Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Έντονος προβληματισμός από την τρόικα για τον ΕΟΠΥΥ και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ αποχώρισαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, οι εκπρόσωποι της τρόικας από τη συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση του Οργανισμού. Οι άνθρωποι της τρόικας, με επικεφαλής τον κ. Τζουζέπε Καρόνε, ήταν εξαιρετικά διαβασμένοι για τον προϋπολογισμό και τα άλλα ζητήματα του ΕΟΠΥΥ. Γι αυτό και η ερώτηση που διατύπωναν με επιμονή ήταν για ποιο λόγο τα έσοδα του Οργανισμού υπολείπονται των εξόδων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου του εξήγησε ότι στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ. Στοιχεία που παραχώρησε στην τρόικα η ελληνική πλευρά δείχνουν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 6,15 δισ. ευρώ εκ των οποίων 4,3 δισ. είναι οι εισφορές του Ταμείου και 1 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έξοδα, χωρίς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι όσες και τα έσοδα, δηλαδή 6,15 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες όμως, προκαλούν σοβαρή εκτροπή. Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη για το 2013 είναι ότι στο ήδη υπάρχον έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ (από το 2012), το οποίο ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, θα προστεθεί ακόμη 1 δισ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τρέχον έτος να «κλείσει» με μία μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ . Η «τρύπα» αυτή δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερη, σύμφωνα με παράγοντες του Οργανισμού. Σε αυτό πιθανότατα συμβάλει και το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει «υιοθετήσει» και την Πρόνοια (κέντρα αποθεραπείας, άσυλα ανιάτων, γηροκομεία κλπ) των Ταμείων που πήρε υπό την ομπρέλα του. Όχι όμως, και το μέγεθος των επιχορηγήσεων που αυτά έπαιρναν προ τριετίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΟΓΑ, ο οποίος έως το 2009 έπαιρνε 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Φέτος, ο ΕΟΠΥΥ έλαβε για τους σκοπούς αυτούς μόλις 300 εκατομ. ευρώ.
Δύο ακόμη θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση και για τα οποία ο κ. Καρόνε εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του είναι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και τα γενόσημα.
Η τρόικα θεωρεί ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών παραμένει μεγάλο. Για το θέμα της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά, είναι της άποψης ότι δεν έχει φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο και ότι το ποσοστό πρέπει να φθάσει στο 50%.
Νίνα Κομνηνού, ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: