Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΠΙΣ: Ανακοίνωση προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.


                                      Αθήνα 21.6.2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά τη συνεδρίαση της 19.6.2013αποφάσισε:
-Να εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη στους Τούρκους συναδέλφους μας ιατρούς, οι οποίοι επιτελώντας το αυτονόητο καθήκον τους - έσπευσαν να περιθάλψουν διαδηλωτές που τραυματίστηκαν - παρεμποδίστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής στην άσκηση του ιατρικού τους έργου και πολλοί συνελήφθησαν, διότι ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους να παράσχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες.
-Να ζητήσει από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να αποσύρει το έγγραφό του σχετικά με την υποχρέωση υποβολής υπεύθυνης δήλωσης και θεώρησης του γνήσιου της υπογραφής από τον θεράποντα ιατρό στο ΚΕΠ ή την Αστυνομία κατά την κατάθεση των ιατρικών γνωματεύσεων στα αρμόδια κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας, ΚΕΠΑ.
-Να συστήσει σε όλα τα μέλη του να υποβάλουν μόνο την ιατρική γνωμάτευση, χωρίς υπεύθυνη δήλωση και θεώρηση γνησίου υπογραφής, διότι αυτό ακυρώνει την ιατρική λειτουργία και δεοντολογία, υποβαθμίζει το έργο του ιατρού και υποβάλει ιατρό και ασφαλισμένο σε γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και ταλαιπωρίες.
-Με αφορμή δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που είδε το φώς της δημοσιότητας και αφορούσε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, στην οποία του ζητείται συνάντηση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που φέρεται ότι προσυπογράφουν Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχουμε να αναφέρουμε τα κάτωθι:
-Στις 19.6 που εκδόθηκε το δελτίο τύπου ήδη είχε τακτοποιηθεί το ζήτημα με την έγκριση από τη Βουλή σχετικής τροπολογίας (Τροποποίηση της παρ. 2Α και 3 του άρθρου 34 του ν. 4038/2012 (ΦΕΚ 14 Α/2.2.2012)).
-Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πρωτοστάτησε στις πιέσεις για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά δεν απέστειλε καμία επιστολή, στον υπουργό Υγείας, ούτε εξουσιοδότησε οιονδήποτε Σύλλογο για τέτοια ενέργεια.
-Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και ο πρόεδρος του, μετά την γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου ουδεμία συνάντηση είχαν με τον υπουργό Υγείας. Επίσης ο πρόεδρος δεν είχε επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, μόνο του ή παρουσία προέδρων άλλων Ιατρικών Συλλόγων.
-Καλούμε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους να συστρατευτούν κάτω από τον ΠΙΣ ενδυναμώνοντας και ενισχύοντας τον ρόλο του και όχι επιχειρώντας να τον αποδυναμώσουν με πράξεις και ενέργειες που αντίκεινται στο κοινό όφελος. Να σταματήσουν δε, οι πλειοδοσίες σε αγωνιστικές εκδηλώσεις, διότι τα προβλήματα της κοινωνίας και των ιατρών είναι τόσα πολλά, που δεν επιτρέπουν διχαστικές ενέργειες και αποπροσανατολισμό, από τα πραγματικά προβλήματα της περίθαλψης.
Ενημερώνουμε επίσης ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μας δήλωσε ότι μετά την τακτοποίηση νομοθετικά της εμπλοκής για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από το ελεγκτικό συνέδριο, θα επιταχύνει τις διαδικασίες εξόφλησης των οφειλών προς τους ιατρούς.
Η συνάντηση των προέδρων της 6ης Ιουλίου 2013, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου θα οριοθετήσει τις ενέργειες και τις δράσεις γα το επόμενο διάστημα. Καλούμε για μία ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σταματήσει την πολιτική που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση του ιατρικού σώματος και την υποβάθμιση της λειτουργίας του, να σεβαστεί την προσφορά ετών, να αποζημιώσει τα δεδουλευμένα και να ενδυναμώσει με κάθε τρόπο το κύρος και το έργο του ιατρού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ασθενείς και πολίτες υφίστανται μεγάλη επίθεση στην περικοπή της υγείας και του εισοδήματος τους.
Για το Π.Ι.Σ
Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γ. Γραμματέας
Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                                                  Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: