Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τι θα γίνει με το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών! Τι ζητά η τρόικα.

Καιρό τώρα οι τροικανοί ζητούν επιμόνως να μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. Πως θα αντιδράσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κάποτε το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ήταν πάνω από 30%. Στη συνέχεια μειώθηκε στο 23% ενώ πλέον με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τα διάφορα κουρέματα πλησιάζει στο 18%. Παρ αυτά οι τροικανοί ζητούν να εφαρμοστεί αυτό που λέει το μνημόνιο και ψήφισε η ελληνική βουλή και προβλέπει το κέρδος των φαρμακοποιών να μειωθεί περαιτέρω και να φθάσει στο 15%. Για τον κλάδο ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι casus belli και θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Οι τροικανοί πάντως που έρχονται με άγριες διαθέσεις την ερχόμενη εβδομάδα θα θέσουν εκ νέου το ζήτημα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως υποστηρίζει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κλάδου λέγοντας ότι οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη χάσει το μισό του κέρδους τους λόγω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης –από το 2009.
Μάλιστα θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω κούρεμα καθώς ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης επιτυγχάνεται.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργείου Υγείας από την αρχή του έτους η φαρμακευτική δαπάνη κινείται προς την επίτευξη του στόχου, με το Μάιο να αποτελεί τον πρώτο μήνα που όχι μόνο επιτυγχάνεται αλλά κλείνει και κάτω από το επιδιωκόμενο, στα 190 εκατομμύρια ευρώ.
Πάντως οι φαρμακοποιοί το Σεπτέμβριο θα δούνε τα κέρδη τους να πέφτουν ακόμη περισσότερο καθώς προβλέπεται να διατεθούν και εκτός φαρμακείων συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες αφού έπειτα από πιέσεις της τρόικα θα πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ έπειτα από σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: