Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΙΣΑ: Επίσχεση εργασίας από τον ειδικευόμενο ιατρό κο. Αγαμέμνονα Καρανάσο (Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ).

Προς
Την Διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ΜΤΣ
Κοιν: 1) Τμήμα Προσωπικού
2) Γραφείο Μισθοδοσίας
Αθήνα, 25.06.2013
Α.Π 38359
ΘΕΜΑ: «Επίσχεση εργασίας από τον ειδικευόμενο ιατρό κο. Αγαμέμνονα Καρανάσο.»
Στις 28.05.2013 κοινοποιήθηκε στον ΙΣΑ η υπ΄ αριθμ. πρωτ. 37781 αίτηση του ειδικευόμενου ιατρού Αγαμέμνονα Καρανάσου, αναφορικά με το κοινοποιηθέν σε αυτόν έγγραφο από το Τμήμα Προσωπικού του Νοσοκομείου σας (αριθμ. Φ.477 ε/3244/24.04.2013). Ειδικότερα στο ανωτέρω έγγραφό σας αναφέρεσθε στην ασκηθείσα από τον ειδικευόμενο επίσχεση εργασίας για την μη καταβολή των δεδουλευμένων σε αυτόν εφημεριών μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2013 και κρίνετε το νόμιμα ασκηθέν δικαίωμά του ως καταχρηστικό, με την αιτιολογία ότι αντίκειται στο άρθρο 281 Α.Κ. και δίνετε εντολή στο Γραφείο Μισθοδοσία όπως προβεί στην περικοπή δύο ημερομισθίων του εν λόγω ιατρού, λόγω αδικαιολόγητης απουσίας του από την υπηρεσία.
Εν προκειμένω θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα κάτωθι:
Απαραίτητες προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 325 του Αστικού Κώδικα κ.λ.π., είναι: α) Να υπάρχει ενεργός εργασιακή σύμβαση εργασίας (έγκυρη ή άκυρη), β) Να υπάρχει αξίωση απαιτητή ή ληξιπρόθεσμη, γ) Να γίνεται ρητώς και σαφώςραπτώς ή προφορικώς εγκαίρως) ότι αρνείται να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι να εκπληρώσει ο εργοδότης την υποχρέωση που τον βαρύνει. Η δήλωση του μισθωτού, ότι ασκεί το δικαίωμα της επίσχεσης είναι βασικότατη και πρέπει να είναι σαφής, γραπτή ή προφορική και να γίνεται έγκαιρα, δ) Να ασκείται εντός των ορίων της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού του δικαιώματος και ε) Η αξίωση να είναι συναφής προς την οφειλή και να στρέφεται κατά του προσώπου του εργοδότη.
Ο εργοδότης μπορεί να ματαιώσει την επίσχεση εργασίας με την παροχή πραγματικής ασφάλειας στον εργαζόμενο, π.χ. με κατάθεση των οφειλόμενων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όχι όμως και την παροχή απλής εγγύησης.
Επίσης, για την άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης δεν απαιτείται η παρέλευση κάποιας προθεσμίας. Η επίσχεση εργασίας ισχύει από τη στιγμή που περιέρχεται σε γνώση του εργοδότη και εν προκειμένω του Διοικητού του Νοσοκομείου. Εξάλλου, για όσο χρόνο διαρκέσει η επίσχεση εργασίας, οφείλονται από τον υπερήμερο εργοδότη οι νόμιμες αποδοχές.
Τέλος, η κρίση περί καταχρηστικής ή μη άσκησης ενός δικαιώματος, δυνάμει της διάταξης του άρθρου 281 Α.Κ., συνιστά προϊόν δικαστικής εκτιμήσεως πάντα σε συνδυασμό με τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά.
Όπως γνωρίζετε οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν έχουν φθάσει σε οριακές καταστάσεις. Δεν νοείται να λαμβάνουν χώρα τέτοιες αποφάσεις της Διοίκησης Νοσοκομείων της χώρας, οι οποίες συνεπάγονται την πλήρη υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και απαξίωση των λειτουργών του.
Για τους λόγους αυτούς ο ΙΣΑ, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι ο ειδικευόμενος προέβη στις 22.04.2013 σε διακοπή της επίσχεσης εργασίας, σας καλεί όπως ανακαλέσετε την απόφασή σας, που αφορά στην περικοπή των δυο ημερομισθίων του ειδικευόμενου ιατρού Αγαμέμνονα Καρανάσου. Αναγνωρίζοντας την αξιοκρατία και ευαισθησία που σας διέπει, παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.
Ο ΙΣΑ θα παρακολουθήσει το θέμα.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                   ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: