Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΙΣΑ: Διόρθωση ποσού παραβόλου που καταβάλλουν οι υποψήφιοι οδηγοί για τη συμμετοχή τους στις σχετικές εξετάσεις. Η απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών.


Σας κοινοποιούμε την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύου στην από 17-12-2012 επιστολή μας, με την οποία είχαμε θέσει το πρόβλημα που έχει γεννηθεί δυνάμει του με αρ. πρωτ. 14537/2616/22-3-12 εγγράφου του Υπουργείου αναφορικά με τις αποζημιώσεις των ιατρών που προβαίνουν στην πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση υποψηφίων οδηγών. Όπως είχαμε επισημάνει το πρόβλημα που τίθεται στην πράξη είναι ότι ενώ η αμοιβή των ιατρών έχει μειωθεί στα 10 € κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία της σχετικής διάταξης, οι υποψήφιοι οδηγοί εξακολουθούν να πληρώνουν δυνάμει του σχετικού παραβόλου το ποσό των 90 €, ήτοι για αμοιβή των αντίστοιχων ιατρών (οφθαλμίατρου και παθολόγου) το ποσό των 20€ για τον καθένα.
Το Υπουργείο, όπως αποδεικνύεται, κώφευσε και δεν απάντησε στο αίτημα μας αντιθέτως κατά προφανή περιπαιγμόμας, μας ενημέρωσε ότι ζητήθηκε η κατάργηση της ανάλυσης του ποσού του παραβόλου και μας διαβεβαίωσε για την κατάργηση της επίμαχης εγγραφής για να μην εμφαίνεται καμία αναγραφή, λες και τούτο ήταν το πρόβλημα. Ως εκ τούτου παραμένει ανεξιχνίαστο που καταλήγουν τα 20 ΕΥΡΩ, τα οποία δεν καταβάλλονται στους ιατρούς.
Τέλος πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι για αυτό το καίριο ζήτημα έχουμε καταθέσει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, της οποίας η εκδίκαση επίκειται.
Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                      ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ 
 
Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών: ΕΔΩ
Σχέδιο Νόμου: Κατεπείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας.
(Αφορά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους).

Σημερα 28-2-2013 συζητηθηκε στην ολομελεια της Βουλης και ψηφιζεται απο στιγμη σε στιγμη
Άρθρο 3
1. Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1, καθώς και οι παράγραφοι 2 επ. του άρθρου 34 του ν. 4038/2012 (Α΄ 14) εξής:
«1. [...] β. Ως υφιστάμενες οφειλές νοούνται εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία μέχρι τις 31.12.2011.
2. Οι οφειλές της παραγράφου 1 εξοφλούνται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) εφόσον παρασχεθεί έκπτωση επί της συναλλακτικής αξίας (αξία παραστατικού στοιχείου προ Φ.Π.Α.), η οποία προκειμένου περί οφειλών προς τα φαρμακεία ορίζεται σε ποσοστό 3,5% επί της αξίας των χορηγηθέντων φαρμάκων με προσκόμιση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πιστωτικών τιμολογίων,
β) εφόσον οι δικαιούχοι παραιτηθούν από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας.
3. Οι οφειλές της παραγράφου 1 εξοφλούνται με την ακόλουθη διαδικασία:
Το ποσό που προκύπτει ως εναπομένουσα οφειλή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ύστερα από την εφαρμογή των εκπτώσεων της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του παρόντος εξοφλείται με την έκδοση σχετικών χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής σύμφωνα με τις ισχύουσες δημοσιολογιστικές διατάξεις. Το ανωτέρω ποσό δύναται να καταβάλλεται στους δικαιούχους της παραγράφου 1 ως προκαταβολή μετά την κατά νόμο αφαίρεση κρατήσεων. Η καταβολή γίνεται με έκδοση χρηματικού εντάλματος ύστερα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, που διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείας μεταφέρθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Εάν, μετά τη χορήγηση της προκαταβολής, κατά τον έλεγχο και την εκκαθάριση των παραστατικών προκύψει οφειλόμενο ποσό μικρότερο του προκαταβληθέντος, η διαφορά παρακρατείται από τους επόμενους λογαριασμούς των προμηθευτών της παραγράφου 1. Σε περίπτωση μη υποβολής νεότερου λογαριασμού εντός τριμήνου από την εκκαθάριση, η διαφορά αναζητείται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά τις διατάξεις περί αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
4. Η αποδοχή της ρύθμισης από τους δικαιούχους συντελείται με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους του δικαιούχου - παρόχου που κατατίθεται στην αρμόδια Υπηρεσία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή των φορέων των οποίων ο κλάδος υγείας μεταφέρθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται το ποσοστό έκπτωσης που παρέχουν οι λοιποί (πλην φαρμακοποιών) πάροχοι υπηρεσιών υγείας και κάθε άλλη αναγκαία σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
6. Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν και για τις υφιστάμενες κατά την 31.12.2011 οφειλές των Κλάδων Υγείας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης
Πηγή: ΠΕΙΚ
Διεθνώς ρεζίλι: Τι γράφουν οι ξένες εφημερίδες για το ελληνικό σύστημα Υγείας.

Εκτεθειμένη ακόμη και στα μεγάλα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πια η χώρα μας εξαιτίας της δυσλειτουργίας που υπάρχει στην αλυσίδα τροφοδοσίας των φαρμάκων. Ξένες εφημερίδες μεταφέρουν τραγικές συνθήκες που επικρατούν για τους ασθενείς που προσπαθούν να βρουν τις θεραπείες τους και δεν τα καταφέρνουν.
Η χάρη μας έφθασε ακόμη και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα εξαιτίας των τραγικών προβλημάτων στο σύστημα υγείας, τις περικοπές και τις ελλείψεις φαρμάκων, φιγουράρει ανάμεσα στα πρώτα θέματα μεγάλων ξένων εφημερίδων. Ενδεικτικό το ηλεκτρονικό δημοσίευμα του Guardian στην ιστοσελίδα της Βρετανικής εφημερίδας, που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τι περνούν οι ασθενείς εξαιτίας των ελλείψεων φαρμάκων.
Βασική είδηση για την εφημερίδα είναι οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά. Στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση λόγω των συνεχών μειώσεων στις δαπάνες υγείας και των φαρμάκων ειδικότερα. Άνθρωποι στερούνται της θεραπείας τους επειδή το ελληνικό κράτος οφείλει πολλά χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είναι έτοιμες ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ξένα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την Ελλάδα και το άκρως επικίνδυνο πια σύστημα υγείας. Η χώρα μας άλλωστε δίνει συχνά αφορμές εξαιτίας των αλλεπάλληλων περικοπών που συχνά δεν έχουν νόημα και το μόνο που προκαλούν είναι ταλαιπωρία στους ασθενείς.
Πηγή: IATROPEDIA
Τα νοσοκομεία, την Πέμπτη, στο "μικροσκόπιο" των τεχνικών της τρόικας.

Δεύτερη ημέρα η Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου για τον έλεγχο του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στο υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ βρίσκονται στο "μικροσκόπιο".
Από το πρωί της Πέμπτης, οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της τρόικας συνεργάζονται με τον ειδικό σύμβουλο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου για τα νοσοκομεία, τον Νίκο Μπεχράκη.
Βασίλης Βενιζέλος, YGEIA360
Υπουργείο Υγείας: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεων επικουρικών ιατρών από καταλόγους, με ημερομηνία 28/2/2013 (υποβολή συμπληρωματικών αιτήσεων έως 11/3/2013).

Δείτε την προκήρυξη επικουρικών ιατρών: ΕΔΩ
ΙΣΑ: Απάντηση στην πρακτική έκδοσης ανακοινώσεων από φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας.

Τα δημόσια ερωτήματα που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έθεσε προς τον Πρόεδρο του Φ.Σ.Α., με αφορμή την απόφαση του να στηρίξει στο Συμβούλιο Επικρατείας τη «διαταγή» της τρόικας να προωθηθεί η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, έχουν προκαλέσει αμηχανία και αδικαιολόγητο εκνευρισμό σε κάποιους από τους Προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας μας.
Οι λίγοι ευτυχώς αυτοί Πρόεδροι, υιοθετώντας μια καθαρά συντεχνιακή λογική, σπεύδουν να εκδώσουν ανακοινώσεις υποστήριξης αυτής της απαράδεκτης κατά την άποψη μας ενέργειας του Προέδρου του Φ.Σ.Α.. Δυστυχώς, αν διαβάσει κανείς το περιεχόμενο αυτών των ανακοινώσεων, θα διαπιστώσει ότι δεν γίνεται διάλογος με επιστημονικά επιχειρήματα πάνω στις θέσεις που ο Ι.Σ.Α. υποστηρίζει, αλλά μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η συγκεκριμένη ενέργεια.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση ένα μείζον θέμα, που αφορά την ποιότητα της δημόσιας υγείας και την παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς, να το μετατρέψει σε σύγκρουση δύο επιστημονικών κλάδων κύρους, του ιατρικού κόσμου και των φαρμακοποιών.
Για το λόγο αυτό και δεν προσφύγαμε, ενώ θα μπορούσαμε, στη λογική έκδοσης ανακοινώσεων και από άλλους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας , με περιεχόμενο αντίστοιχο της δικής μας τοποθέτησης. Δεν ωφελεί μια τέτοια σύγκρουση ούτε τους γιατρούς, ούτε τους φαρμακοποιούς. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα ωφελήσει τους ασθενείς.
Η πρακτική αυτή, που κατά την άποψη μας ανεύθυνα υιοθετήθηκε από έναν μικρό αριθμό φαρμακευτικών συλλόγων, ωφελεί μόνον αυτούς που συστηματικά προωθούν, με τις εντολές της Τρόικας, την πλήρη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και όλων των λειτουργών του.
Πρόθεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ήταν να αναδείξει τις δραματικές συνέπειες που θα έχει μακροπρόθεσμα στην υγεία των ασφαλισμένων η υιοθέτηση της πρακτικής , από τη μια της υποχρεωτικής συνταγογράφησης από το γιατρό του φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία. Και από την άλλη, της χορήγησης του φαρμάκου από τον φαρμακοποιό στον ασθενή, χωρίς ιατρική ευθύνη παρακολούθησης, με κριτήριο την πιο χαμηλή τιμή. Αυτή η πρακτική για μας είναι αντιεπιστημονική , προωθείται δυστυχώς με την υποστήριξη και του ΦΣΑ. Είναι μια πρακτική που ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της δεν έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα σε καμία προηγμένη υγειονομικά χώρα της Δύσης.
Δεν πρόκειται λοιπόν ως Ι.Σ.Α. να μπούμε σε κανενός είδους αντιπαράθεση με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας , όσο κι αν κάποιοι επιθυμούν τη μεταξύ μας σύγκρουση για να διευκολύνουν την προώθηση του σχεδίου τους, που είναι η πλήρης αποδόμηση του δημόσιου συστήματος και παροχών υγείας.
Η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ταυτίζεται με το συμφέρον των ασθενών. Οι ασθενείς έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο ασφαλές και επώνυμο φάρμακο που είναι κατάλληλο για τη θεραπεία τους και οι γιατροί την υποχρέωση και επιστημονική ευθύνη να χορηγούν την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, με βάση όχι την τιμή του, αλλά την θεραπευτική του αποτελεσματικότητα. Κάτι που αποδέχθηκε και η Πολιτεία άλλωστε, εισάγοντας ρητές εξαιρέσεις.
Τονίζουμε για ακόμη μία φορά την θέση μας απαρέγκλιτα ότι το φάρμακο πρέπει να χορηγείται με ιατρική συνταγή, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.  Για το ΔΣ του ΙΣΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                               ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
ΠΑΣΙΔΙΚ: Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (Λάθος απεικόνιση στο e - ΔΑΠΥ για τις τιμές των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών).

Αθήνα,28/02/2013
 Προς
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο

Κοινοποίηση
Γεν. Δ/νση Σχεδιασμού και Ανάπτυξη Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Βαφειάδη
Δ/νση Πληροφορικής Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Γ. Αγγούρη

Θέμα: Εφαρμογή εγγράφου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αφορά την εφαρμογή των διαφορετικών τιμών στο e – ΔΑΠΥ, αναλόγως του απεικονιστικού μηχανήματος που έχει ο κάθε πάροχος
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως έχει γίνει η διόρθωση στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης παραπεμπτικών (e – ΔΑΠΥ) που αφορά την αποζημίωση που πρέπει να αποδώσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στους συνεργαζόμενους παρόχους, για τις παρακλινικές εξετάσεις για τις οποίες πλέον θα εφαρμόζεται ασφαλιστική τιμή.
Ωστόσο, δεν έχουν διορθωθεί ακόμη οι τιμές που αφορούν τις απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες) ώστε να αποτυπώνονται σωστά στους συνεργαζόμενους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους, οι νέες ασφαλιστικές τιμές με τις διαφοροποιήσεις τους, αναλόγως του μηχανήματος που διαθέτει ο κάθε πάροχος (αριθμός τομών για τους αξονικούς τομογράφους και Tesla για τους μαγνητικούς τομογράφους), όπως σας έχουμε ενημερώσει με e-mails που σας αποστείλαμε μετά από αίτημα σας σύμφωνα και με το έγγραφο σας με αρ. πρωτοκόλλου 49976 της 05/12/2012.
Παρακαλούμε για τη γρήγορη διόρθωση των σφαλμάτων που εμφανίσθηκαν σήμερα στο ηλεκτρονικό σύστημα e – ΔΑΠΥ, έτσι ώστε τα μέλη μας να ξαναρχίσουν την καταχώρηση των παραπεμπτικών με τον σωστό τρόπο.
Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Βουγιούκας                                     Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος                                                  Βιοχημικός

ΙΣ Πειραιά: Αγγελία αναζήτησης Ιατρών Εργασίας (καταληκτική προθεσμία 6/3/2013).


Πειραιάς, 28-2-2013
Θέμα: Αναγγελία αναζήτησης Ιατρών Εργασίας

Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με την παρακάτω επισυναπτόμενη διευθύνση έως και 6-3-2013.
Δείτε την αγγελία: ΕΔΩ

ΕΟΠΥΥ: Χορήγηση Πιστοποιητικών Υγείας από τις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ για την Εγγραφή των Μαθητών στα Σχολεία (ραντεβού για κλιμάκια χορήγησης πιστοποιητικών στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ).

Δείτε την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ: ΕΔΩ
ΕΟΦ: Διευκρίνιση για την διοργάνωση Επιστημονικών Εκδηλώσεων (συνλεδρια κλπ).

Δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΦ: ΕΔΩ
Πενταμελής ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Νίκαιας: Απόσυρση προγραμμάτων εφημέρευσης Μαρτίου.

                                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από Επιτροπή ΕΙΝΑΠ 
Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά
Οι ιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας ζητούν εγγράφως την διαγραφή των ονομάτων τους από τα
 προγράμματα εφημεριών μηνός Μαρτίου, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Μετά από απόφαση μαζικής γενικής συνέλευσης, οι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου 
Νίκαιας – Πειραιά «Αγ. Παντ/μων» ζητούν εγγράφως από τους υπεύθυνους την ΔΙΑΓΡΑΦΗ των
ονομάτων τους από τα προγράμματα εφημεριών μηνός Μαρτίου 2013.
Η απόφαση αυτή οφείλεται στα εξής :
1) Δεν έχει δοθεί ως τώρα ΚΑΘΟΛΟΥ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ εφημεριακή αποζημίωση για τις 
δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Νοεμβρίου 2012, Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου 2013
(και φυσικά Φεβρουαρίου 2013).
2) Οφείλεται μέρος των δεδουλευμένων από τις τακτικές εφημερίες των πρώτων επτά (7) μηνών του 
2012, παρά την από εννεαμήνου κατηγορηματική δέσμευση του υπουργού υγείας κ. Λυκουρέντζου.
3) Οφείλεται η αποζημίωση για τις πρόσθετες (τις πέραν των 7 μηνιαίως για τους ειδικευόμενους κ.ο.κ.) 
 εφημερίες των μηνών Ιουλίου 2012 και εξής.
4) Οφείλονται δεδουλευμένα πρόσθετων εφημεριών σε πολλούς γιατρούς ήδη από το 2011 και εξής
 λόγω του περιορισμού «9%», παρά τις δεσμεύσεις από διετίας και πλέον της πολιτικής ηγεσίας του 
υπουργείου (κ. Λοβέρδος) περί κατάργησης του ορίου αυτού και τροποποίησής του σε 12%.
Το πρόβλημα είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ, γιατί λόγω μεγάλης μείωσης των τακτικών αποδοχών σε
 εξευτελιστικά επίπεδα, η εφημεριακή αποζημίωση είναι τελείως απαραίτητη για την επιβίωσή μας.
Είναι διάχυτη η αίσθηση στους ιατρούς του νοσοκομείου πως η πολιτεία σε ρόλο ΚΟΙΝΟΥ 
ΑΠΑΤΕΩΝΑ (δυστυχώς), ΕΞΑΠΑΤΑ τους νοσοκομειακούς γιατρούς ΜΕ ΔΟΛΟ, εξαναγκάζοντάς του 
σε ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ.
Για ό,τι ήθελε συμβεί από την Παρασκευή 1 Μαρτίου και μετά την ΠΛΗΡΗ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ
ΕΥΘΥΝΗ έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Π.Γ. Παπανικολάου

Πηγή: YGEIANET
Σχέδιο Νόμου "Κατεπείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας".
(Αφορά και ρυθμίσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ).


Ένα ακόμη νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αφορά ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Σύμφωνα με τα άρθρα του νομοσχεδίου
  • Παρέχεται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) η δυνατότητα να εκχωρεί σε νοσοκομεία, «έναντι καταβολής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης ασφαλισμένων του», απαιτήσεις του, έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών ή των κατόχων άδειας κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, από τα ποσά «επιστροφής (rebate)» που προβλέπονται στο άρθρο 35 του ν. 3918/2011
  • Θεσπίζεται νομοθετικό πλαίσιο παροχής υπηρεσιών αποκλειστικού νοσοκόμου ή νοσοκόμας σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές και προβλέπεται, ιδίως, τήρηση σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, «Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων», στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικώς, όσοι παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες . Παρέχεται  μάλιστα η νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας να προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις «για την προσφορά των υπηρεσιών των αποκλειστικών νοσοκόμων σε νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας, τα απαραίτητα προσόντα τους, η διαδικασία επιλογής τους από τους ενδιαφερόμενους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
  • Προωθείται η διαγραφή των απαιτήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων (νομικών προσώπων και δημοσίων υπηρεσιών) Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έναντι του ΕΟΠΥΥ-Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011 και αντίστοιχα η διαγραφή των οικείων υποχρεώσεων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έναντι των ως άνω νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
  • Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις  εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ΕΣΥ, του ΠΓΝ Παπαγεωργίου, των λοιπών φορέων γενικής κυβέρνησης που λειτουργούν υπό τη μορφή ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, του Αιγινήτειου Νοσοκομείου Αθηνών, του Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών,του ΝΙΜΙΤΣ και των στρατιωτικών νοσοκομείων που έχουν προκύψει από την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών και μέχρι του ύψους των υφιστάμενων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2011 υποχρεώσεων αυτών. Ειδικότερα προβλέπεται η εξόφληση των οφειλών εφόσον οι δικαιούχοι παραιτηθούν από οποιαδήποτε άλλη αξίωση συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας.
Πηγή: agonistikiparemvasi.blogspot

Κυκλοφόρησε η προκήρυξη για τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών για τις Μ.Ε.Θ.


Εξερχόμενος χθες από τη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι κυκλοφόρησε η προκήρυξη για τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι προσλήψεις όπως είπε, θα γίνουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ με απόλυτη διαφάνεια και μοριοδότηση και η Πολιτική Ηγεσία θα παρακολουθήσει τις διαδικασίες της επιλογής του προσωπικού με έντονο ενδιαφέρον ώστε να τηρηθούν οι αρχές της αξιοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την αναλυτική προκήρυξη στη διεύθυνση:

http://bit.ly/Y5UQB0

Ανθή Αγγελοπούλου, IATRIKOSTYPOS

Έναν βιώσιμο ΕΟΠΥΥ υποσχέθηκε ο Μάριος Σαλμάς ανακοινώνοντας… νέες περικοπές.


Υπερδιπλάσια χρήματα από εκείνα που έχει ζητήσει η Τρόικα θα εξοικονομήσει ο ΕΟΠΥΥ το 2013 μέσα από την εφαρμογή του κανονισμού παροχών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Μάριος Σαλμάς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, υποστηρίζοντας ότι μέσα από τη διαδικασία του εξορθογισμού των δαπανών για φάρμακα και παροχές ο υπεροργανισμός, σε αντίθεση με τις προβλέψεις που υπήρχαν λίγους μήνες πριν και τον ήθελαν να καταρρέει, θα μπορέσει να γίνει βιώσιμος. 
Συγκεκριμένα, όπως είπε ενώ ο στόχος της Τρόϊκας ήταν να εξοικονομηθούν 200 εκατομμύρια ευρώ, τελικά η εξοικονόμηση προβλέπεται να φτάσει από 411 έως 462 εκατομμύρια ευρώ. 
Το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων από τα 307 εκατομμύρια στα οποία ανήλθε το 2012 εκτιμάται ότι θα πέσει στα 211-265 εκατομμύρια.
Άλλα 272 εκατομμύρια προβλέπεται ότι θα είναι η εξοικονόμηση από τα νοσήλια (Κλειστά Ενιαία Νοσήλια) σε ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και ψυχιατρικές κλινικές τα οποία μέσα στο 2012 ανήλθαν στα 772 εκατομμύρια ευρώ (617 εκατομμύρια σε ιδιωτικές κλινικές, 77 εκατομμύρια σε κέντρα αποκατάστασης και 77 σε ψυχιατρικές κλινικές).
Το 2013 το ποσό αναμένεται να μειωθεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου (30 εκατομμύρια σε ιδιωτικές κλινικές, 6 εκατομμύρια σε κέντρα αποκατάστασης και 5 σε ψυχιατρικές κλινικές), αφού πλέον υπάρχει σημαντική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος (30-50%). 
Ακόμη 15 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, το οποίο πλέον θα δίνεται σε περιπτώσεις γυναικών που γεννούν στο σπίτι ενώ σε 16 εκατομμύρια υπολογίζεται να φτάσει το όφελος από τις περικοπές που έγιναν στην κάλυψη του κόστους για τις μετακινήσεις των νεφροπαθών. 
Επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ θα εξοικονομηθεί από τα πρόσθετα (κηδεμόνες, κολάρα κτλ) και άλλα 20 εκατομμύρια από τον περιορισμό του αριθμού των φυσικοθεραπειών που θα καλύπτονται για τις οποίες το 2012 δόθηκαν συνολικά 89 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για μία κατάσταση που είχε ξεφύγει με τον ΕΟΠΥΥ να φτάνει να δέχεται υποβολές για φυσικοθεραπεία από έναν μόνο φυσικοθεραπευτή που να φτάνουν τις 29.000 το μήνα! Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε ο γιατρός να παίρνει 2.000 ευρώ το μήνα και ο φυσικοθεραπευτής να παίρνει 4-5 χιλιάδες ευρώ. 
Πολύ σημαντικός θα είναι τέλος και ο περιορισμός των δαπανών για τη χορήγηση γυαλιών οράσεως αφού από τα 73 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν το 2012 – ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για «πάρτι οπτικών»- το 2013 θα δοθούν μόλις 31 εκατομμύρια. 
Χαράλαμπος Πετρόχειλος, IATRIKOSTYPOS
ΠΕΕΒΙ: Συνέχιση της αναστολής αποδοχής παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ, από Βιοπαθολόγους του Νομού Κυκλάδων.

Δείτε την ενημέρωση του ΙΣ Κυκλάδων: ΕΔΩ

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

"Χαστούκι" για τον ΕΟΠΥΥ από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόϊκα...

Σοβαρά προβλήματα σχετικά με τον ουσιαστικό και όχι τον τυπικό έλεγχο της συνταγογράφησης των γιατρών για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εντόπισε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου το τεχικό κλιμάκιο της τρόικας το οποίο επισκέφθηκε το υπουργείο Υγείας.
Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της τρόικας ζήτησαν μετ' επιτάσεως άμεση και ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζονται οι τιμές αναφοράς για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς, όπως ανέφεραν στην ελληνική πλευρά, ο σημερινός τρόπος είναι περίπλοκος, οδηγεί σε λάθη και δεν είναι κατανοητός.
Οι ίδιοι επέμειναν σε νέα μείωση κατά 10% στον αριθμό των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά να αποδέχεται γονυκλινής το αίτημα και χωρίς να εξηγήσει με στοιχεία στο κλιμάκιο ότι ο Οργανισμός αδυνατεί να λειτουργήσει λόγω του περιορισμένου αριθμού συμβεβλημένων γιατρών, γεγονός το οποίο αφήνει ολόκληρους νομούς της χώρας χωρίς σειρά ιατρικών ειδικοτήτων...
Βασίλης Βενιζέλος, YGEIA360
ΙΣΑ: Ο ΙΣΑ απαντά με επιστημονικά δεδομένα στον κ. Λουράντο.

Ερωτάται ο κος Λουράντος, σε ποιά άλλη Ευρωπαϊκή χώρα προβλέπεται η υποχρεωτική συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χορήγηση του φθηνότερου γενοσήμου από το φαρμακοποιό; (όπως ο Ν4052/2012 στην Ελλάδα).
Ο ΙΣΑ απορρίπτει τα διαλαμβανόμενα στην απάντηση του Προέδρου του ΦΣΑ κου Λουράντου περί επίθεσης και ατομικών ισχυρισμών του Προέδρου του ΙΣΑ κου Πατούλη και του Γεν. Γραμματέα κου Τσούκαλου.
Θεωρούνται ως επιεικώς ατυχείς, απαράδεκτοι, προκλητικοί και απορριπτέοι οι υπαινιγμοί του, περί συνέργειας του Προέδρου του ΙΣΑ με γραμμές κυβερνήσεων και κομμάτων.
Μήπως ενθυμείται ποιός «ακομμάτιστος»!!! υγειονομικός από το 2006 έως το 2010 χρημάτισε Πρόεδρος του ΙΦΕΤ; Για να μην τον κουράζουμε, του υπενθυμίζουμε ότι ήταν ο κος Λουράντος.
Ο κος Λουράντος, στην απάντησή του, εντέχνως αποφεύγει να διαψεύσει το πραγματικό γεγονός ότι υπήρξε «οσφυoκάμπτης» της Τρόικα και εναγωνίως αιτούσε την παρέμβασή της, ώστε «επιτέλους» να αγνοηθούν οι αντιδράσεις της Ιατρικής Κοινότητας και άμεσα να εφαρμοστεί η υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. (Βλ την από 17/2/2012 επισυναπτόμενη επιστολή των ΦΣ Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας προς τον κο Paul Thomsen).
Προφανώς λησμονεί ότι υπήρξε υπέρμαχος του μονόδρομου που η Τρόικα υπέδειξε για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με έναν εκ των πυλώνων τη «δραστική ουσία», απορρίπτοντας εναλλακτικές και τεκμηριωμένες λύσεις που προτάθηκαν από πολλές πλευρές.
Είναι φανερό ότι έχει έρθει σε δύσκολη θέση, εξαιτίας της αποκάλυψης της πραγματικής στάσης του απέναντι στην Τρόικα, γι αυτό επικαλείται τη δήθεν αγωνιστικότητά του εναντίον των αδικιών που επέφεραν οι μνημονιακές επιλογές.
Θυμηδία προκαλούν οι αιτιάσεις του περί αδράνειας του ΙΣΑ, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας που έπαιξε και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις και στη συγκρότηση του Πανεπιστημονικού Μετώπου ενάντια στις υγειοκτόνες πολιτικές του Μνημονίου.
Μήπως ξέχασε ποιός στην 11ήμερη κατάληψη του ΥΥΚΑ, το Φλεβάρη του 2011, επιμόνως επιδίωξε να διασπάσει το Πανεπιστημονικό Μέτωπο και ποιούς εξυπηρετούσε;
Ο λαϊκισμός στο μεγαλείο του και το θράσος στο απόγειό του, με τη λάσπη στον ανεμιστήρα, κατά του συνόλου του Ιατρικού Σώματος να χαρακτηρίζουν τον απαντώντα.
Τα περί κινδυνολογίας και τρομοκρατίας του τα επιστρέφουμε και οι επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επί του ζητήματος της δραστικής ουσίας και γενικότερα της συνταγογράφησης, είναι ξεκάθαρες.
Ο ΙΣΑ είναι υπέρ:
  • Της χρήσης επώνυμων και ασφαλών γενοσήμων, με μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους και όχι την τιμή τους.
  • Της θετικής λίστας και όχι της αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος
  • Της ισότιμης πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Του εξορθολογισμού των δαπανών, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών
  • Της τήρησης του Νόμου κανένα φάρμακο να μη χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή πλην των ΜΗΣΥΦΑ
Επισημαίνουμε το πιο τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα από τον κο Λουράντο ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες περί κυκλοφορίας των γενοσήμων. Στην Ελλάδα, η μελέτη βιοϊσοδυναμίας, εξετάζεται κατά περίπτωση και στην εγκύκλιο 56054/03-09-2008 του ΕΟΦ αναφέρεται ότι η αλλαγή «παρεμφερούς» εκδόχου στο γενόσημο θεωρείται ήσσονος σημασίας αλλαγή, στην οποία δεν απαιτείται μελέτη βιοϊσοδυναμίας όπως υπαγορεύουν τα διεθνή πρότυπα (Guidelines on dossier requirements for Type IA and Type IB notification” July 2006 παρ.18-24)Σε χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωσης που χρησιμοποιούν γενόσημα, υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος: η αξιολόγηση των μελετών βιοδιαθεσιμότητας γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια.
Στην Ελλάδα, δεν είναι υποχρεωτική, ούτε η μελέτη βιοδιαθεσιμότητας ούτε και καμία άλλη κλινική μελέτη, λαμβανομένου υπόψιν ότι δεν υπάρχουν ούτε καν εργαστήρια ελέγχου!!! - Είναι υποχρεωτική μόνον η μελέτη του φακέλου των φαρμάκων και μερικές φορές η μελέτη βιοϊσοδυναμίας τους !!! Μόνο!!! Η ΒΙΟΪΣΟΔΥΝΑΜΙΑ απλά συγκρίνει σκευάσματα με την ίδια δόση δραστικής ουσίας μεταξύ τους σε σταθερό περιβάλλον: όμως ο εξατομικευμένος οργανισμός του κάθε ασθενή δεν αποτελεί σταθερό περιβάλλον, δεν είναι κανένας ασθενής ίδιος με τον άλλον, οπότε οι μελέτες βιοϊσοδυναμίας ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ (Ο ρόλος των γενοσήμων στην καθημερινή ιατρική πράξη. 8ο Συνέδριο PHARMA POINT, 2008)
Μακροχρόνιες μελέτες που διεξήχθησαν ήδη από το 1994 ως σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι: «ακόμη και στις περιπτώσεις ύπαρξης μελετών βιοϊσοδυναμίας γενοσήμων με πρωτότυπα, η αλλαγή στο συνταγογραφούμενο σκεύασμα από το πρωτότυπο στο γενόσημο δεν ενδείκνυται διότι τα δύο σκευάσματα έχουν διαφορετική φαρμακοκινητική στον οργανισμό του ασθενή και συνεπώς διαφορετική αποτελεσματικότητα.» (Walter W. Hauck, Sharon Anderson. Measuring switchability and prescribability: When is average bioequivalence sufficient? Journal of Pharmacokinetics and Biopharmaceutics. December 1994, Volume 22, Issue 6, pp 551-564)
Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά τις συστάσεις της διεθνούς βιβλιογραφίας που απορρίπτει κατηγορηματικά τη συνταγογράφηση βάσει της δραστικής και την αντικατάσταση των σκευασμάτων στα προϊόντα Βιοτεχνολογίας, στα φάρμακα με στενό θεραπευτικό εύρος, καθώς και σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (Prescribe Int. 2000 Dec;9(50)Q184-90, ISDB Newsletter, Page 1, Vol.20, No 3 (Special issue on INNs), November 2006, Prescrire supplementLes medicaments generiquesDe la pharmacologie a une politique rationnelle. European Medicines Agency (EMA), “Questions and answers on biosimilar medicines (similar biological medicinal products)” 27 September 2012.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Αν. Καθηγητής Φαρμακολογίας Ι.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ), ενώ τη δεκαετία 1980-1990 χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες και καταστράφηκαν από το Υπουργείο Υγείας 490 παρτίδες φαρμάκων, τη δεκαετία 1995-2005 καταστράφηκαν μόνο οι μισές (256 παρτίδες), όχι λόγω της βελτίωσης της ποιότητας, αλλά λόγω μικρότερου αριθμού ελέγχων
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκαν από τον Αμερικάνικο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για να αποφεύγονται προβλήματα βιοϊσοδυναμίας μεταξύ των φαρμάκων, δεν πρέπει να αλλάζονται πρωτότυπα ιδιοσκευάσματα από γενόσημα. (Lynda S. Welage, PharmD, Department of Clinical Sciences, Pharmacy Services, University of Michigan Health System. Scientific Issues Embedded in the Generic Drug Approval Process: Assessment of In Vivo Bioequivalence: Key Issues. J Am Pharm Assoc. 2001; 41(6)-2001 American Pharmacists Association)
Καταρρίπτοντας λοιπόν την επιχειρηματολογία του ΦΣΑ για «τον εξέχοντα επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού στην αλυσίδα παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης με το να συμβάλει στην επιλογή του καλύτερου ανά ασθενή φαρμάκου, το οποίο συνάμα δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό στις δαπάνες υγείας», ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι: Φάρμακα αμφιβόλου προέλευσης, φάρμακα χωρίς μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας και βιοδιαθεσιμότητας, φάρμακα χωρίς καθαρή τη δραστική ουσία, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ για τη ζωή του ασθενή και ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ..γιατί όταν ο γιατρός βλέπει ότι το φάρμακο δε δρα, αυξάνει τη δόση, αυξάνει τις μέρες νοσηλείας ή τις μέρες αγωγής….και το φθηνό βγαίνει πολλές φορές πιο ακριβό και επικίνδυνο.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την ύπαρξη δικαστικής απόφασης στην Ιταλία που απέρριψε την υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας καθώς και δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που αναφέρετο σε αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα από τον τρίτο κόσμο με έκδηλες τις ανησυχίες της Ιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας.
Τέλος, καλούμε τον κο Λουράντο να κάνει την αυτοκριτική του και να μας εκφράσει τη θέση του πάνω στο μεγάλο πρόβλημα της ΑΥΤΟΘΕΡΠΕΙΑΣ, που συντελείται με τη συνέργεια μερίδας φαρμακοποιών και υπερβαίνει το 40% και την απαίτησή τους για την εκ των υστέρων συνταγογράφησή τους από γιατρούς, των χορηγηθέντων χωρίς συνταγή γιατρού φαρμάκων.
Επιχειρεί την παράνομη αυτή κατάσταση, που επιπλέον συνοδεύεται και από την τέλεση ιατρικών πράξεων στα φαρμακεία, να την αποδώσει στους γιατρούς και όχι στους πραγματικούς ενόχους.
Ας μας απαντήσει, τα στοιχεία που περιλαμβάνει η Πανελλαδική Έρευνα Hellas Health IV για την υγεία των Ελλήνων, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής το Νοέμβριο 2011 και του οποίου προεδρεύει ο κος Ι Τούντας, Πρόεδρος του ΕΟΦ και συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «το 50% των φαρμάκων που δίδονται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, τα έχει συστήσει ο ίδιος ο φαρμακοποιός», είναι αληθή ή ψευδή;
Τονίζουμε ότι:
  • Ο Φαρμακοποιός ΔΕΝ μπορεί να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα του χορηγούμενου σκευάσματος
  • Ο φαρμακοποιός ΔΕΝ μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες (πχ αλλεργικές αντιδράσεις, ορονοσία κλπ) του χορηγούμενου σκευάσματος
  • Ο Φαρμακοποιός ΔΕΝ μπορεί να παρακολουθήσει τις αιματολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. θρομβοπενία, λευκοπενία κλπ) του χορηγούμενου σκευάσματος
Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δε θα επιτρέψουμε η άσκηση της Ιατρικής να γίνει «ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ»
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΙΣΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                       ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
ΙΣΑ: Δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης του ασθενή από τις περικοπές που προβλέπονται στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Η δραματική υποβάθμιση της περίθαλψης του Έλληνα ασθενή συνεχίζεται με τις σκληρές περικοπές σε βασικές παροχές που προβλέπονται στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Ο περικοπές σε βοηθήματα, φυσικοθεραπείες, γυαλιά και άλλες βασικές παροχές αποτελούν ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα για τον ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον να κόβει ακόμα και τα φάρμακά του γιατί δεν έχει να πληρώσει την συμμετοχή.
Επιπλέον η πρόθεση για μείωση των συμβεβλημένων γιατρών κατά 10% θ αποτελέσει μια ακόμα σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς ο ασθενής δεν θα μπορεί πλέον ούτε γιατρό να βρει για να εξυπηρετηθεί.
Είναι σαφές ότι ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται περισσότερους γιατρούς για να κατορθώσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο περίθαλψης για τον ασθενή.
Οι περικοπές έχουν στόχο να μετακυληστεί το κόστος της περίθαλψης στην τσέπη των ασθενών .
Η εικόνα της τριτοκοσμικής περίθαλψης που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ αποτυπώνεται στις μαύρες σακούλες των σκουπιδιών μέσα στις οποίες φυλάσσονται τα παραστατικά των δεδουλευμένων των γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων για τα έτη 2010 και 2011-όπως αποκαλύφθηκε σε σημερινό δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας-.
Για το σημαντικό αυτό θέμα ο ΙΣΑ έστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας καθώς και στον διοικητή του Φορέα με την οποία διαμαρτύρεται εντόνως για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
Όπως τονίστηκε «οι εικόνες αυτές μας προκαλούν οργή, διότι οι κόποι χιλιάδων ιατρών βρίσκονται «αρχειοθετημένοι» σε υπόγεια υπηρεσιών, μέσα σε σακούλες σκουπιδιών».
Ο ΙΣΑ κάλεσε τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να προβεί σε άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών και των διαγνωστικών κέντρων-εργαστηρίων, προκαταβάλλοντας ως έναντι το 90% πριν την εκκαθάριση και να μας προσδιορίσει άμεσα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                              ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
ΠΑΣΙΔΙΚ: Ενημέρωση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία αφορά το "κούρεμα" στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Αθήνα,27/02/2013
Ανακοίνωση – Ενημέρωση
Νωρίς χθες το βράδυ Τρίτη 26/02/2013, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου μας κ. Γ. Βουγιούκα και τον διαβεβαίωσε ότι η προϋπόθεση (γ) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α) που αφορά τις εκπτώσεις («κούρεμα») των οφειλομένων των παρελθόντων ετών, έχει αποφασιστεί να αποσυρθεί και ότι αμέσως μετά την αποχώρηση της Τρόικα στις 8 Μαρτίου, θα μας καλέσει σε διαβούλευση στο Υπουργείο Υγείας για τα υπόλοιπα θεσμικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Βουγιούκας                                             Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος                                                        Βιοχημικός
Σε σακούλες σκουπιδιών οι αποδείξεις του ΕΟΠΥΥ!
(Ληξιπρόθεσμα χρέη ΕΟΠΥΥ και νομοσχέδιο αποπληρωμής αυτών).

Ξεπερνά κάθε φαντασία το χάος στις παλαιές αποδείξεις προς εξόφληση, οι οποίες έχουν υποβληθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Πρόκειται για παραστατικά γιατρών και λοιπών παρόχων, τα οποία αφορούν υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί στους ασφαλισμένους του Οργανισμού έως και το 2011 και υποτίθεται ότι θα εξοφληθούν σύντομα.
Τεράστιος αριθμός των εγγράφων αυτών βρίσκεται μέσα σε σακούλες σκουπιδιών και κουτιά, τα οποία στοιβάζονται σε γραφεία και διαδρόμους των πρώην Υπηρεσιών Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΥΠΑΔ), που σήμερα ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ.
Με βάση τη νόμιμη διαδικασία, πρέπει να ελεγχθούν, να εκκαθαριστούν και στη συνέχεια να αποδοθούν τα αναγραφόμενα ποσά στους δικαιούχους.
Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές για τα παλαιά χρέη του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να 'ανασάνει' η αγορά.
Οι οφειλές του Οργανισμού προς τους παρόχους (παλαιές και νέες)εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ!
Ετέθη, μάλιστα, ως χρονοδιάγραμμα εξόφλησης το τέλος Μαρτίου.
Ο στόχος παραμένει εξαιρετικά φιλόδοξος, καθώς οι χιλιάδες των παραστατικών που υπάρχουν στους χώρους των ΥΠΑΔ είναι αμφίβολο εάν θα εκκαθαριστούν μέσα στα χρονικά περιθώρια που έχουν οριστεί.

Νομοσχέδιο
Αντ΄ αυτού, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε την Τρίτη κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο προβλέπει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ θα εξοφληθούν με προκαταβολές.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με το νομοσχέδιο'...δίνεται στον ΕΟΠΥΥ η δυνατότητα αποπληρωμής των υφιστάμενων κατά την31η Δεκεμβρίου 2011 ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τα φαρμακεία και τους λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών Υγείας και με τη διαδικασία των προκαταβολών και μέχρι του ύψους της εναπομένουσας οφειλής, ύστερα από την τήρηση των προϋποθέσεων της παραγράφου2 του άρθρου 34 του Νόμου 4038/2012.
Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά την καταβολή των οφειλόμενων ποσών στους ως άνω ενδιαφερόμενους και έτσι να αποπληρωθούν άμεσα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, με δεδομένο ότι τούτο αποτελεί υποχρέωση έναντι των εταίρων μας.
Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα υιοθέτησης της ως άνω διαδικασίας εξόφλησης και για τις απλήρωτες υποχρεώσεις του Οργανισμού,για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα απαιτούμενα παραστατικά κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου 2011 μέχρι 31 Δεκεμβρίου2011, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις των παρ. 2 και 4.
Τέλος, ορίζεται η ακολουθούμενη διαδικασία σε περιπτώσεις που ποσά καταβληθούν στους ως άνω αχρεωστήτως...'.
Δ.Κ., IATRONET
Απάντηση κ. Λουράντου στην επίθεση από τον κ. Πατούλη.

27-2-2013,
Διάβασα σήμερα την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον μου ο πρόεδρος και ο Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία. Θα ήθελα λοιπόν να υπενθυμίσω τα εξής:
Οι ατομικοί ισχυρισμοί των δύο καθ’ όλα σεβαστών ιατρών, ότι δήθεν «συμμαχώ με την τρόικα» είναι αστείοι και υποτιμούν τη νοημοσύνη και τη μνήμη του κόσμου, εφόσον από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο ελάχιστοι έχουν αγωνιστεί όσο εγώ εναντίον των αδικιών που επέφεραν και συνεχίζουν να επιφέρουν οι μνημονιακές επιλογές που επιβάλλονται με τη συνέργια των ελληνικών Κυβερνήσεων και πιο ειδικά κομμάτων στα οποία ο κος Πατούλης είναι ενεργό μέλος. 
Και το τελευταίο εξηγεί ίσως και το γιατί ο κος Πατούλης, συνδικαλιστικά νωχελικός σε γενικές γραμμές απέναντι σε όλες τις μνημονιακές αδικίες όπως έχει φανεί ως σήμερα, στο θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία και χωρίς εμπορικά κριτήρια δείχνει... παράδοξο αγωνιστικό οίστρο.
Ο κ. Πατούλης, μαζί με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες που έχουν ταυτόσημη θέση στο συγκεκριμένο θέμα με τον ίδιο, πρέπει να είναι οι μόνοι στην ελληνική κοινωνία που να πιστεύουν ότι το να μη συνταγογραφείται το φάρμακο (δηλ. η δραστική ουσία), αλλά αντ΄ αυτού να επιλέγεται «αγαπημένη εταιρεία εμπορίας» (δηλ. συνταγογράφηση με εμπορικό όνομα) είναι «για το καλό των ασθενών», και όχι για να απολαύσει ο επιλέγων εταιρεία προτίμησης και κάποια...ατομική ανταπόδοση για αυτή την επιλογή.
Ο κ. Πατούλης ισχυρίζεται ότι προσπαθώ δήθεν να τρομοκρατήσω τον κόσμο, όταν η Ιατρική και Φαρμακευτική Ακαδημαϊκή Κοινότητα έχει πιστοποιήσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο μόνος σωστός και ασφαλής τρόπος συνταγογράφησης φαρμάκων, είναι αυτός με τη χρήση της δραστικής ουσίας, θέση κατ΄ επέκταση που έχουν υιοθετήσει όλοι οι επιστήμονες υγείας εμού συμπεριλαμβανομένου.
Ο κ. Πατούλης φαίνεται να ξεχνά, ότι αυτός που τρομοκρατεί τους ασθενείς δεν είναι η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, αλλά ο ίδιος και οι Φαρμακευτικές Εταιρείες, όταν επιχειρούν σε αγαστή συνεργασία να παραπλανήσουν τον κόσμο ότι δήθεν η εταιρεία θεραπεύει και όχι το φάρμακο.
Αναφορικά με τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Πατούλης ας μάθει τα παρακάτω:
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα κράτη δίνουν τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να επιλέξει υποκατάσταση γενοσήμου. Σε κάποιες χώρες αυτό είναι υποχρεωτικό από το νόμο (Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Φιλανδία, Σουηδία, Μάλτα) ενώ σε 21 χώρες (μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία) οι φαρμακοποιοί επιτρέπεται να αντικαθιστούν τα πρωτότυπα φάρμακα με φθηνότερα γενόσημα σε εθελοντική βάση. (Vogler S, Zimmermann N, Leopold C, de Joncheere K. Pharmaceutical policies in European countries in response to the global financial crisis. Southern Med Review. 2011;4(2):22-32)
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, συνεχώς εφιστά την προσοχή των μελών του για την πιστή τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Ενέργεια που δυστυχώς γίνεται πολύ δύσκολη από τις συνήθεις τηλεφωνικές οχλήσεις ιατρών για τη χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία μας, χωρίς τις απαιτούμενες ιατρικές συνταγές σε ασθενείς τους ακόμα και για φάρμακα που απαιτούν φυλασσόμενες ιατρικές συνταγές, όπως νεότερα αντιβιοτικά ή και ναρκωτικά.
Φαίνεται πως για μερίδα των ιατρών η τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας θα πρέπει να γίνεται μόνο σε… ώρες ιατρείου και όταν είναι διαθέσιμοι να εισπράξουν το αντίτιμο της συνταγογράφησης, ενώ όταν δεν εργάζονται οι κανόνες και οι νόμοι θα πρέπει να… χαλαρώνουν. Όταν οι ασθενείς διδάσκονται στην πράξη από τον θεράποντα ιατρό τους πως η συνταγή είναι μια γραφειοκρατική τυπικότητα μόνο για την ταλαιπωρία τους, ας μην τον ξενίζει αν κάποια μέλη μας λυπηθούν ταλαιπωρημένους ασθενείς που πήγαν στο φαρμακείο με την προφορική οδηγία από τον ιατρό τους να πάρουν τα φάρμακα χωρίς συνταγή γιατί… αυτός ξέρει! Τα ίδια ισχύουν και για απλές αυτοδιαγνωστικές μετρήσεις (π.χ. μέτρησης αρτηριακής πίεσης, που γίνονται με την επίβλεψη και τη βοήθεια του φαρμακοποιού όπως συστηματοποιημένα και θεσμοθετημένα γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη (βλ. PGEU Providing Quality Pharmacy Services to Communities in Times of Change Annual Report 2010)
Τέλος πριν εξηγήσουμε στον κ. Πατούλη τον ρόλο που επιφυλάσσει η φαρμακευτική νομοθεσία στον πιστοποιημένο βοηθό φαρμακείου, θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθεί για την ποιότητα της ιατρικής συνταγογράφησης που παράγεται από μερίδα ιατρείων εν τη απουσία του ιατρού, και από προσωπικό παντελώς άσχετο με την επιστήμη όπως π.χ γραμματείς. Αναρωτιόμαστε αν η πρακτική της λειτουργίας ιατρείων ακόμα και σε ώρες που ο ιατρός δεν είναι εκεί, είναι διαδεδομένη πρακτική και εάν ο ιατρικός σύλλογος ενοχλείται από αυτή και ποιες συστάσεις έχει απευθύνει στα μέλη του.
Είναι ώρα κ. Πατούλης να απαντήσει με σαφήνεια, και όχι με αοριστίες, αποπροσανατολισμούς και υπεκφυγές:
1. Τι σχέση έχει η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση που λαμβάνουν οι επιστήμονες υγείας σε όλον τον κόσμο, βάσει του διεθνούς επιστημονικού ονόματος των φαρμάκων δηλ. της δραστικής ουσίας, με το πώς επιλέγουν οι εμπορικές εταιρείες να διαφημίζουν τα φάρμακά τους δίνοντάς τους ευφάνταστες μαρκετίστικες ταμπέλες (εμπορικές ονομασίες);
2. Το σύνολο των ανεπτυγμένων χωρών που αυτονόητα συμμορφώνονταν πάντα με τις επιταγές της Επιστήμης και είτε υποχρεώνουν είτε προτρέπουν ισχυρά τους γιατρούς να συνταγογραφούν με δραστική ουσία και όχι με την εμπορική ονομασία που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζουν άραγε σε...κίνδυνο την υγεία των πολιτών τους, όπως θέλει να μας πείσει ο κ. Πατούλης;
Επισημαίνω στον κ. Πατούλη πως αλαζονεία δεν είναι να επιθυμείς να ισχύουν τα αυτονόητα στον χώρο της Υγείας, όπως επιθυμούν η Ακαδημαϊκή Κοινότητα και οι επιστήμονες υγείας γιατροί και φαρμακοποιοί στο θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία.
Αλαζονεία είναι να παραπλανείς τον κόσμο επικαλούμενος ψευδεπίγραφους ισχυρισμούς, ότι δήθεν η συνταγογράφηση του φαρμάκου γίνεται τάχα καλύτερα (για ποιον άραγε;) όταν... κολλάς και κάποια εμπορική ρεκλάμα στο φάρμακο (εμπορικό όνομα). 
Και είναι επίσης επικίνδυνο να εφεύρεις και να εισάγεις εικονικά διχαστικά διλήμματα ανάμεσα στους επιστήμονες υγείας γιατρούς και φαρμακοποιούς, για χάρη ορισμένων στενών συμφερόντων, σε βάρος των ασφαλισμένων και της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, διασπώντας έτσι την ενότητα που πρέπει να έχουμε όλοι μας για να ανταπεξέλθουμε στις μνημονιακές αδικίες, που υφιστάμεθα σωρηδόν μαζί με τους υπολοίπους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας.
Κ. Λουράντος
 
Πηγή: FARMAKOPOIOI
Ειδικό μητρώο για αποκλειστικές νοσοκόμες! Τί προβλέπει νομοσχέδιο.

Έπρεπε να υπάρξουν τραγελαφικά περιστατικά στα νοσοκομεία, για να αποφασίσει ο υπουργός Υγείας να βάλει τάξη στο ΕΣΥ και στο σύστημα με τις αποκλειστικές νοσοκόμες που ισχύει σήμερα. Τι προβλέπει νομοσχέδιο που έφθασε στη βουλή.
Τι κι αν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης έχουν συντάξει αμέτρητα πορίσματα για τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καιρό τώρα παρατηρούσε αδιάφορα το τι συνέβαινε χωρίς να παρεμβαίνει. Μάλιστα πρόσφατα η Χρυσή Αυγή προκάλεσε αναταράξεις στο νοσοκομείο της Τρίπολης κάνοντας παράνομη έφοδο για να εντοπίσει αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες, γεγονός που στοίχησε τελικώς τη θέση στη διοικήτρια.
Με αυτά και μ αυτά ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να προωθήσει διατάξεις που προβλέπουν ειδικά μητρώα καταγραφής για τις αποκλειστικές νοσοκόμες και την απασχόλησή τους.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία και η τήρηση Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) της χώρας, η ένταξη στο οποίο θα αποτελεί προϋπόθεση για εργασία σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική της συγκεκριμένης ΥΠΕ.
Για να εργασθούν στο μέλλον οι αποκλειστικές θα πρέπει να διαθέτουν και τα κριτήρια όπως νομιμοποιητικά έγγραφα, εμπειρία, βιβλιάριο υγείας κ.λ.π.
Να σημειωθεί ότι πορίσματα των επιθεωρητών που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς κατέγραφαν ακόμη και επικίνδυνες για τους ασθενείς καταστάσεις με αποκλειστικές νοσοκόμες που δεν πληρούσαν όχι μόνο τα απαραίτητα αλλά συχνά δεν γνώριζαν ούτε τα στοιχειώδη για την προστασία των ασθενών.
Δήμητρα Ευθυμιάδου, IATROPEDIA
Και οι γιατροί στις ουρές αναστενάζουν! Πού περιμένουν για ώρες?

Μέχρι τα πεζοδρόμια φθάνουν πια οι ουρές των γιατρών που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν.

Το άλλοτε ισχυρό ταμείο των Υγειονομικών όπου είναι ενταγμένοι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι φαίνεται ότι έχει εκπέσει πλήρως αφού πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τα βασικά στους ασφαλισμένους του. Καθημερινά δεκάδες άτομα συνωστίζονται στις υπηρεσίες του ΤΣΑΥ αλλά και εδώ οι υπάλληλοι είναι λιγοστοί με αποτέλεσμα οι ουρές αναμονής να φθάνουν μέχρι τα πεζοδρόμια.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) μιλά για απαξίωση των υγειονομιών και ζητά άμεσα λύση στο πρόβλημα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ΙΣΑ: «έχουμε καταγγείλει με δριμύτητα την λειτουργική κατάρρευση των δομών του Ταμείου, πλην όμως δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, αντιθέτως είμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις εικόνες με τις τεράστιες ουρές που ξεκινούν από τον δρόμο και τελειώνουν μέσα στα γραφεία, οι οποίες μας θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες».
Για το λόγο αυτό ζητά την παραίτηση της διοίκησης του ΤΣΑΥ καθώς όπως υπογραμμίζει «φέρει βαρύτατες ευθύνες και οδήγησε σε αυτές τις εξευτελιστικές εικόνες».
Να σημειωθεί ότι το ΕΤΑΑ - Τομείς Υγειονομικών αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και είναι Ταμείο κύριας Ασφάλισης. Στο ΕΤΑΑ - Τομείς Υγειονομικών ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα. Στο ταμείο λειτουργούν 2 Κλάδοι: Σύνταξης και Πρόνοιας. Οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ - Τομείς Υγειονομικών αυτήν την στιγμή είναι περίπου 120.000.
Δήμητρα Ευθυμιάδου, IATROPEDIA
Ζημία 250 εκ. ευρώ κατ' έτος για τον ΕΟΠΥΥ με την νομοθετική διάταξη για τον συμψηφισμό του rebate.

Την θέσπιση της διαδικασίας του συμψηφισμού μεταξύ των χρεών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από το rebate και των χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τις φαρμακευτικές εταιρείες προβλέπουν κατεπείγουσες διατάξεις νόμου τις οποίες κατέθεσαν την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στη Βουλή οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καθώς και ο αναπληρωτής
υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Με τη διαδικασία του συμψηφισμού, όμως, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr διαβεβαιώνουν ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ζημιωθεί με 250 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ προκαλεί στον Οργανισμό υπέρβαση της οριζόμενης από το Μνημόνιο φαρμακευτικής δαπάνης για το 2012! Με τις διατάξεις οι οποίες κατετέθηκαν προβέπεται μεταξύ άλλων επίσης η δημιουργία και η τήρηση Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιεφέριεα (ΥΠΕ) της χώρας, η ένταξη στο οποίο θα αποτελεί προϋπόθεση για εργασία σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική της συγκεκριμένης ΥΠΕ.
Βασίλης Βενιζέλος, YGEIA360
Ανάστατοι και πάλι φαρμακοποιοί, γιατροί και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με τις καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία πληρωμών προς τους παρόχους υγείας και ήδη οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και τα διαγνωστικά κέντρα, διαμαρτύρονται όχι μόνο για την καθυστέρηση, αλλά και για την απουσία χρονοδιαγράμματος των πληρωμών.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας την εφαρμογή των οδηγιών του Πρωθυπουργού και προειδοποιώντας για "πιθανή ολική κατάρρευση της πλειοψηφίας των ιδιωτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας". Οι συνολικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ αγγίζουν τα 1,1 δις ως ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων και άλλα 300 εκ χρέη ΕΟΠΥΥ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να πληρώσει τα φαρμακεία στις 10 Φεβρουαρίου, (για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το Νοέμβριο) και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμών. Καθυστέρηση υπάρχει και με τα ταμεία που εντάχτηκαν εκ των υστέρων στον ΕΟΠΥΥ (πχ ΔΕΗ , Οίκος Ναύτου κλπ)".
Ο ΠΦΣ προειδοποιεί ότι "βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά μπροστά στο φάσμα των ακάλυπτων επιταγών και οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς φάρμακα".
Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Γ. Βουγιούκας, στην οποία επισημαίνεται ότι "ακόμα δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα προβλήματα του κλάδου και εισπράξαμε αδιαφορία, παρελκυστική τακτική και υποκρισία, παρότι τα βάρη που έχουν συσσωρευτεί είναι τόσα πολλά και μεγάλα, που πλέον είναι αδύνατον να τα αντέξουμε και τα οποία με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν στην χρεοκοπία και στην καταστροφή".
Νίνα Κομνηνού, YGEIA360
ΕΟΠΥΥ: Σχετικά με δυσλειτουργία των Μονάδων Υγείας (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του ΕΟΠΥΥ, λόγω έλλιψης υλικών.

Δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ: ΕΔΩ
ΙΣ Πατρών: Δελτίο Τύπου για ληξιπρόθεσμες οφειλές παλαιών ταμείων και ΕΟΠΥΥ.

Προς τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο

Κύριε Πρόεδρε,
Επανερχόμαστε μετά την αρ πρωτ 1805/15-2-2013 επιστολή διότι δεν λάβαμε καμία απάντηση και διακρίνουμε εξαιρετική αδράνεια στην υλοποίηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού (12-02-2013) για άμεση αποπληρωμή των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων και του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΩΗΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
  1. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του συνολικού χρέους των πρώην ταμείων προς τους ιατρούς, τα οποία και οφείλετε να κοινοποιήσετε δημόσια προς όλους τους θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.
  2. Έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’αριθμόν 188Β’ βάσει της οποίας καθορίστηκε το ποσοστό έκπτωσης, που αφορά στις υπολειπόμενες οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας. Σοβαρές παραλείψεις αποτελούν: 1. το γεγονός ότι δεν καθορίστηκε νομικά ο τρόπος της εκκαθάρισης (πλήρης ή πρόχειρος λογιστικός) των ληξιπρόθεσμων μη εκκαθαρισμένων οφειλών των πρώην ταμείων, 2. το χρονοδιάγραμμα πληρωμής καθώς και 3. ο τρόπος αποπληρωμής (πλήρης ή μερική απόδοση) αυτών προς τους ιατρούς.
  3. Ενώ έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή της εκκρεμούσας ληξιπρόθεσμης φαρμακευτικής δαπάνης του Οργανισμού για κάλυψη οφειλών πρώην ΟΠΑΔ 2011, δεν έχει δρομολογηθεί ακόμα η αντίστοιχη πληρωμή των εκκαθαρισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΥΔΚΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ) 2010-2011 από τον ΕΟΠΥΥ για τις ιατρικές υπηρεσίες υγείας.
  4. Εκτός αυτού, δεν έχει δοθεί καμία εντολή έναρξης της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του πρώην ΟΠΑΔ, Οίκου Ναύτου, ΕΤΑΑ, κλπ μετά από 2,5 ολόκληρα χρόνια !!
ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΟΠΥΥ
  1. Έχουμε διαμαρτυρηθεί εξωδίκως για την εμμονή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ στην άνιση και άδικη πολιτική πληρωμών του Οργανισμού ως προς τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες υγείας (κλινικοί ιατροί, ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις, κλινική περίθαλψη). Τονίζεται ότι οι εργαστηριακές διαγνωστικές μονάδες υγείας και οι κλινικές έχουν λάβει προκαταβολή 90% μέχρι τον Ιούλιο του 2012, ενώ για όλους τους άλλους παρόχους δρομολογείται ήδη η πληρωμή του Οκτωβρίου του 2012, βάσει επίσημης (14/02/2013) ανακοίνωσης του Οργανισμού.
  2. Πότε θα αποπληρωθεί το υπολειπόμενο 10% της τελικής εκκαθάρισης των λογαριασμών του 2012;
  3. Για ποιο λόγο δεν δρομολογείται ο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος στο e-ΔΑΠΥ των λογαριασμών του ΕΟΠΥΥ μετά τον Οκτώβριο του 2012;
  4. Για ποιο λόγο δεν έχουν ακόμη υπογραφτεί οι συμβάσεις μεταξύ Οργανισμού και κλινικών και εργαστηριακών ιατρών;
  5. Βάσει μνημονιακής δέσμευσης ο ΕΟΠΥΥ δεν πρέπει να δημιουργεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (>90 ημερών), που σημαίνει ότι οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην αποπληρωμή των διαγνωστικών μονάδων και κλινικών μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012.
  6. Βάσει του ΦΕΚ 188Β’, οι παλιές οφειλές νοούνται μέχρι τις 31/10/2011. Για ποιο λόγο, δεν έχει προχωρήσει ο Οργανισμός στην αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011, που είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ;
  7. Υπάρχει πρόβλεψη έκτακτης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2013, εάν λάβουμε υπ’ όψιν τις εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας και τις συνέπειες της ύφεσης στον υπολογισμό των εσόδων του Οργανισμού για το τρέχον έτος; Θα είναι εξαιρετικά προβλέψιμο το αποτέλεσμα της αδυναμίας κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όσων πολιτών εξακολουθούν να διαθέτουν ασφάλιση υγείας.
  8. Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των ΚΕΝ (κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων) από τον ΕΟΠΥΥ προς τις νοσηλευτικές μονάδες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λειτουργικότητας;
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών:
Επιμένει να διαμαρτύρεται για το άδικο ύψος του κουρέματος των ιατρικών υπηρεσιών υγείας συγκριτικά με άλλους παρόχους, με εξανέμιση του κέρδους σε ορισμένους κλάδους, λόγω του κόστους του χρήματος και του υφιστάμενου δανεισμού των μονάδων προς εξασφάλιση ρευστότητας.
  • Απαιτεί άμεσα χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, κλπ) για τις ιατρικές υπηρεσίες υγείας που παρασχέθηκαν στους ασφαλισμένους από τους ελευθεροεπαγγελματίες κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς κατά τα έτη 2010-2011.
  • Αξιώνει ισότιμη και δίκαιη αποπληρωμή όλων των παρόχων και ανά μήνα, και πληρωμή των ΚΕΝ προς τις νοσηλευτικές μονάδες.
  • Τονίζει για πολλοστή φορά ότι τα όρια αντοχής του ιατρικού κόσμου έχουν εξαντληθεί λόγω της πολυετούς στάσης πληρωμών και της ύπαρξης εξαιρετικά μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού που χρηματοδοτεί το πρωτοβάθμιο ασφαλιστικό σύστημα επί 2,5 έτη.
  • Η καθυστερημένη απόδοση των ΚΕΝ, η έλλειψη πόρων χρηματοδότησης των Νοσοκομειακών μονάδων με την καθημερινή έλλειψη υλικών ή έλλειψη κάλυψης λειτουργικών αναγκών, οριοθετούν ένα καθημερινό εφιαλτικό τοπίο που δυναμιτίζει την εύρυθμη λειτουργικότητα των Νοσοκομειακών μονάδων.
Θα τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η Νοσοκομειακή Περίθαλψη της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με κίνδυνο να καταρρεύσουν από στιγμή σε στιγμή.
Οφείλετε να το αποτρέψετε άμεσα, τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις του Οργανισμού.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η Πρόεδρος
Άννα Μαστοράκου                                                      Ο Γραμματέας
                                                                                  Γεώργιος Σκρουμπής