Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Περίθαλψης επαίτες, χθεσινοί επιχειρηματίες.

Ξεπερνούν κάθε φαντασία οι εικόνες παρακμής και διάλυσης του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.
Νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ δεν είναι πλέον σε θέση να δώσουν στους πολίτες περίθαλψη και οι εργαζόμενοι στο σύστημα κάνουν λόγο για 'οικτρή πραγματικότητα'.
Με σύνθημα 'όχι στη διάλυση της Υγείας', οι Ομοσπονδίες νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), εργαζομένων σε Υγεία – Πρόνοια (ΠΟΕΔΗΝ) και στις μονάδες Υγείας του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), προκήρυξαν την Παρασκευή 24ωρη πανελλαδική – πανυγειονομική απεργία.
Οι πρόεδροι των παραπάνω φορέων προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και μελλοντικής επιδημίας, εξαιτίας της αδράνειας των προγραμμάτων εμβολιασμού.
Σοκ προκαλούν οι αναφορές τους για χθεσινούς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν μείνει ανασφάλιστοι, καθώς έκλεισαν τα μαγαζιά τους, λόγω κρίσης. Οι άνθρωποι αυτοί εκλιπαρούν για δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, κ. Δημήτρη Βαρνάβα, γιατροί και προσωπικό βρίσκουν 'παράπλευρους τρόπους' να τους βοηθήσουν.

Κενά

Ο κ. Βαρνάβας υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν σήμερα με 6.500 κενές θέσεις γιατρών, ενώ οι 953 θέσεις που κρίθηκαν πρόσφατα δεν έχουν καλυφθεί.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης τόνισε ότι οι 35.000 κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων καλύπτονται από 65.000 εργαζόμενους, όταν – με βάση τα διεθνή πρότυπα – έπρεπε να υπηρετούν 80.000.
Οι ελλείψεις προσωπικού – σημείωσε – οδηγούν σε κλείσιμο νευραλγικών τμημάτων και θέσεων νοσηλείας.
Στο νοσοκομείο 'Αττικόν', έκλεισαν τα 14 από τα 27 κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Νοσηλεύτριες καλούνται να διανυκτερεύουν δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ανταποκρίνονται στις κλήσεις με καθυστερήσεις.

ΕΟΠΥΥ

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κ. Χάρης Μπονάνος είπε ότι τα δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καλύπτονται από μόλις 5.000 γιατρούς.
Πριν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αναλογούσαν 7.000 για 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Ο χρόνος αναμονής στα ιατρεία ξεπερνά τις πεντέμισι ώρες.
Στα τμήματα του ΕΟΠΥΥ στην Α΄ και Β΄ Πειραιά, υπηρετούν μόλις 62 γιατροί. Το Ιατρείο της Νίκαιας είναι άδειο.
Στη Ρόδο, δεν υπάρχει γυναικολόγος. Η μονάδα του Ρεθύμνου είναι 'φάντασμα', ενώ ο μαγνητικός τομογράφος της Πάτρας λειτουργεί μία μόνο βάρδια...
Δ.Κ., iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: