Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Αναζητούνται 92 εκατ. ευρώ από τα φάρμακα! Που θα βρεθούν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τους πανηγυρισμούς όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι μέσα στους στόχους που έθεσε η τρόικα για το 2013, τα κονδύλια έχουν ξεφύγει. Που θα βρεθεί το ποσό.
 
Φαρμάκι είναι τελικώς για την κυβέρνηση τα φάρμακα καθώς 92… πολύτιμα εκατομμύρια ευρώ την αφήνουν έκθετη στα μάτια των δανειστών μας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τους πανηγυρισμούς όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η φαρμακευτική δαπάνη είναι μέσα στους στόχους που έθεσε η τρόικα για το 2013, τα κονδύλια έχουν ξεφύγει. Μια αποκάλυψη που ήρθε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της τρόικας στη χώρα μας. Ο τέως υπουργός Υγείας πλέον Ανδρέας Λυκουρέντζος είχε διαβεβαιώσει ότι το ποσό θα βρεθεί από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (claw back) για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε. 
 Μια τρύπα που αγγίζει  τα 92 εκατ. ευρώ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.  Ωστόσο οι εταιρείες θεωρούν ότι οι υπολογισμοί είναι λανθασμένοι και το ποσό είναι πολύ μικρότερο αφού εκτιμούν ότι είναι μόλις 36 εκατ. ευρώ. Δέχονται ωστόσο να καταβάλουν το ποσό δεδομένου ότι αναμένουν το επόμενο διάστημα και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει τιμές σε νέα καινοτόμα φάρμακα τα οποία περιμένουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά πάνω από 2,5 χρόνια.
  Σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη πάντως η τρόικα έχει διαμηνύσει πως φέτος δε θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,44δις ευρώ σε σύγκριση με τα 2,8 δις της περσινής χρονιάς. 
Όμως ενώ για τον Ιανουάριο είχαν προϋπολογιστεί 197,5 εκατ. ευρώ η τελική δαπάνη άγγιξε τα 239,7 εκατ σημειώνοντας μια υπέρβαση της τάξης των 42 εκατ. ευρώ. 
Αντίστοιχα το Φεβρουάριο είχαν υπολογιστεί δαπάνες επίσης 197,5 αλλά τελικά ξεπεράστηκαν και έφθασαν τα 226,9 εκατ. ευρώ με υπέρβαση 29,4 εκατ.
 Ο μόνος μήνας που φέρνει μια σχετική ισορροπία είναι ο Μάιος που παρουσιάζει αρνητικό κατά 7 εκατ. ευρώ. Συνολικά όμως πρέπει να βρεθούν 92 εκατ. ευρώ όσο είναι δηλαδή αυτή η μαύρη τρύπα ώστε η γενικότερη δαπάνη για το φάρμακο για τη φετινή χρονιά να μην ξεπεράσει το ορισθέν από την τρόικα ποσό των 2,44 δις ευρώ. Άλλωστε οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τους τροϊκανούς είναι πώς η χώρα μας θα καταφέρει του χρόνου το 2014 να κατεβάσει τα ποσά των φαρμάκων κάτω από 2 δις ευρώ όταν φέτος δεν μπορεί να συγκρατήσει τις δαπάνες στα 2,44 δις. 
 Και δεν είναι μόνο τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ που έχουν ξεφύγει. 
Και οι δαπάνες των σκευασμάτων στα νοσοκομεία δημιουργούν λογιστικό πρόβλημα καθώς οι δανειστές μας θεωρούν ότι είναι υψηλές ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούν με αυστηρό ύφος ότι δεν έχει αυξηθεί το ποσοστό χρήσης των γενοσήμων (αντιγράφων) που θα πρέπει να πλησιάσει το 60% έως το τέλος του χρόνου. Πράγμα μάλλον ανέφικτο αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν νοσοκομεία που δεν αγγίζουν καν το 30%. 
 Αυτό όμως που φαίνεται να αποτελεί αγκάθι είναι τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που διανέμονται στους ασθενείς όχι από τον ΕΟΠΥΥ αλλά μέσα από τα νοσοκομεία. Πρόκειται για φάρμακα που δεν αφορούν τους νοσηλευόμενους ασθενείς αλλά μόνο τους βαριά πάσχοντες που απλώς τα προμηθεύονται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Είναι μια δαπάνη που εκτοξεύει τα έξοδα του ΕΣΥ για αυτό και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του iatropedia η κυβέρνηση σκέφτεται να τα αφαιρέσει από τη νοσοκομειακή δαπάνη δεδομένου ότι θα έπρεπε να διανέμονται από τον ΕΟΠΥΥ. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: