Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΠΟΣΙΠΥ: Επιστολή προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών για καθυστερήσεις στις πληρωμές και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Αθήνα, 13/06/2013
Αρ. Πρωτ.: 106

Αξιότιμοι κύριοι,
Λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των τρεχουσών οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των προηγούμενων ετών από τα ασφαλιστικά ταμεία έχουμε οδηγηθεί σε αδυναμία εξόφλησης από πλευράς των διαγνωστικών εργαστηρίων των φορολογικών μας υποχρεώσεων για τη φορολογική χρήση του 2012.
Συγκεκριμένα τα διαγνωστικά εργαστήρια καλούνται να αποδώσουν φόρους ακόμα και για τα υπολειπόμενα ανεξόφλητα 10% των 11 μηνών του 2012, για τα οποία έχουν πάρει την προκαταβολή του 90% από αυτά που έχουν υποβάλει και αιτούνται και επιπλέον δεν τους έχει καταβληθεί η πληρωμή του 12ο του 2012. Αν αυτό αντιστοιχεί στο 20% του τζίρου του κάθε διαγνωστικού εργαστηρίου , αντιλαμβάνεστε ότι είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του τεκμαρτού περιθωρίου κέρδους που προβλέπεται για την οικονομική δραστηριότητα του κλάδου μας.
Θεωρούμε αδιανόητο και μετά τις αντικειμενικές δυσκολίες αποπληρωμής μας λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με την υπογραφή των ενταλμάτων από πλευράς Παρέδρου που αφορούν τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές, να συνεχίσουμε να υποχρεούμαστε στην απόδοση των φόρων για τρίτη συνεχή χρονιά για χρήματα τα οποία ΔΕΝ έχουμε εισπράξει.
Σας επισημαίνουμε ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια βάσει των Νόμων 4038/2012 και 4132/2013 και της Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 427 (τεύχος Β’/ 25-02-2013) , υπάγονται σε έκπτωση των οφειλομένων τους για ποσά τα οποία τους οφείλονται από το 2007-2011 και παρόλα αυτά πρέπει
α) να αποπληρώνουν προκαταβολικά τους προμηθευτές των αντιδραστηρίων τους,
β) να αποπληρώνουν εγκαίρως τους εργαζομένους τους,
γ) να αποδίδουν εγκαίρως τις εργοδοτικές εισφορές τους, και
δ) να ανταποκρίνονται εγκαίρως στις φορολογικές τους υποχρεώσεις για θεωρητικές εισπράξεις, που τους οφείλει το κράτος.
Η δημιουργηθείσα κατάσταση έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των διαγνωστικών εργαστηρίων σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, δεδομένου ότι αποκλειστικός εθνικός πάροχος υπηρεσιών υγείας για περίπου 10.000.000 πολίτες, είναι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ο οποίος πλέον είναι η αποκλειστική πηγή εσόδων τους.
Ζητούμε λοιπόν την άμεση καταβολή των οφειλομένων (ληξιπροθέσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων και των υπολοίπων υφισταμένων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) καθώς και την άμεση και επιβεβλημένη διαδικασία συμψηφισμού των φορολογικών μας υποχρεώσεων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων , ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπιση των οικονομικών μας υποχρεώσεων ,για να μην οδεύσουν πολλά εργαστήρια στο λουκέτο συμπαρασύροντας αρκετές χιλιάδες εργαζομένων σε απολύσεις.

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας
Θ. Χατζηπαναγιώτου                                     Ι. Κλεινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: