Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΠΑΣΙΔΙΚ: Ενημέρωση για την συνάντηση των επαγγελματικών ενώσεων υγείας στον ΕΟΠΥΥ.

Αθήνα, 04/06/2013
argaiv1215

Ανακοίνωση – Ενημέρωση
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Χθες, Δευτέρα 03/06/2013 ο Σύνδεσμός μας συμμετείχε στην συνάντηση που είχαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων ΠΦΥ υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, με την ηγεσία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και εμείς εκπροσωπηθήκαμε από τον Α’ Αντιπρόεδρο κ. Δ. Παπανδρέου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ώστε να διευκρινιστούν ασάφειες στα θέματα α) των ληξιπροθέσμων οφειλών των προηγούμενων ετών, β) της μη έγκαιρης αποπληρωμής των τρεχουσών οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και γ) την αυτοαξιολόγηση που έχει αναρτήσει στο site του ο Οργανισμός.
Οι εκπρόσωποι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μας πληροφόρησαν για τα εξής: Α) Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μας πληροφόρησαν ότι γίνονται προσπάθειες και σύντομα πιστεύουν ότι θα ξεπεραστεί το κώλυμα που τέθηκε από πλευράς ελεγκτικού συνεδρίου στην υπογραφή των ενταλμάτων που εκδόθηκαν για την αποπληρωμή τους. Όπως μας ενημέρωσαν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και ως εκ τούτου ο Οργανισμός δεν έχει σε προσωπικό το δυναμικό που θα έπρεπε να έχει για την διεκπεραίωση όλων αυτών των διαδικασιών που αφορούν την αποπληρωμή των τρεχουσών οφειλών, ενώ επισημάνθηκε ότι η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει ζητήσει μετάταξη προσωπικού (περίπου 500 άτομα) ή σε διαφορετική περίπτωση τουλάχιστον την έγκριση υπερωριών για τους ήδη εργαζόμενους υπαλλήλους του, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα η διαδικασίες που απαιτούνται για την αποπληρωμή των οφειλών.
Συμπληρωματικά στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών διευκρινίστηκε ότι με την δόση που έχει ήδη δοθεί από την Τρόικα, θα αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν δημιουργηθεί έως την 31/12/2011, δηλαδή ό,τι έχουν υποβάλλει οι πάροχοι υγείας μέχρι 30/09/2011, ενώ με την επόμενη δόση που θα ακολουθήσει, θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή της «νέας γενιάς» ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορά την περίοδο 01/10/2011 έως 30/09/2012. Μας κοινοποιήθηκε ξανά πως το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα 4 ταμεία τα οποία εντάχθηκαν αρχικά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται στο ποσό των 1.692 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό για τα ταμεία τα οποία εντάχθηκαν μεταγενέστερα στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται στο ποσό των 245 εκατ. ευρώ. Το σύνολο λοιπόν της χρηματοδότησης που θα δοθεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έως 30/09/2011 ανέρχεται σε 1.937 εκατ. ευρώ.
Β) Αναφορικά με την πληρωμή του Δεκεμβρίου 2012, επισημάνθηκε για ακόμα μία φορά ότι η διπλή εκπτωτική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο Οργανισμός για το διάστημα 05/12/2012 έως και 31/12/2012 είναι καταρχήν παράνομη και οικονομικά δυσβάσταχτη και ότι πολλά εργαστήρια που οδεύουν ήδη στο «λουκέτο», θα αναγκαστούν με αυτήν την τακτική κλείσουν μία ώρα νωρίτερα. Η Διοίκηση του Οργανισμού δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει το θέμα. Επιπλέον τονίστηκε από πλευράς παρόχων, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διακριτική μεταχείριση ανάμεσα στους κλάδους των παρόχων, όπου άλλοι πάροχοι να πληρώνονται νωρίτερα και άλλοι να έχουν ήδη μείνει πίσω 6 μήνες, τη στιγμή που η Π.Φ.Υ. δέχεται ένα τόσο μεγάλο κούρεμα, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ετών 2007-2011 με συνέπεια όλες οι μονάδες των παρόχων υπηρεσιών υγείας να είναι ήδη υπερδανεισμένες.
Γ) Όσον αφορά το τρίτο θέμα, η αυτό-αξιολόγηση των εργαστηρίων είναι δεδομένη για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν στείλει όλοι οι πάροχοι Π.Φ.Υ. συμπληρωμένες τις σχετικές φόρμες στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Β΄ Αντιπροέδρου του οργανισμού , ο σκοπός της παραπάνω διαδικασίας είναι η επεξεργασία των στοιχείων που θα συλλεγούν από τα διαγνωστικά εργαστήρια ώστε να καταλήξει ο Οργανισμός σε ένα <<κατώφλι ποιότητας>> που θα θεωρεί απαραίτητο για να συμβάλλεται με τους παρόχους υγείας. Δεν υπάρχει η πρόθεση διαφορετικής αποζημίωσης για την ίδια εξέταση με βάση σύστημα <<αστεριών>> με τα οποία θα αξιολογείται κάθε πάροχος. Η διαδικασία πιστοποίησης των διαγνωστικών εργαστηρίων θα πραγματοποιηθεί κάτω από τον έλεγχο του ΕΚΑΠΤΥ ο οποίος θα είναι και ο φορέας που θα δίνει την πιστοποίηση για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα μέχρι την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου θα είναι, όπως μας ειπώθηκε, 1 έτος. Για όλα τα παραπάνω που αφορούν τα κριτήρια ποιότητας των μονάδων μας, εκφράσαμε τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις μας που έχουν να κάνουν με τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες του κλάδου των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων αλλά και τις υφιστάμενες υποχρεώσεις μας από το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης μας, που είναι ήδη πολλές. Τέλος μας επισημάνθηκε από την διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόθεση διακοπής της σύμβασης με Διαγνωστικά Κέντρα και 
Εργαστήρια.
Θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις.
Ο Πρόεδρος                              Ο Α’ Αντιπρόεδρος
Γ. Βουγιούκας                           Δ. Παπανδρέου
Ιατρός Ακτινολόγο              ς Ιατρός Ακτινολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: