Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΙΣΑ: Αποζημιώσεις ιατρών πρωτοβάθμιας ιατρικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών.

Σε συνέχεια των από 16.07.2012 (Α.Π. ΙΣΑ 31276), 18.12.2012 (Α.Π. ΙΣΑ 34374) εγγράφων που έχουμε αποστείλει στο ΥπουργείοΥποδομών Μεταφορών και Δικτύου , καθώς και του από 28.02.2013 σχετικού Δελτίου Τύπου του ΙΣΑ, είχαμε θέσει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2012, για το ύψος της αμοιβής των ιατρών που εξετάζουν τους υποψήφιους οδηγούς οδήγησης και αφετέρου το μέγα ζήτημα σχετικά με το γεγονός ότι ενώ η αμοιβή των ιατρών είχε μειωθεί στα 10 € κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία της σχετικής διάταξης, οι υποψήφιοι οδηγοί εξακολουθούσαν να πληρώνουν δυνάμει του σχετικού παραβόλου το ποσό των 90 €, ήτοι για αμοιβή των αντίστοιχων ιατρών (οφθαλμίατρου και παθολόγου) το ποσό των 20€ στον καθένα.
Πλην όμως μέχρι σήμερα το Υπουργείο κωφεύει και δεν έχει απαντήσει στο αίτημά μας, σχετικά με το που τελικά καταλήγουν τα 20 ΕΥΡΩ, τα οποία δεν καταβλήθηκαν ποτέ στους ιατρούς.Μπορεί μεν να ζητήθηκε από πλευράς τους η κατάργηση της ανάλυσης του ποσού του παραβόλου όμως ουδόλως ήταν αυτό το πρόβλημα. Είναι απορίας άξιον δυνάμει ποιων διατάξεων συνέχιζε το Υπουργείο να παρακρατεί το προαναφερθέν ποσό και που τελικά αυτό αποδιδόταν!
Τέλος πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι δυνάμει της διάταξης του άρθρου 52 παρ. 3 του Ν. 4155/2013 ορίσθηκε ότι η αμοιβή του γιατρού που διενεργεί την εξέταση στον υποψήφιο οδηγό είναι ίση με το ποσό των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο και να σας υπενθυμίσουμε ότι για αυτό το καίριο ζήτημα έχουμε καταθέσει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, της οποίας η εκδίκαση έχει προσδιορισθεί για τις 11.06.2013.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ             ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
ΙΣΑ: ΤΥΔΚΥ, Οίκος Ναύτου,ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ (Οι πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα του ΙΣΑ για τη διαδικασία εξόφλησης των υφιστάμενων οφειλών στα ενταγμένα ταμεία του ΕΟΠΥΥ).

Ύστερα από την από 15/5/2013 συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Πατούλη Γεωργίου και όλων των προεδρείων των επαγγελματικών Υγειονομικών ενώσεων, ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολές σε όλες τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας πληροφορίες και σαφές χρονοδιάγραμμα για την διαδικασία αποπληρωμής των ιατρών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-12-2011.
Σήμερα λάβαμε τις επισυναπτόμενες απαντήσεις από το ΤΥΔΚΥ, τον Οίκο Ναύτου και το ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ.
1) Το ΤΥΔΚΥ μας απάντησε ότι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του θα γίνει από τον σημερινό ΟΠΑΔ και συγκεκριμένα από την Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΑΔ, επί της οδού Ηπείρου 38 στην Αθήνα. Το ΤΥΔΚΥ έλαβε Επιτροπικό Ένταλμα από τον ΕΟΠΥΥ και έχει ξεκινήσει από 7-5-2013 την πληρωμή των ιατρών.
Η διαδικασία που ακολουθεί το ΤΥΔΚΥ είναι η εξής:
Καλεί τους ιατρούς με την σειρά που είναι καταχωρημένοι, στις ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις δαπανών. (Με σειρά ημερομηνίας υποβολής των λογαριασμών) Οι ιατροί όταν προσέλθουν στην Υπηρεσία εκδίδουν πιστωτικά για όλους τους λογαριασμούς που έχουν στο ΤΥΔΚΥ και δεν χρειάζεται να έρχονται στην υπηρεσία, άλλη φορά. Η πληρωμή τους θα γίνεται με την χρονολογική σειρά των υποβολών τους.

Στο ΤΥΔΚΥ υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί ιατρών από τα έτη 2010 και 2011, συνολικού ποσού 18,070.517 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν εκδώσει χρηματικά εντάλματα ποσού 91.287 ευρώ για τον νομό Αττικής από τα οποία έχουν πληρωθεί ήδη 67 ιατροί.
Από την διαδικασία προκύπτει, ότι στο αρχικό στάδιο υπάρχουν καθυστερήσεις, επειδή ο κάθε ιατρός που έρχεται τακτοποιεί όλους τους λογαριασμούς που έχει καταθέσει και η υπηρεσία προβαίνει στις ανάλογες καταχωρήσεις και ενέργειες.

Μεγάλη καθυστέρηση δημιουργείται στην πληρωμή όταν κάποιοι ιατροί δεν προσέρχονται όταν κληθούν, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πληρωμή όλων όσων είναι στην ίδια κατάσταση δαπανών. Βεβαίως εάν κάποιος δεν προσέλθει, θα δημιουργηθεί νέα κατάσταση χωρίς αυτόν και θα προχωρήσουν στην πληρωμή. Όμως και η διαδικασία αυτή, δημιουργεί κάποια καθυστέρηση
2) Ο ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ μας ενημέρωσε ότι οι ιατροί της Αθήνας, είχαν ειδοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά (τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών-φορολογική ενημερότητα-υπεύθυνη δήλωση). Ήδη έχει ελεγχθεί το σύνολον των δικαιολογητικών και εντός των προσεχών ημερών (μέχρι 31-05-2013) τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των παρόχων. Σημειωτέον ότι στην συγκεκριμένη πληρωμή, οι πάροχοι θα εξοφληθούν για όλα τα πρωτόκολλα που έχουν υποβάλει μέχρι και τον Ιούνιο του 2011.
Τέλος, για τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, μας ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ενημέρωση για την αποστολή των δικαιολογητικών και εκτιμούν ότι και αυτή η πληρωμή θα έχει περατωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ( μέχρι 07-06-2013). Σημειωτέον ότι στην συγκεκριμένη πληρωμή, οι πάροχοι θα εξοφληθούν για όλα τα πρωτόκολλα που έχουν υποβάλει μέχρι και τον Αύγουστο του 2011.
3) Το ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ μας απέστειλε την επισυναπτόμενη αίτηση την οποία πρέπει οι ιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα να αποστείλουν με email στη διεύθυνση info@taapt.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .
Δείτε την επιστολή του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΟΥ: ΕΔΩ
Δείτε την επιστολή του ΤΥΔΚΥ: ΕΔΩ
Δείτε την επιστολή του ΤΑΠΤΠΓΑΕ: ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ              ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΙΚΑ: Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο...

Κατά της διοίκησης του ΙΚΑ στρέφονται οι εργαζόμενοι. Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν:
«Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία και τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την προχειρότητα, αποσπασματικότητα και ανευθυνότητα με την οποία διαχειρίζονται τη λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, για ακόμη μία φορά, την ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αστοχίες των κέντρων λήψης αποφάσεων οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση των απλήρωτων συνταξιούχων και της εικόνας χάους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Σε καμία περίπτωση, η ευθύνη δεν ανήκει στους εργαζόμενους, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, πολύ πέρα του ωραρίου τους. Καλούμε τους συνδικαλιστές του ΙΚΑ, όλης της χώρας, σε συνεργασία με τους Διευθυντές να είναι μπροστάρηδες στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως συνέβη εχθές στο Ηράκλειο της Κρήτης και να σηκώσουν στις πλάτες τους τη λειτουργία του ΙΚΑ και της κοινωνικής ασφάλισης».
Πηγή: zougla.gr
ΙΣ Θεσσαλονίκης: Επιστολή προς Υπουργείο Υγείας - ΕΟΠΥΥ, σχετικά με την αυτοαξιολόγηση των εργαστηρίων.

Θεσσαλονίκη, 31 Μαΐου 2013
Αρ. Πρωτ. : 2982/Γ
Προς
τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λυκουρέντζο
τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριο Σαλμά
τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Λ. Παπαγεωργόπουλο
Θέμα: Σχετικά με την αυτοαξιολόγηση των εργαστηρίων
Αξιότιμοι κύριοι,
Η αιφνιδιαστική πρόσκληση προς τα ιδιωτικά εργαστήρια να λάβουν μέρος στην αυθαίρετη, αντιεπιστημονική, επιλεκτική, υψηλού κόστους και εν τέλει αναποτελεσματική «αυτοαξιολόγηση», παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις και ενστάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της «διαβούλευσης» προκαλεί προβλήματα, οργή και ερωτηματικά.
  • Γιατί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν αποδέχεται τα νομοθετημένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας του Ν.4025/11 με τα οποία ελέγχονται και αδειοδοτούνται όλα τα εργαστήρια;
  • Γιατί δεν απαιτεί την εφαρμογή των νομοθετημένων κριτηρίων διασφάλισης ποιότητας και στα δημόσια νοσοκομειακά εργαστήρια;
  • Γιατί δεν απαιτεί την εφαρμογή των νομοθετημένων κριτηρίων διασφάλισης ποιότητας και στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ;
  • Γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ ανάλογη εφαρμογή κριτηρίων ποιότητας και μάλιστα μόνο στα ιδιωτικά εργαστήρια – ανεξαρτήτως μεγέθους -, σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα;
  • Μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να γνωστοποιήσει κατάλογο των διαπιστευμένων φορέων κατάλληλων και αξιόπιστων για την υλοποίηση των αυθαιρέτων κριτηρίων ποιότητας που θέτει;
  • Συνειδητοποιεί ο ΕΟΠΥΥ ότι η λειτουργία των εκατοντάδων μικρών εργαστηρίων με την συνεχή παρουσία και ευθύνη ειδικού ιατρού δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με τη λειτουργία μεγάλων εργαστηρίων που λειτουργούν με πολυάριθμο τεχνικό προσωπικό και συμβολική παρουσία ιατρού;
Αντιλαμβάνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι σε συνθήκες κρίσης και με τις πολύμηνες οφειλές του προς τα εργαστήρια προκαλεί σε αυτά νέα βαρύτατη οικονομική επιβάρυνση με επίπτωση ακόμη και στην επιβίωση τους;
Εκατοντάδες ιδιωτικά εργαστήρια οδηγούνται στην αβεβαιότητα και στον « αργό θάνατο » αν και αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και επιστημονική αρτιότητα να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες και στον αθέμιτο ανταγωνισμό των προνομιούχων συγκροτημάτων που διαφημίζονται αγνοώντας την ιατρική δεοντολογία και πολλαπλασιάζονται εκμεταλλευόμενοι την πρόσφατη νομοθεσία.
Επειδή η υλοποίηση των προθέσεων του ΕΟΠΥΥ αντικειμενικά οδηγεί:
  • σε περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων εργαστηρίων
  • στη θεσμοθέτηση διακρίσεων σε βάρος των ατομικών ιδιωτικών εργαστηρίων
  • σε de facto νομοθέτηση πέραν των προβλεπομένων από το ν.4025/2011
  • στην επέλαση ανεξέλεγκτων συμβούλων ποιότητας με περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των εργαστηριακών συναδέλφων
και ουδόλως εγγυάται περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας της λειτουργίας των εργαστηρίων,
ζητούμε την άμεση απόσυρση όλων των σχετικών εγγράφων, την αναστολή των ανάλογων διαδικασιών και την έναρξη διαλόγου από το ΥΥΚΚΑ, που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την εφαρμογή του Ν.4025/11.
Με εκτίμηση,
Ο ΠρόεδροςΟ Γραμματέας
Τσάμης Δημήτρης Νίτσας Νικόλαος
ΙΣ Θεσσαλονίκης: Ανακοίνωση για αμοιβή ιατρών σχετικά με εξέταση υποψήφιων οδηγών.

Θεσσαλονίκη, 31 Μαΐου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή η διάταξη του Ν.4155/2013 (ΦΕΚ 120Α/29-5-2013) όπου ορίζεται στο άρθρο 52 παρ.3 ότι: “Για κάθε πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση υποψηφίου οδηγού ή οδηγού, ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει αμοιβή στο γιατρό που διενεργεί την εξέταση αυτή, ίση με το ποσό που ισχύει κάθε φορά ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο γιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο.”
Κατόπιν τούτου σας καλούμε σε εφαρμογή του Π.Δ.127/2005 με το οποίο ορίζεται ως κατώτατο όριο αμοιβής των συμβεβλημένων με το Δημόσιο ιατρών για επίσκεψη στο ιατρείο το ποσό των 20 Ευρώ, όπως συμμορφούμενοι με αυτό για κάθε πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση υποψηφίων οδηγών ή οδηγών να αμείβεστε με το ποσό των 20 Ευρώ εκδίδοντας το ανάλογο φορολογικό παραστατικό.
Ο ΠρόεδροςΟ Γραμματέας
Τσάμης Δημήτρης Νίτσας Νικόλαος
ΙΣ Πατρών: Επιστολή διαμαρτυρία προς το ΤΣΑΥ για κατασκηνώσεις παιδιών ασφαλισμένων.

Προς
τον Πρόεδρο της Δ.Ε. Τ.Σ.Α.Υ.
κ. Α. Βασιάδη
Αχαρνών 27
104 39 ΑΘΗΝΑ
Αρ. Πρωτ.: 4811/31-5-2013
Κύριε Πρόεδρε,
Αγανάκτηση έχει προκαλέσει, η καταδικαστέα από κάθε άποψη, απόφαση του ΤΣΑΥ επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων για τη συμμετοχή παιδιών υγειονομικών στις κατασκηνώσεις, θέτοντας το απαράδεκτο όριο των 20000 ευρώ για φιλοξενία περιορισμένου αριθμού 1800 παιδιών. Η απόφαση αυτή εξαιρεί πολλούς ιατρούς οι οποίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, και ιδίως πολυτέκνους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η κακοδιαχείριση των οικονομικών του ΤΣΑΥ οδήγησε στην εξαίρεση τόσων παιδιών . Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης δεν νοούνται τέτοιοι περιορισμοί και διαχωρισμοί σε ασφαλισμένους οι οποίοι καταβάλουν το ίδιο ποσό εισφορών και θίγουν δικαιώματα ειδικών κατηγοριών όπως είναι οι πολύτεκνοι.
Αυτή αποτελεί μία εκ των πολλών προβληματικών αποφάσεων του ταμείου που δείχνει μόνιμη αδυναμία χειρισμού σωρείας σοβαρότατων προβλημάτων όπως:
  1. Ελλιπής και προβληματική εξυπηρέτηση υγειονομικών
  2. Περικοπή συντάξεων με μεγάλες αναμονές και δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία, με αναμενόμενη πενιχρή σύνταξη για τους νεώτερους συναδέλφους
  3. Έλλειψη μηχανοργάνωσης, έλλειψη ύπαρξης ισολογισμών, κακοδιαχείριση και αδυναμία σωστής εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας
  4. Πολυετής στάση πληρωμών προς τους συμβασιούχους ιατρούς για ασφαλιστικές, φαρμακευτικές και νοσηλευτικές δαπάνες, εξαιρετική καθυστέρηση επιστροφής χρηματικών ποσών που οφείλονται σε υγειονομικούς από τη διακοπή της σύνταξης μονοσυνταξιούχου.
  5. Αδυναμία αναχαίτισης της επαναληπτικής καταλήστευσης των αποθεματικών του ταμείου από την κυβερνητική πολιτική (κούρεμα αποθεματικών 70% μέσω του PSI, ένταξη ταμείου στον ΕΟΠΥΥ, απαγόρευση συμμετοχής στην ανακεφαλαίωση των τραπεζικών μετοχών, κούρεμα συντάξεων, κλπ).
Όλα αυτά εκτυλίσσονται σε ένα ταμείο με εξαιρετική αναλογία ενεργών μελών προς συνταξιούχους (5,5:1), και με πολλά χρόνια ασφάλισης ανά υγειονομικό.
Η πορεία προς το μέλλον είναι άκρως ανησυχητική, με τους δείκτες της ιατρικής ανεργίας να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά προβληματική την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από σημαντική μερίδα συναδέλφων, για τις οποίες επίσης πλέον παρατηρείται εξαιρετικά μικρή ανταπόδοση. Ταυτόχρονα παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης ιατρικού δυναμικού, που θα επιδεινώσει ακόμη περαιτέρω τους δείκτες επιβίωσης του ταμείου.
Κε Πρόεδρε,
Ένα ταμείο που όφειλε να είναι υγιές βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση».
Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι : υπάρχει δυνατότητα σωτηρίας του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και με ποιο κόστος για τους υγειονομικούς;
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΗΣ
ΙΣ Πατρών: Επιστολή προς Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ για τα ληξιπρόθεσμα.

ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ
Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ
ΑΘΗΝΑ
Αρ. Πρωτ.: 4801/31-5-2013
Κα Περδίκη,
Δεχόμαστε απανωτές αναφορές ιατρών που κατά την οριστικοποίηση του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΠΑΔ, βρίσκουν μεγάλες διαφορές με τα υποβληθέντα από αυτούς ποσά.
Κατά τη διερεύνηση αυτών των αναφορών, προέκυψε ότι η περικοπή αφορά κυρίως καθυστερημένη υποβολή θεωρημένων αποδείξεων παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ) για μερικούς ή όλους τους μήνες του 2011, εκδοθείσες μεταγενέστερα από τις 30/09/2011. Ο αποκλεισμός των αντίστοιχων ποσών από την παρούσα οριστικοποίηση βάσει ημερομηνίας των ΑΠΥ αποτελεί κατάφωρη αδικία για σημαντική μερίδα ιατρών που αντιμετωπίζουν έντονα πλέον βιοποριστικά προβλήματα από την πολυετή στάση πληρωμών.
Ερωτηματικό προκαλεί η διαφορετική αντιμετώπιση που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ όσον αφορά την ερμηνεία των κείμενων διατάξεων. Θεωρεί μεν «παραστατικό στοιχείο» για τους ιατρούς που δεν έχουν υποβάλλει θεωρημένη ΑΠΥ, τις κατατεθείσες εντολές με τον αντίστοιχο αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ το ίδιο δεν ισχύει για τους ιατρούς που έχουν εκδώσει τις ΑΠΥ, όπου ως «παραστατικά στοιχείο» απορρίπτεται η πρώην επιλογή και «ορίζεται» αποκλειστικά η ημερομηνία έκδοσης της ΑΠΥ. Δημιουργούνται κατά αυτόν τον τρόπο, συνθήκες άνισης και άδικης μεταχείρισης.
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, παρακαλούμε να επανεξετάσετε άμεσα το θέμα με όρους ισοτιμίας ή να εγκρίνετε τη διαδικασία ακύρωσης των αρχικών ΑΠΥ με αντίστοιχα πιστωτικά τιμολόγια από τους ιατρούς και έκδοσης νέου αθεώρητου τιμολογίου για το συνολικό τελικό ποσό.
Αναμένοντας σύντομα την απάντησή σας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ         ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΟΥΜΠΗΣ
ΠΦΣ: Με μηδενικό ΦΠΑ θα έπεφτε η αξία των φαρμάκων προς όφελος των ασφαλισμένων.

To ζήτημα της πλήρους κατάργησης του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, προς όφελος των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, επανέρχεται στην επικαιρότητα, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
‘Το θέμα ανέδειξε και ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζο, τον οποίο καλεί να πάρει θέση και να αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 για τη φαρμακευτική δαπάνη ο ΦΠΑ αγγίζει τα 200.000.000 ευρώ, χρήματα που επί της ουσίας το κράτος τα εισέπραξε για να τα παραδώσει και πάλι στο… κράτος.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι με μηδενικό ΦΠΑ, θα έπεφτε η αξία των φαρμάκων προς όφελος των ασφαλισμένων, ενώ θα περιοριζόταν φυσικά και η γραφειοκρατία. Το δε ποσό που θα εξοικονομηθεί αντιστοιχεί στη δαπάνη των ιατρικών επισκέψεων για ολόκληρο τον χρόνο!!
Σας παραθέτουμε και τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας κου Γ. Μιχελάκη προς τον υπουργό Υγείας:



Κύριοι Υπουργοί,
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Ελεύθερος Τύπος’ στο φύλλο της 27ης Μαΐου, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση για πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Με το υφιστάμενο καθεστώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία καταβάλλουν στα φαρμακεία ΦΠΑ ύψους 6,5 % για τα φάρμακα που χορηγούνται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και των άλλων Ταμείων και στη συνέχεια οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τον ΦΠΑ στην εφορία.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται φανερό ότι ακολουθείται μία άσκοπη διαδικασία, από τη στιγμή που κρατικοί φορείς καλούνται να καταβάλλουν φόρο στο ίδιο το κράτος. Αντίθετα με την κατάργηση του ΦΠΑ τα οφέλη μπορούν να είναι σημαντικά και πολύπλευρα. Κατ’ αρχάς θα μειωθεί η κρατική φαρμακευτική δαπάνη, αφού θα απαλλαχθούν τα Ταμεία από την υποχρέωση πληρωμής ΦΠΑ, ενώ παράλληλα θα μειωθεί αντίστοιχα και η τιμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Περαιτέρω οι ασφαλισμένοι θα επωφελούνταν πληρώνοντας μικρότερη συμμετοχή, αλλά και οι φαρμακοποιοί θα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ, ιδίως εάν συνεκτιμηθεί ότι ακόμη δεν έχουν εισπράξει τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ. Τέλος, η κατάργηση του ΦΠΑ στα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνέβαλε στη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία είναι δυστυχώς συνυφασμένη με τη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου ταλαιπωρώντας τους πολίτες.’

Πηγή: iatronet.gr
ΠΙΣ: Επιστολή - απάντηση προς τον κ. Πρόεδρο του ΙΣΑ (λειτουργία ΤΣΑΥ κ.λ.π.).

Δείτε την επιστολή του ΠΙΣ: ΕΔΩ

 
ΙΣ ΚΟΖΑΝΗΣ: Ανακοίνωση για τις κατασκηνώσεις του ΤΣΑΥ.

ΚΟΖΑΝΗ 30/5/2013

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Πρόεδρο ΔΕ ΤΣΑΥ
2. Πρόεδρο Ε.Τ.Τ.Α.
3. ΠΙΣ
4. Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Aγαπητοί Συνάδελφοι

Έκλπηξη, απορία και θλίψη δημιούργησε η απόφαση του Δ.Σ Ε.Τ.Α.Α. (απόφαση 288 θέμα 72/29-4-2013) και της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών (απόφαση 85/12-4-2013)- ιδίως της τελευταίας- να στερήσει ουσιαστικά τη συμμετοχή των παιδιών μας από τις θερινές κατασκηνώσεις, θέτοντας ως ανώτερο οικογενειακό εισοδηματικό όριο τις 20.000 ευρώ και περιορίζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων παιδιών σε 1800.
Είναι προφανές, ότι στην κλήρωση που θα ακολουθήσει την μη πλήρωση των εν λόγω θέσεων, θα συμμετάσχουν σχεδόν όλα τα παιδιά μας, δεδομένου ότι σχεδόν κανένας εξ ημών δεν εμφανίζει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω του προαναφερομένου ποσού με αποτέλεσμα των αποκλεισμό πολλών εξ αυτών.
Αφού διέλυσαν ένα παλαι ποτέ εύρωστο κλάδο όπως ήταν ο δικός μας, μετά τα ληστρικά κουρέματα των αποθεματικών μας σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (απώλειες 820 εκ.) και τις απώλειες των επενδύσεων που έγιναν σε μετοχές (απώλειες 162 εκ.), χωρίς ίχνος στοιχειώδους ντροπής, έρχονται και βάζουν όριο στην χορήγηση κατασκηνωτικού επιδόματος τα 20.000 ευρώ, όταν μόνο από εισφορές παίρνουν 3800 ευρώ ετησίως από τον καθένα μας.
Ως εκ τούτου συντασσόμαστε με τους υπόλοιπους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και απαιτούμε την άμεση απόσυρση της προκλητικής για τον υγειονομικό κλάδο απόφασης, καλώντας τον ΠΙΣ να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Βασιλακόπουλος Βασίλειος                              Γαβριηλίδης Αγάπιος

Η ΚΕΦΕΑ χαιρετίζει την απόφαση για λειτουργία της Ιατρικής Σχολής.

Η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) χαιρετίζει την απόφαση για λειτουργία της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και εκφράζει ικανοποίηση για την υπερπήδηση των όποιων προβλημάτων είχαν παρουσιαστεί.
Η ΚΕΦΕΑ συγχαίρει επίσης το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις συνεχείς προσπάθειές του οι οποίες απέδωσαν καρπούς καθιστώντας πλέον πραγματικότητα την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής.
‘Με την απόφαση αυτή η Κύπρος κάνει ένα τεράστιο βήμα για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στο νησί’, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕΑ κ. Daan Gijbels, προσθέτοντας ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Σχολής θα αρχίσουν να φαίνονται τα σημαντικά οφέλη τόσο για τους Κύπριους ασθενείς όσο και για τον ευρύτερο τομέα της ιατρικής έρευνας στην Κύπρο.
Η ΚΕΦΕΑ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), πιστεύει ότι η σωστή αξιοποίηση της Ιατρικής Σχολής θα θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στην Κύπρο για την υγεία, το οποίο θα υποστηρίζει την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Πηγή: iatronet.gr
ΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΗ ΑΕ, ΜΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( Προθεσμία υποβολής έως 11/06/2013).

Δείτε την προκήρυξη της ΔΕΗ ΑΕ: ΕΔΩ

Τι κάνουν στη Γερμανία οι Έλληνες γιατροί με "σπόνσορα" τη Μέρκελ;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το επάγγελμα του γιατρού πρόσφερε εκτός από κοινωνικό κύρος και χρήματα. Σήμερα εν μέσω κρίσης και μνημονίου το άλλοτε ισχυρό για τη χώρα μας επάγγελμα, έχει μετατραπεί σε βάσανο για χιλιάδες νέους. 
 
Δεν είναι μόνο οι ανειδίκευτοι εργάτες που μετακομίζουν πλέον σε άλλες χώρες για να βρούνε εργασία αλλά και οι γιατροί. 
Νέοι γιατροί κάτω των 40 ετών που ξεκίνησαν με όνειρα για το επάγγελμά τους μεταναστεύουν πια στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες για να φτιάξουν το μέλλον τους. Άλλωστε στην Ελλάδα της κρίσης και το ιατρικό επάγγελμα έχει μπει στο περιθώριο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι την τελευταία 5ετία πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των γιατρών που φεύγει για το εξωτερικό ενώ η Γερμανία είναι από τις χώρες που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προσλάβει Έλληνες γιατρούς τους οποίους μάλιστα χρηματοδοτεί κιόλας για το σκοπό αυτό.  
Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 η τάση ιατρικής μετανάστευσης ήταν 2,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2012. 
Η θλιβερή αυτή διαπίστωση έγινε για ακόμη μία φορά με τα πρώτα πορίσματα του Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.  Μάλιστα ο ΙΣΑ διοργάνωσε και ενημερωτικό τριήμερο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις δυνατότητες εργασίας των νέων γιατρών στη Γερμανία.  
‘Άνεργοι γιατροί συμμετείχαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜοbiPro-EU «Προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας νέων σε αναζήτηση επαγγελματικής κατάρτισης και ανέργων ειδικευμένων στελεχών της Ευρώπης», ενώ ακολούθησαν συνεδρίες για ατομική συμβουλευτική ενημέρωση των γιατρών από στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας Προσωπικού (ZAV) του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (BMAS) της Γερμανίας.  
Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους γιατρούς κάτω των 40 ετών ειδικευμένους και ειδικευόμενους, που επιθυμούν να εξασφαλίσουν και να κατοχυρώσουν συγκεκριμένη θέση εργασίας στη Γερμανία. Και το απίστευτο είναι ότι το Γερμανικό κράτος δεν «εκπαιδεύει» απλά τους Έλληνες γιατρούς για να γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας στη Γερμανία, αλλά τους χρηματοδοτεί κιόλας για να μάθουν τη γλώσσα!  
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% των γιατρών που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για εργασία στη Γερμανία ήταν άνεργοι ειδικευμένοι ή γιατροί που τελειώνουν την ειδικότητα και αναζητούν στο επόμενο βήμα λύσεις στο αδιέξοδο της ανεργίας.  
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ το 2012 εξέδωσαν πιστοποιητικό αποχώρησης προς το εξωτερικό 642 ανειδίκευτοι και 1166 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ το 2007 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 243 οι ανειδίκευτοι και 292 οι ειδικευμένοι, στο σύνολο 535, γεγονός που δείχνει ότι το ποσοστό του υψηλότατου εξειδικευμένου ιατρικού δυναμικού που φεύγει στο εξωτερικό πενταπλασιάστηκε μέσα στην τελευταία πενταετία.
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr

Προς κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί; Οι απεργίες, οι ίντριγκες και οι αιχμές.

Σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους φαρμακοποιούς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) που εγείρει θέμα σύμπνοιας και προτείνει 24ωρες κυλιόμενες απεργίες ενώ επιτίθεται στις παρελθοντικές ενέργειες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΣΑ που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου την Δευτέρα 10-06-13 με πρόταση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Η αντίδραση των φαρμακοποιών περιστρέφεται γύρω από τα δομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και αφορούν αφενός τις μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ αλλά και το ωράριο των φαρμακείων.  
Η διοίκηση του ΦΣΑ εκτιμά ότι το υφιστάμενο καθεστώς με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων δημιουργεί χαοτικές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο ΦΣΑ επικεντρώνεται κυρίως στη …δράση φαρμακοποιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής, οι οποίοι προωθούν αιτήματα στους Δήμους για την αλλαγή του ωραρίου των φαρμακείων σύμφωνα με τις... «επιθυμίες» τους και σε πλήρη αντιδιαστολή με την ομοθυμία του κλάδου των φαρμακοποιών στην Αττική.  
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ εκτιμά ότι κάποιοι δήμοι ήδη έχουν ανταποκριθεί θετικά. «Ανεξέλεγκτο όμως ωράριο σημαίνει κατάργηση της συλλογικότητας και επιβολή αναρχίας με αποτέλεσμα όλοι πλέον να οδηγούμεθα και να πράττουμε κατά το ρητό ο σώζων εαυτόν σωθείτο» δήλωσε σχετικά ο κ. Λουράντος επικρίνοντας αυτές τις υπόγειες διαδρομές συγκεκριμένων φαρμακοποιών. «Αν δεν αντιληφθούμε ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα αν υπάρχουν στο εσωτερικό του διασπαστικές κινήσεις, τότε είμαστε πράγματι χαμένοι» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Επίθεση στον ΠΦΣ
Ο κ. Λουράντος έριξε τροχιοδεικτικές βολές προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κάνοντας λόγο για καλοθελητές-υποστηρικτές της κυβερνητικής προπαγάνδας. «Έχουμε πικρή πείρα και από τον Π.Φ.Σ.. Αν δεν είμαστε όλοι μαζί, ας ψάξουν κορόιδα...» επεσήμανε ο κ. Λουράντος που κατέθεσε την προσωπική του άποψη για πανελλαδικές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΙΣ Πειραιά: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ για αποκλεισμό ιατρών από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Πειραιάς, 30-5-2013
Α.Π. 1550
Προς
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος
Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα
Μονάδα Α2

Λαμβάνοντας υπόψη το υπ΄ αρ. 3491/818/Α2/27-5-2013 έγγραφό σας εις απάντηση του υπ΄ αρ. 323/18-1-2013 δικού μας εγγράφου (μετά πάροδο 4 μηνών), μας εκπλήσσει το περιεχόμενό του, το οποίο μετά δυσκολίας κατανοούμε, διότι ουδόλως απαντά στην ουσία του εγγράφου μας. Ο αποκλεισμός των ιατρών από Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής, τους φέρνει σε μειονεκτική θέση, γεγονός το οποίο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει.
Λαμβάνοντας υπόψη το εργασιακό και οικονομικό αδιέξοδο των επιστημόνων, τη μετανάστευση με εργασιακά και οικονομικά κριτήρια σημαντικού αριθμού ιατρών και δη νέων, με πολλά επιστημονικά προσόντα, καθώς επίσης και τη χαμηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με τη λίμναση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ο εξ αρχής αποκλεισμός των ιατρών διερωτώμεθα γιατί έγινε και γιατί δεν διορθώνεται.
Το απαντητικό σας έγγραφο σαφέστατα δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ουσία, ούτε στον τύπο του αιτήματός μας. Ζητάμε άμεση αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                                 ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

Επισυναπτόμενα έγγραφα :
- Έγγραφό μας υπ΄ αρ. 323/18-1-13
- Έγγραφό σας υπ΄ αρ. 3491/818/Α2/27-5-13
- Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών & μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού-Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ
ΙΣΑ: Να μην ενοποιηθεί διοικητικά το Γ. Ν. Παίδων «Αγία Σοφία» με το Γ. Ν. Παίδων Πεντέλης ζητούν 11 Δήμοι από το Υπουργείο Υγείας με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων.

Τη μη διοικητική ενοποίηση του Γ. Ν. Παίδων «Αγία Σοφία« με το Γ. Ν. Παίδων Πεντέλης και τη δημιουργία Υγειονομικού Μπλοκ στα Βορειανατολικά Προάστια μεταξύ των Νοσοκομείων: Γ.Ν. Σισμανογλείου, Γ.Ν. Αμαλία Φλέμινγκ και του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης, ζητούν 11 Δήμοι των βορείων προαστίων όπως προκύπτει από την νέα επιστολή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Γιώργου Πατούλη, προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, σχετικά με το θέμα.
Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α κ. Πατούλης, ζητά από τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο, να προχωρήσει το Υπουργείο στην άμεση τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Υ4α/οικ.123892/2012 (35/15/Β’/2012) με την υπαγωγή της διοικητικής ευθύνης του Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης στο Γ.Ν. Σισμανόγλειο και τη δημιουργία Υγειονομικού Μπλόκ στα Βορειανατολικά Προάστια, ζητά από το Υπουργείο Υγείας.
Η νέα επιστολή του Προέδρου του Ι.Σ.Α Γ. Πατούλη, έπεται των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όλων των Δήμων των Βορείων Προαστίων (Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Κηφισιάς, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Πεύκης – Λυκόβρυσης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων, Χαλανδρίου) που ελήφθησαν κατόπιν προτροπής του Προέδρου του Ι.Σ.Α και αφορούν στην κοινή διεκδίκηση να δημιουργηθεί Υγειονομικό Μπλοκ μεταξύ των Νοσοκομείων Γ.Ν. Σισμανογλείου, Γ.Ν. Αμαλία Φλέμινγκ και Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης. 
Στην επιστολή επισημαίνεται, επίσης, η αναγκαιότητα για «αυτονομία και ικανοποίηση των αναγκών των παιδιών των Βορειανατολικών Προαστίων όπως, επίσης, η διατήρηση των κλινικών των νοσοκομείων σε επίπεδο άμεσης και ποιοτικής πρόσβασης των ασθενών σε αυτές.
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Ανακεφαλαίωση οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Δείτε τις οδηγίες: ΕΔΩ
ΙΣ Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα διενέργειας εξετάσεων Ιατρικών Ειδικοτήτων, περιόδου ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 Επιτροπών Θεσσαλονίκης.

Δείτε το πρόγραμμα των εξετάσεων: ΕΔΩ
Κίνημα Νέων Ιατρών (ΚΙ.Ν.Ι.): Μια μεγάλη νίκη...

Ένα μήνυμα ελπίδας προς όλα τα νοσοκομεία.

Το κίνημα νέων ιατρών βρέθηκε σήμερα το πρωί στο ειρηνοδικείο στην δίκη για τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών της πολυκλινικής.
θυμίζουμε ότι το νοσοκομείο ευαγγελισμός αρνήθηκε να υπακούσει σε δικαστική απόφαση επικαλούμενο λόγους ιδιαιτέρων συνθηκών.
Βρεθήκαμε εκεί αναφέροντας ότι είμαστε εκπρόσωποι του ΚΙΝΙ και παίρνοντας τον λόγο, τονίσαμε την αναγκαιότητα να παρθεί η δίκαιη απόφαση.
παρών ήταν κι ένας τραγικός διοικητικός διευθυντής της πολυκλινικής ο οποίος σε αίτημα των ειδικευομένων να πληρωθούν απάντησε ότι μιλάμε για αστεία ποσά.
Σε περίπτωση που χανόταν η δίκη θα είχαμε ένα άσχημο δεδικασμένο αφού ακόμα και μελλοντικά να δικαιωνόμασταν θα μπορούσαν να επικαλεστούν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να μην πληρώσουν σε κανένα νοσοκομείο εφημερίες.
Η απόφαση της προέδρου καταπέλτης..
Συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου ώστε να αποπληρωθούν οι γιατροί και μέχρι την οριστική απόφαση εντός 2 μηνών.
Μια φορά ακόμα η δικαιοσύνη υπερασπίστηκε το κύρος της.
Συγχαρητήρια σε όλους.
Ο δρόμος μακρύς αλλά οι νίκες καλοδεχούμενες.
αρκεί να το πιστέψουμε.
 

H έγκριση των κονδυλίων για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ κατά το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου έτους 2013.

Δείτε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας: ΕΔΩ

Πηγή: agonistikiparemvasi.blogspot
ΙΣΑ: Δεύτερος κύκλος Μετεκπαιδευτικών μαθημάτων από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ-Πέμπτη 6/6 στις 18:15.

Δείτε το πρόγραμμα: ΕΔΩ
ΙΣ Πειραιά: Αγγελία αναζήτησης Ιατρών Εργασίας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 30-5-2013                      
       θΕΜΑ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί για περισσότερες πληροφορίες  μπορούν να επικοινωνήσουν με την παρακάτω επισυναπτόμενη  διευθύνση έως και 5-6-2013.

Δείτε την αγγελία: ΕΔΩ
ΕΟΠΥΥ: Προσωρινή διακοπή λειτουργίας εφαρμογών "e-ΔΑΠΥ" και "Ληξιπρόθεσμες Οφειλές".


30/05/2013
Λόγω εργασιών αναβάθμισης, δεν θα είναι διαθέσιμες οι Εφαρμογές "e-ΔΑΠΥ" και "Ληξιπρόθεσμες Οφειλές" το Σάββατο 01/06/2013 από 06:00 έως 23:00 .
ΠΙΣ: Ανακοίνωση Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ενόψει της 1/6/2013 και της δωρεάς οργάνων.

«Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ» 
Αθήνα, 23/05/2013 
Με την παρούσα ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) επιθυμεί να ενημερώσει και να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας, σχετικά με την έναρξη ισχύος της  διάταξης του νόμου, που προβλέπεται από την παρ. 2 του αρ.9 του ν.3984/2011 «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων» και αφορά την αφαίρεση οργάνων από αποβιώσαντες δότες. 
Σύμφωνα με το νόμο αυτό «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του» (ν.3984/11 ως τροποποιήθηκε, με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012). Η τροποποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011. 
Η «αντίθεση» στην αφαίρεση οργάνων εκφράζεται με σχετική δήλωση, που αποστέλλεται, ανά πάσα στιγμή, στον ΕΟΜ και διασφαλίζει ότι:
·      στη περίπτωση που ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, ΔΕΝ θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
·      η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στη περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.
·      σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων ΔΕΝ θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι .
 
Άρα μέσω της δυνατότητας «αρνητικής δήλωσης», διασφαλίζεται η άρνηση του πολίτη να γίνει δότης οργάνων, ακόμα και αν η οικογένειά του το επιθυμεί. 
Υπογραμμίζεται, ότι ουδέποτε στην Ελλάδα όπως και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., που πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις, κάτω από ισχυρά νομικά πλαίσια και ανεξαρτήτως νομοθετημένου τρόπου συναίνεσης, δεν έχουν ληφθεί μοσχεύματα από αποβιώσαντα δότη, χωρίς τη συναίνεση της οικογένειάς του ή ενάντια στην αρνητική του δήλωση. 
Ο ΕΟΜ, καταλήγοντας, εκφράζει τη λύπη του, καθώς στο γενικότερο πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού χρησιμοποιείται ως μέσο και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων, ένας θεσμός που έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την Κοινωνική Συναίνεση. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσάρεστο, να κυκλοφορούν, αβίαστα και απερίσκεπτα, ακόμα και από επίσημους φορείς τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της Δωρεάς Οργάνων. Τελικοί αποδέκτες της ζημίας αυτής δεν είναι άλλοι από τους πάσχοντες ασθενείς, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους, για τη σωτηρία της ζωής τους, στην ανεύρεση ενός μοσχεύματος.  

Ο ΕΟΜ απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες και στην ελληνική κοινωνία και υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των ασθενών στη λυτρωτική γι’ αυτούς μεταμόσχευση, δηλώνει ότι η Δωρεά Οργάνων, μετά το τέλος της ζωής, αποτελεί σύμβολο της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ  προσφοράς, η οποία πραγματοποιείται και θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται συναινετικά και με σεβασμό στην επιθυμία του ατόμου και της οικογένειάς του.

Συνθήκες...γαλέρας στον 'Ευαγγελισμό'.

Τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις σε προσωπικό, αναδεικνύουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός'.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η στελέχωση κρίσιμων μονάδων, όπως οι εντατικές, είναι χαμηλότερη απ΄ όσα ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές, αλλά και η ίδια η διοίκηση του νοσοκομείου.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο πάνω από 100 ειδικές κλίνες: 30 κλίνες μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), 20 μονάδας αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), 14 εμφραγμάτων, 8 ανάνηψης καρδιοχειρουργημένων ασθενών (ΑΚΑ), 24 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού, Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού, μονάδα HIV, νευροχειρουργική υπομονάδα.
Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, η κατάσταση ήταν οριακή από άποψη αναλογίας νοσηλευτή ανά κλίνη. Τώρα, έχει υποχωρήσει κατά πολύ, ακόμα και απ΄ το ελάχιστο όριο ασφαλείας που έχει προσδιοριστεί από τη διοίκηση.

  • Συγκεκριμένα, στη ΜΕΘ με 30 κλίνες έπρεπε να εργάζονται 120 νοσηλευτές και εργάζονται 33.
  • Στη ΜΑΦ με 20 κλίνες, έπρεπε να υπηρετούν 60 νοσηλευτές και υπηρετούν 16.
  • Στη μονάδα εμφραγμάτων με 14 κλίνες έπρεπε να υπηρετούν 42 και υπηρετούν 16.
  • Στον τεχνητό νεφρό με 24 θέσεις αιμοκάθαρσης έπρεπε να υπηρετούν 36 και υπηρετούν μόλις 17.
  • Στην ΑΚΑ με 8 κλίνες, έπρεπε να υπηρετούν 32 και υπηρετούν 10.

Συνολικά, στις παραπάνω μονάδες έπρεπε να απασχολούνται 317 νοσηλευτές και υπηρετούν μόλις 150.

Όριο

Δηλαδή, λείπουν 59 νοσηλευτές ΠΕ –ΤΕ (και αρκετοί ΔΕ) για να φτάσουμε το ελάχιστο όριο ασφαλείας των μονάδων και 167 για να φτάσουμε τα διεθνή standards.
Φυσικοθεραπείες στις μονάδες δεν γίνονται Σάββατα, Κυριακές και αργίες, δηλαδή το 1/3 του χρόνου.
Οι άλλες βοηθητικές υπηρεσίες (γραφείς, τραπεζοκόμοι, καθαριστές) είναι ελλιπέστατες.
Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων έχει μειωθεί λόγω κλειστών κλινών εντατικής (απ΄ όπου γίνεται και η επιλογή μοσχευμάτων).
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, 'το γεγονός ότι εξακολουθούμε να λειτουργούμε υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες οφείλεται μέχρι τώρα στη δική μας θέληση – φιλότιμο – αυταπάρνηση και βέβαια, αποβαίνει σε βάρος της υγείας μας και των οικογενειών μας'.
Δ.Κ., iatronet.gr
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: "Επικαιροποίηση προσωπικού μητρώου υπαλλήλων".

Δείτε την εγκύκλιο του Υπουργείου: ΕΔΩ

Πηγή: ygeianet.gr

Μπαράζ απεργιών στο ΕΣΥ.

Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος της υγείας, όπου επέρχεται μπαράζ κινητοποιήσεων. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 30 Μαΐου τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11 πμ έως τις 3 μμ.
Οι εργαζόμενοι στις δομές της Αττικής θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ στην περιφέρεια, οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρούν στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις μονάδων και ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνει στις 6 Ιουνίου, η Πανελληνία Ένωση Τραυματιοφορέων, με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 πμ στο υπουργείο Υγείας.
Οι τραυματιοφορείς κάνουν λόγο για τεράστια έλλειψη προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, «που αυξάνει τους κινδύνους για την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, δυσκολεύει τη ροή των περιστατικών, αυξάνοντας τον χρόνο νοσηλείας και υποχρεώνει σε εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς, χωρίς ασφάλεια των ασθενών και την τήρηση νόμιμων προγραμμάτων εργασίας (ρεπό, άδειες)».
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «ασθενείς "λιμνάζουν" σε κλινικές, καθώς η μετακίνησή τους για εξετάσεις καθυστερεί για μέρες, λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού».
Ο τομέας της Υγείας «παγώνει», την Παρασκευή 7 Ιουνίου, καθώς γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και το υγειονομικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη κήρυξαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 πμ στο υπουργείο Υγείας. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) καταγγέλλουν διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, χαλασμένα μηχανήματα και ελλείψεις υλικών και απαιτούν τη στήριξη και ενίσχυση των δημόσιων δομών περίθαλψης.
Πηγή: iatrikostypos.com

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΙΣ Πατρών: Απαντητική επιστολή του ΕΟΠΥΥ σε ερώτηματα που τέθηκαν από τον Ι.Σ.Π. (ανανέωση συμβάσεων ιατρών ΕΟΠΥΥ, νέες συμβάσεις ιατρών, ληξιπρόθεσμες οφειλές κ.λ.π.)

Δείτε την απαντητική επιστολή του ΕΟΠΥΥ: ΕΔΩ
ΙΣ Πατρών: Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για την «αυτοαξιολόγηση» εργαστηρίων.

Κύριε Πρόεδρε,

Αιφνιδιαστικά και με το χαρακτήρα του επείγοντος, καλείτε όλες τις ιδιωτικές εργαστηριακές μονάδες της χώρας να προβούν άμεσα σε διαδικασία «αυτοαξιολόγησης», θέτοντας ως προϋποθέσεις εξεζητημένα και δαπανηρά συστήματα πιστοποίησης που απαιτούνται αποκλειστικά σε μεγάλες εργαστηριακές μονάδες Πανεπιστημιακού επιπέδου της Ελλάδας ή του εξωτερικού, με αποτέλεσμα τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση του μέσου ιδιωτικού εργαστηρίου, που συνήθως αποτελείται από τον εξειδικευμένο ιατρό με 1-2 άτομα προσωπικό, επιβάλλοντας επιπρόσθετο μεγάλο κόστος χωρίς κάποιο περαιτέρω κέρδος στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών.
Απορίας άξιο είναι με ποιο κριτήριο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν αποδέχεται τις κείμενες διατάξεις της ισχύουσας ειδικής νομοθεσίας (άρθρο 34 του Ν4025), που ορίζει με σαφή τρόπο τα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας για τις ιδιωτικές εργαστηριακές δομές, σύμφωνα με τα οποία ελέγχονται τα εργαστήρια κατά τη διαδικασία αδειοδότησης από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας ή από τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Επίσης, παραβλέπεται για άλλη μία φορά το αίτημα εφαρμογής των κριτηρίων αυτών και στο δημόσιο τομέα, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Η εφαρμογή αυστηρών ποιοτικών κριτηρίων είναι ευπρόσδεκτη από κάθε άποψη, αρκεί να συνοδεύεται από επιστημονικά δεδομένα ως προς τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών και από την ανάληψη του αντίστοιχου ανελαστικού κόστους από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Κάτι που ο οργανισμός δεν προτίθεται έμπρακτα να καλύψει. Αντιθέτως, όπως είναι ευρέως γνωστό, τα ιδιωτικά εργαστήρια πληρώνονται πλέον με την εξευτελιστική « ασφαλιστική τιμή » με επιβολή « κουρέματος » 20% στο καθηλωμένο από το 1991 κρατικό τιμολόγιο. Υπενθυμίζεται ότι ως αμοιβές για τα εργαστήρια που αναλαμβάνουν το κόστος των αντιδραστηρίων, συντήρησης μηχανημάτων και προσωπικού, δόθηκαν προκαταβολές της τάξεως του 90% των υποβληθέντων δαπανών για το 2012, με μόνιμη καθυστέρηση στην απόδοση των χρημάτων πάνω από 5μηνο, χωρίς να επιδεικνύεται από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καμία ευαισθησία στο γεγονός ότι πολλοί εργαστηριακοί ιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με ακάλυπτες επιταγές και δανειακές υποχρεώσεις, απειλή κατασχέσεων και φυλάκισης.
Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την αιφνίδια κατάργηση του κλιμακούμενου rebate στον εργαστηριακό τομέα, που θίγει συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μας γεννούν πολλά ερωτηματικά για την πραγματική στόχευση της πολιτικής του ΕΟΠΥΥ.
Ζητούμε την άμεση ανάκληση των επίμαχων ανεπίσημων εγγράφων, καθώς δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ η οριοθέτηση κανόνων ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, που ορίζονται με σαφήνεια από τις κείμενες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Υπεύθυνοι για τη χάραξη κανόνων ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και τη διασφάλιση εφαρμογής της πλούσιας εγχώριας νομοθεσίας είναι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς (ΕΚΑΠΤΥ, ΕΕΑΕ, ΕΣΥΔ, ΕΣΔΥ, ΚΕΣΥ) καθώς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Ζητούμε άμεσα να διευθετηθεί νομοθετικά η χορήγηση αδειών των ιδιωτικών εργαστηρίων αποκλειστικά από τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η Πρόεδρος             Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου     Γεώργιος Σκρουμπής
ΙΣ Έβρου: Επιστολή προς Τ.Σ.Α.Υ. για τις κατασκηνώσεις.

Διαβάστε την επιστολή: ΕΔΩ
ΠΕΕΒΙ: Ενημέρωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ, ποιοτικά κριτήρια εργαστηρίων κ.λ.π.

Αγαπητοί συνάδελφοι
1) Όσον αφορά τα λεγόμενα «ποιοτικά κριτήρια» και την αυτοαξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, είμαστε σε επαφή με τους Ιατρικούς συλλόγους (οι οποίοι είναι αντίθετοι με την κίνηση αυτή), προκειμένου να τηρήσουμε κοινή στάση.
Ήδη ο ΙΣΠ έβγαλε ανακοίνωση (Πατήστε ΕΔΩ), ενώ η ομοσπονδία είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΙΣΑ την Δευτέρα 27-5-13 προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειές μας.
Προς το παρόν ΜΗ σπεύσετε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο, αφού ούτως ή άλλως το μέλλον σας φαίνεται ήδη προδιαγεγραμμένο απο τον ΕΟΠΥΥ. Αναμείνατε τις κατευθυντήριες ανακοινώσεις των Ιατρικών σας συλλόγων και των Επαγγελματικών σωματείων.
2) Σχετικά με τα ερωτήματα που υποβάλλαμε στον ΕΟΠΥΥ (Πατήστε ΕΔΩ) για διαδικαστικά θέματα αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών, πήραμε τις παρακάτω απαντήσεις (Πατήστε ΕΔΩ). Σε γενικές γραμμές 1) αναγνωρίζει ότι οι Υπεύθυνες δηλώσεις αφορούν τα εκδιδόμενα τιμολόγια και επομένως καλόν είναι να συμπεριλάβετε σ' αυτές και την πρόταση«η παραίτηση απο τα ενδικα μέσα αφορά τα τιμολόγια που θα εξοφληθούν» και 2) οι Βιοπαθολόγοι υπάγονται στην εκπτωτική κατηγορία «εργαστήρια» και όχι «γιατροί» όπως θεωρούν μεμονωμένοι υπάλληλοι.
Καλόν είναι δε, να τυπώσετε αυτό το απαντητικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ και να το έχετε μαζί σας, για παν ενδεχόμενο στις συναλλαγές σας.
3) Πληροφοριακά σας ενημερώνουμε ότι τα τιμολόγια του ΟΠΑΔ και του ΤΑΥΤΕΚΩ θα κοβονται στα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ των υπολοίπων Ταμείων στα δικά τους στοιχεία.

Για την ενημέρωση
Σπύρος Κραμποβίτης
ΠΕΕΦ: Πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Οίκου Ναύτου.

29-05-13
Μέχρι την Παρασκευή η πίστωση των λογαριασμών των Φυσικοθεραπευτών από Ο.Ν. Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω πίστωση αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ο.Ν. προς Φυσικοθεραπευτές μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Ο ΙΣΑ παρενέβη υπέρ των ειδικευόμενων της πολυκλινικής στο δικαστήριο για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους.

Συζητήθηκε σήμερα η αίτηση αναστολής του ΓΝΑ Πολυκλινική κατά της διαταγής πληρωμής που εξεδόθη από το Ειρηνοδικείο Αθηνών σχετικά με τις δεδουλευμένες εφημερίες των ειδικευομένων του Νοσοκομείου, για τις οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο , Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2012. Στη συζήτηση της υποθέσεως παρενέβη κατά της αίτησης αναστολής και υπέρ του κύρους της διαταγής πληρωμής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δια της Νομικής του Υπηρεσίας, εκθέτοντας την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ειδικευόμενοι εξαιτίας της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. Τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ειδικευόμενοι ιατροί, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 4 του Ν. 1397/1983 απαγορεύεται να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα εκτός από αυτά που έχουν σχέση συγγραφική ή καλλιτεχνική δημιουργία. Επίσης απαγορεύεται να κατέχουν οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική θέση, με αποτέλεσμα η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εφημερίες αποτελούν το ήμισυ του μηνιαίου εισοδήματος, να τους προξενεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
Το Νοσοκομείο επικαλέστηκε ότιδεν είναι ληξιπρόθεσμες οι απαιτήσεις των ιατρών, σύμφωνα με το άρθρο 45 εδ. 2α του Ν. 4071/2012, διότι δεν έχουν εκδοθεί τα χρηματικά εντάλματα από την ΥΔΕ. Πλην όμως, όπως είναι γνωστό οι ιατροί άλλων Νοσοκομείων, αποζημιώθηκαν για τις εφημερίες τους, με αποτέλεσμα να ασκείται καταχρηστικά η αίτηση αναστολής του Νοσοκομείου. Επίσης δεν είναι δυνατό το Νοσοκομείο να καταβάλλει επιλεκτικά κονδύλια για τις προμήθειες του Νοσοκομείου, ενώ η κινητήρια δύναμη του, ήτοι το ιατρικό προσωπικό να παραμένει απλήρωτο. Ο συνήγορος των ειδικευομένων της Πολυκλινικής κ. Μιχαήλ Καλαντζόπουλος τόνισε ότι κατ’ άρθρα 655 και 656 ΑΚ οι αξιώσεις των καθ’ ων έχουν καταστεί απαιτητές και ληξιπρόθεσμες και ο εργοδότης υπερήμερος.
Στη συζήτηση της υποθέσεως παρενέβησαν εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και συγκεκριμένα ο κ. Νικήτας Νανίδης και εκπρόσωπος του Κινήματος Νέων Ιατρών , για την ΕΙΝΑΠ ο κ. Ιωάννης Καλλιάτσος και εκπρόσωπος του κινήματος Νέων Ιατρών , ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου του ΓΝΑ Ευαγγελισμός και εκλεγμένο μέλος της Διοίκησης του Ευαγγελισμού κ. Ηλιάς Σιώρας, ο πρόεδρος του Σωματείου ειδικευομένων της Πολυκλινικής κ. Πρόδρομος Ουζούνογλου καθώς επίσης έδωσαν το παρόν ειδικευόμενοι από διάφορα Νοσοκομεία για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους.
Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός και να παρεμβαίνει υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των μελών του και αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αίσια έκβαση της δικαστικής απόφασης.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
ΙΣΑ: Άδικη και παράνομη κυβερνητική εντολή σε βάρος της όποιας περιουσίας έχει απομείνει στο ΤΣΑΥ.

Το ΤΣΑΥ κινδυνεύει να μην μπορεί να πληρώσει συντάξεις σε ανθρώπους που συνταξιοδοτούνται συνήθως μετά από 40, 50 ή και 60 χρόνια ασφάλισης.
Ένα ταμείο που αντικειμενικά όφειλε να είναι ιδιαίτερα υγιές (αναλογία ενεργών μελών προς συνταξιούχους 5,5 :1) κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Αυτό οφείλεται:

1. Στην κακοδιοίκηση και κακοδιαχείρισή του,
2. Στο πετσόκομμα των αποθεματικών του (70%) μέσω του PSI και
3. Συμπληρώνεται τώρα η καταλήστευσή του μέσα απ’ την μνημονιακή όπως λέει η κυβέρνηση απαγόρευση να συμμετάσχει στην Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των οποίων διαθέτει μετοχές. Αυτό εξανεμίζει την όποια περιουσία απέμεινε στο ταμείο προς όφελος άλλων παλιών μετόχων ή και των τραπεζών.
Εμείς θα εξαντλήσουμε όποια δυνατότητα έχουμε για να περιφρουρήσουμε την όποια περιουσία απέμεινε στο ταμείο, και καλούμε τους Υπουργούς Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να πράξουν το ίδιο με τις δικές του δυνατότητες.
Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την εικόνα ανθρώπων που συνταξιοδοτούνται μετά από σκληρή δουλειά για μισό αιώνα, να μην υπάρχει ταμείο που θα μπορεί να καλύψει τη σύνταξή τους.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ            ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ
ΕΟΠΥΥ: Εξοφλεί τους φαρμακοποιούς.

Σε σταδιακή εξόφληση των οφειλόμενων στους φαρμακοποιούς από τον περασμένο Φεβρουάριο, προχωρεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού ενημέρωσε την Τετάρτη το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ότι η εξόφληση θα γίνει σε δύο δόσεις:
Έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα καταβληθεί το 50% των οφειλών και έως τα μέσα Ιουνίου τα υπόλοιπα.
Οι δύο πλευρές είχαν συνάντηση το πρωί της Τετάρτης, με θέμα τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των τρεχουσών οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία.
Ακολούθησε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΠΦΣ, από την οποία δεν προέκυψε κάποια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.
Δ.Κ., iatronet.gr
ΙΣ Θεσσαλονίκης: Θερινό σχολείο Γερμανικής γλώσσας για νέους ιατρούς.

Δείτε πληροφορίες: ΕΔΩ
Συνάντηση φαρμακοποιών - ΕΟΠΥΥ την Τετάρτη.

Κρίσιμη συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ,πραγματοποιεί το πρωί της Τετάρτης το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Οι φαρμακοποιοί αναμένεται να θέσουν - για μία ακόμη φορά - το θέμα των υπερβολικών(όπως χαρακτηρίζουν) καθυστερήσεων στην εξόφληση των τρεχουσών οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία.
Θα επισημάνουν, επίσης, στον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο το γεγονός ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ έχει κυριολεκτικά τελματώσει.
Αμέσως μετά την συνάντηση, το προεδρείο του Συλλόγου θα συνεδριάσει, προκειμένου να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τα στοιχεία που θα προκύψουν από την συνάντηση.
Δ.Κ., iatronet.gr
ΠΕΙΚ: Ληξιπρόθεσμα χρέη ΕΟΠΥΥ.

                                                                                                                                                28-5-203
Σχετικα με την ΜΗ αποπληρωμη μεχρι σημερα ουτε 1 σεντς απο τα ληξιπροθεσμα των ετων 2007-2011 αλλα και τα ΝΕΑ ληξιπροθεσμα που δημιουργησε ο ΕΟΠΥΥ με τα υπολοιπα του 10%, καθως και τις απαιτησεις καταχωρησης εως την Παρασκευη των κλινων των κλινικων ανα τμημα, σας ενημερωνουμε οτι μεχρι την Παρασκευη εχει ζητηθει και θα πραγματοποιηθει συναντηση με τον Προεδρο του ΕΟΠΥΥ. Μετα την συναντηση θα καθορισουμε τα επομενα βηματα, φτανοντας μεχρι το γρσφειο του Πρωθυπουργου.
ΕΙμαστε υπο διωγμο. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ολα, ναι ολα, τα ληξιπροθεσμα να ΕΞΩΦΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ τωρα. ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ. ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Και στην περιπτωση μας εχουν ξεπερασθει προ πολλου ολα τα ορια.
Συμμαχούν για την Υγεία ο Δήμος Αθηναίων, ο ΕΟΠΥΥ, η 1η ΥΠΕ και οι "Σύμμαχοι".

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την αναβάθμιση και στήριξη των υπηρεσιών υγείας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με δομές του ΕΟΠΥΥ, της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και με την εθελοντική πρωτοβουλία, «Σύμμαχοι για την Υγεία» υπέγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, τον διευθυντή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Βασίλειο Κοντοζαμάνη και με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης «Σύμμαχοι για την Υγεία" και πρόεδρο του ΕΟΦ, Γιάννη Τούντα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας, τόνισε ότι η δημιουργία του Δικτύου στοχεύει «στην πληρέστερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες της Αθήνας, μέσω της λειτουργικής ενίσχυσης των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων, με δράσεις πρόληψης και την παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, στους μαθητές Σχολείων, στις γειτονιές και σε χώρους εργασίας, σε οικογένειες με αυξημένες ανάγκες υγείας ή και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με υψηλό, υγειονομικό κίνδυνο».
Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων «σημαντική, καθώς ανοίγει δρόμους συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών δομών υγείας και των δήμων» και ανακοίνωσε ότι «θα διατεθούν 40 εκατ. ευρώ για την φαρμακευτική υποστήριξη άνεργων και ανασφάλιστων στο λεκανοπέδιο Αττικής».
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και ιδιαιτέρως αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης.
Ο κ. Τούντας, εκπροσωπώντας τους «Συμμάχους για την Υγεία», σημείωσε ότι η οικονομική κρίση έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και η πρωτοβουλία στοχεύει στην υπέρβαση αυτών των συνεπειών» και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία «θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Αθήνας με 120 εθελοντές».

Να σημειωθεί ότι, στο μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΠΥ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και επισκέπτες υγείας, προκειμένου να καλυφθούν μια σειρά διαφορετικών αναγκών υγείας των δημοτών, όπως η συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων και συνεχιζόμενης θεραπείας στους επισκέπτες των Δημοτικών Ιατρείων, η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην εφηβική παραβατικότητα ή άλλα, σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών και εφήβων, η εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς και αντίστοιχων προγραμμάτων τρίτης ηλικίας στις Λέσχες Φιλίας.

Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται, διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων σε παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, καθώς και η πραγματοποίηση κατ' οίκον επισκέψεων για την παροχή συμβουλευτικής και φροντίδας υγείας, ή τη διαπίστωση προβλημάτων στην οικογένεια ή και το ευρύτερο περιβάλλον των δημοτών.

Στην συμφωνία συνεργασίας με την πρωτοβουλία «Σύμμαχοι για την Υγεία» προβλέπεται η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχεται στα Δημοτικά Ιατρεία και τις Λέσχες Φιλίας . Ο στόχος -και στην περίπτωση αυτή- είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και η παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στους παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, σε μαθητές σχολείων, στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, και στον ευρύτερο πληθυσμό. Να αξιοποιηθεί, επίσης, η εθελοντική προσφορά όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό με στοχευμένες δράσεις σε γειτονιές και οικογένειες με αυξανόμενες ανάγκες υγείας καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.
Τέλος, με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, που εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων, της περιοχής της Αθήνας, η συμφωνία προβλέπει τη διασύνδεση των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων με 9 Νοσοκομεία του ΕΣΥ, έτσι ώστε, να παραπέμπονται, με εντολή του Θεράποντος Γιατρού, και να εξυπηρετούνται ασθενείς των Δημοτικών ιατρείων, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα, να παρέχονται υπηρεσίες, σε ειδικές ομάδες, όπως είναι οι μητέρες και τα παιδιά, όπως Pap test από γιατρούς του Νοσοκομείου «Έλενα» και εμβολιασμοί και προληπτικοί έλεγχοι σε μαθητές.
Νίνα Κομνηνού, ygeia360.gr
Σε ισχύ από την 1η Ιουνίου ο νέος νόμος για τη δωρεά οργάνων! Πότε θα αφαιρούνται τα όργανα.

«Δε θα αφαιρούνται όργανα για μεταμόσχευση εάν δεν το επιθυμείτε ή δε συμφωνούν οι συγγενείς» διαμηνύει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) μετά την έντονη ανησυχία ότι ο νέος νόμος μας μετατρέπει όλους σε δυνητικά δότες εκτός και αν έχουν κάνει εν ζωή αρνητική δήλωση. Δείτε σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται αφαίρεση οργάνων.
 
Άλλο ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο για την απρόσκοπτη δωρεά οργάνων από πολλούς συμπολίτες μας που θέλουν να χαρίσουν ζωή, δημιουργείται με την αλλαγή του νόμου που είχε ψηφιστεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το ερχόμενο Σάββατο.
Έπειτα από σχετικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες της Εκκλησίας ο νόμος διαφοροποιήθηκε. Και έτσι πλέον έστω κι αν κάποιος θέλει να γίνει μετά θάνατον δωρητής οργάνων, θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα η σύμφωνη γνώμη των συγγενών του.
Ο νόμος που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου, δημιουργεί πλέον διλλήματα στις οικογένειες των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους ή είναι κλινικά νεκροί καθώς οι συγγενείς έχουν τον τελικό λόγο.
Ο νόμος όταν πρωτοδημιουργήθηκε καθιστούσε όλους τους Έλληνες δυνητικά δότες εκτός εάν γραπτώς είχαν δηλώσει το αντίθετο. Βέβαια μέσα σε αυτό το κλίμα είχε δημιουργηθεί και αναστάτωση με αποτέλεσμα πολλοί να σπεύδουν ακόμη και σε αστυνομικά τμήματα για να κάνουν δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων.
Γι αυτό και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων διευκρινίζει ότι σύμφωνα με το νόμο και τις αλλαγές του «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».
Πρόκειται για μια τροποποίηση η οποία όπως επισημαίνει και ο ΕΟΜ έγινε το 2012 τον Απρίλιο κατόπιν σχετικής εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011.
Για να αποτρέψει κανείς το ενδεχόμενο να του αφαιρεθούν τα όργανα όταν κριθεί ότι είναι κλινικά νεκρός θα πρέπει να κάνει δήλωση την οποία θα αποστείλει στον ΕΟΜ. Η δήλωση αυτή σύμφωνα με τον Οργανισμό διασφαλίζει ότι:
· στην περίπτωση που ο πολίτης, που είχε προβεί σε αρνητική δήλωση, αποβιώσει και είναι ιατρικά σε θέση να δωρίζει τα όργανά του, δεν θα πραγματοποιείται λήψη οργάνων.
· η λήψη οργάνων θα επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης δεν είχε κάνει αρνητική δήλωση και κατόπιν της έγγραφης συναίνεσης της οικογένειάς του.
· σε περίπτωση άρνησης της οικογένειας, η δωρεά οργάνων δεν θα πραγματοποιείται, είτε ο εκλιπών είχε κάνει αρνητική δήλωση είτε όχι .
Μ αυτά και μ αυτά όμως και με την παραφιλολογία των τελευταίων μηνών, έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και σοβαρή ανησυχία σε πιθανούς δότες. Συνέπεια είναι να μειώνεται σταθερά ο αριθμός των μοσχευμάτων καθώς εκτός των άλλων δεκάδες πολίτες σπεύσουν να κάνουν αρνητική δήλωση με το φόβο της αναγκαστικής αφαίρεσης οργάνων.
Ο ΕΟΜ στο πλαίσιο αυτό αφήνει αιχμές και για επίσημους φορείς που ενισχύουν αυτό το κλίμα εκφράζοντας την λύπη του για το «γενικότερο πλαίσιο «εκφοβισμού» του κοινού όπου χρησιμοποιείται ως μέσο και ο θεσμός της Δωρεάς Οργάνων, ένας θεσμός που έχει ως βάση και απαραίτητη προϋπόθεση την Κοινωνική Συναίνεση. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα δυσάρεστο, να κυκλοφορούν, αβίαστα και απερίσκεπτα, ακόμα και από επίσημους φορείς τέτοιες ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κοινού από τον ανιδιοτελή σκοπό της Δωρεάς Οργάνων» σημειώνεται από τον ΕΟΜ.
Να σημειωθεί ότι η δωρεά οργάνων παρουσιάζει ειδικά τους τελευταίους μήνες καθοδική πορεία. Τα επίσημα στοιχεία από τις καταγραφές του ΕΟΜ αναφέρουν ότι τους πρώτους μήνες του 2013 σημειώνεται κάθετη πτώση της δωρεάς οργάνων, ενώ υπολογίζεται ότι η μείωση θα αγγίξει το 50% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Και είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΜ από 1.1.2013 μέχρι τις αρχές Μαΐου μετρούσε μόλις 16 δωρητές οργάνων.
Εκτιμάται δε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου ο αριθμός των δοτών δε θα ξεπεράσει τους 20 γεγονός που σημαίνει ότι έως το τέλος του 2013 θα έχουμε φθάσει περίπου τους 40 δωρητές. Αντίθετα πέρυσι περίπου 80 άνθρωποι είχαν προσφέρει τα όργανά τους και έσωσαν ζωές. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Γ. Ελευθερίου : Το ΤΣΑΥ ξεπέρασε κάθε όριο …

Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει στο σύνολο των υγειονομικών η απόφαση του ΤΣΑΥ να «κουρέψει» με αυθαίρετο τρόπο το δικαίωμα να στέλνουμε τα παιδιά μας στις κατασκηνώσεις (δείτε εδώ) ! Μετά από τα ληστρικά κουρέματα των αποθεματικών μας σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (απώλειες 820 εκ.) και τις συντριπτικές απώλειες των επενδύσεων που γίνανε σε μετοχές (απώλειες 162 εκ.) (http://www.iatroi.eu/2013/05/23/το-τσαυ-έχασε-162-εκατ-σε-τραπεζικές-μετο-2/) χωρίς ίχνος ντροπής έρχονται και βάζουν όριο στην χορήγηση του κατασκηνωτικού βοηθήματος τα 20000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος, όταν μόνο από εισφορές παίρνουν 3800 ευρώ το έτος από τον καθένα μας. Ακόμη μεγαλύτερη αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι παρά την καταλήστευση του ταμείου μας κανένας δεν βρέθηκε να λογοδοτήσει, το δε ΤΣΑΥ έχει να κάνει ισολογισμό εδώ και 10 έτη περίπου ! Το χειρότερο απ’ όλα είναι το γεγονός ότι τον Πρόεδρο του ταμείου τον έχει ορίσει ο ΠΙΣ και είναι ιατρός !
Φτάνει πια με την κοροϊδία θα πρέπει άμεσα να γίνει διαχειριστικός έλεγχος από σώμα ορκωτών λογιστών, το ΤΣΑΥ να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση σχετικά με τις κατασκηνώσεις, να παραιτηθεί άμεσα ο Πρόεδρος του ΤΣΑΥ σε ένδειξη στοιχειώδους ευθιξίας, να λογοδοτήσει ο ΠΙΣ για τις επιλογές του στην διοίκηση του ΤΣΑΥ και να εξηγήσει στο ιατρικό σώμα τις ενέργειες που έκανε προκειμένου να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση του ταμείου μας !
Συνάδελφοι, οι καιροί ΔΕΝ επιτρέπουν άλλες ανοχές, όλοι μαζί απαιτούμε την πλήρη και άνευ όρων αποκατάσταση των παροχών που εδώ και χρόνια πληρώνουμε από το υστέρημά μας, όλοι μαζί λέμε ΟΧΙ στην περαιτέρω απαξίωση και οικονομική αφαίμαξη του ΤΣΑΥ
Γιώργος Ελευθερίου
Αγγειοχειρουργός
Πηγή: iatroi.eu
ΙΣ Πειραιά: Αγγελία αναζήτησης Ιατρών εργασίας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 24-5-2013

θΕΜΑ: ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι ενδιαφερόμενοι ιατροί για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με την παρακάτω επισυναπτόμενη διευθύνση έως και 31-5-2013.

Δείτε την διεύθυνση: ΕΔΩ
ΙΣ Θεσσαλονίκης: Έγγραφα διαβιβασμένα από τον ΠΙΣ τα οποία αφορούν 1) Ημερομηνίες εξετάσεων για ιατρικές ειδικότητες Ιουνίου 2013 με έδρα την Αθήνα και 2) την πρόληψη από τις επιπτώβσεις υψηλών θερμοκρασιών - καύσωνα.

Δείτε τα έγγραφα του ΠΙΣ: ΕΔΩ
ΙΣ Πατρών: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.

Κε Πρόεδρε,
Ο ΕΟΠΥΥ προχωράει στη σταδιακή εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΠΑΔ όσον αφορά σε μέρος των οφειλόμενων μηνών του 2010 και 2011, βάσει του Ν4132 και των διατάξεων των ΚΥΑ 188 και 427/2013.
Στην εκκαθάριση των λογαριασμών διαπιστώνονται πολλές αδικίες που πλήττουν το έννομο συμφέρον των ιατρών ατομικά ή ομαδικά, όσον αφορά τις κάτωθι περιπτώσεις, τις οποίες αναλύουμε περαιτέρω:
1. Η εκκαθάριση των λογαριασμών των κλινικοεργαστηριακών ιατρών (πχ καρδιολόγων, πνευμονολόγων, οφθαλμίατρων, νευρολόγων, κλπ) έγινε με βάση την μηνιαία οφειλή των κλινικών ιατρών που είναι 4000 ευρώ για το όριο του κουρέματος του 15% και όχι με βάση των εργαστηριακών ιατρών που είναι 15000 ευρώ και αφορά το σύνολο της μηνιαίας δαπάνης αθροιστικά ( ιατρικές επισκέψεις + παρακλινικές εξετάσεις ). Με το συγκεκριμένο υπολογισμό, εφαρμόζεται άδικη και άνιση περικοπή στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς σε σχέση με τους κλινικούς ιατρούς.
2. Το κούρεμα του 10-15% που επιβάλλεται στους εργαστηριακούς ιατρούς που αναλαμβάνουν το κόστος των αντιδραστηρίων είναι εξαιρετικά άδικο και εξανεμίζει όλο το ποσοστό κέρδους στις δεδουλευμένες αμοιβές τους που παρασχέθηκαν για χρονικό διάστημα πάνω από 1,5 έτους στους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση του κλάδου.
3. Ιατροί που έχουν υποβάλλει λογαριασμούς για το δίμηνο Αύγουστο του 2011 + Σεπτέμβριο του 2011 κατά τις αρχές Οκτωβρίου του 2011, χάνουν το δικαίωμα να εντάξουν το μήνα Αύγουστο του 2011 στις οφειλές που υπολογίζονται κατά την παρούσα οριστικοποίηση.
4. Επανερχόμαστε μετά από νομική συμβουλή στο θέμα της αυθαίρετης εξαίρεσης των τεσσάρων τελευταίων μηνών του 2011 από την παρούσα εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του οργανισμού με το επιτακτικό ερώτημα βάσει ποιας συγκεκριμένης νομοθεσίας και βάσει ποιας διοικητικής πράξης περιορίστηκε η παρούσα οριστικοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής στις 30/09/2011.
5. Βάσει ποιας νομοθεσίας ή διοικητικής πράξης εξαιρείται από την παρούσα οριστικοποίηση το σύνολο των μηνών όπου έχουν δοθεί προκαταβολή του 90%, με το καθεστώς του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου και με ποιο τρόπο προβλέπεται ότι θα εκκαθαριστούν;
6. Τέλος, ποιο είναι το σαφές χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιατρών που εκκρεμούν πάνω από 2,5 χρόνια;
Αναμένοντας την απάντηση στα ανώτερα ερωτήματα.
Μετά τιμής,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μαστοράκου Άννα          Σκρουμπής Γεώργιος
Γεώργιος Ελευθερίου. Ουαί υμίν υποκριτές !

Την ώρα που οι Έλληνες Πολίτες φτωχοποιούνται καθημερινά, την στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας υποφέρει και αγωνιά για το αύριο, κάποιοι «κουτοπόνηροι» διεξάγουν μαραθώνιους επικοινωνιακής πολιτικής με πρόσχημα την προσφορά προς τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας !!!
Χρησιμοποιούν την Εκκλησία και τα χρήματα των συλλόγων τους ως εφαλτήριο προσωπικής ανόδου στα σκαλιά της εξουσίας ! Είναι αυτή ακριβώς η υποκριτική και μικροπολιτική τακτική που οδήγησε στον σημερινό εφιάλτη που ζούμε όλοι μας, μόνο που τώρα κάποιοι προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν ακόμη και τον ανθρώπινο πόνο !
Σε όλους αυτούς στείλνουμε το μήνυμα ότι πραγματική προσφορά προς τον συνάνθρωπο ΔΕΝ γίνεται με Δελτία Τύπου και καταιγίδες φωτογραφιών. Η πραγματική προσφορά γίνεται καθημερινά χωρίς τυμπανοκρουσίες και αποτελεί στάση και τρόπο ζωής.
Σε όλους αυτούς τους υποκριτές στείλνουμε μήνυμα ότι οι Έλληνες Πολίτες είναι πολύ πιο υποψιασμένοι απ” ότι θεωρούν οι «μαυρογυαλούροι» αιώνιοι εραστές της εξουσίας …

Σημ. Κάθε ομοιότητα με άτομα και καταστάσεις από τον χώρο του ιατρικού συνδικαλισμού είναι εντελώς συμπτωματική ….
Πηγή: iatroinet.com
ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει την στάση πληρωμών – Έρχεται “καταιγίδα λουκέτων”.

Αθήνα 27/05/2013
Δελτίο Τύπου
Αιφνιδιαστικές αποφάσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προκαλούν αγανάκτηση σε ιατρούς και ασφαλισμένους
Για άλλη μία φορά γίναμε μάρτυρες απρόσμενων και ανεδαφικών αποφάσεων της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, που έχουν ως άμεση συνέπεια την περαιτέρω ταλαιπωρία ιατρών και ασφαλισμένων.:
1. Χωρίς καμία προειδοποίηση τέθηκαν εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εκατοντάδες κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ( ακτινολόγοι, πυρηνικοί ιατροί κλπ) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταγογραφηθούν οι απαραίτητες εκείνες σκιαγραφικές ή ραδιενεργές ουσίες, άκρως απαραίτητες για τη διενέργεια ακτινολογικών εξετάσεων ή ραδιενεργών θεραπειών κυρίως σε ογκολογικούς και σε χρόνιους ασθενείς ( καρδιοπαθείς, θυρεοειδοπαθείς), οδηγώντας σε απίστευτη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους.
2. Κλήθηκαν αιφνιδίως τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια να κάνουν άμεσα διαδικασία αυτοαξιολόγησης των παρεχομένων υπηρεσιών, ζητώντας προδιαγραφές ποιότητας υπερβολικά απαιτητικές όσον αφορά το μέσο Ελληνικό εργαστήριο που διαθέτει μόλις 1-2 άτομα προσωπικό και όχι > από 50, όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Οι παράλογες απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσουν στο να βάλουν λουκέτο οι ιδιωτικές εργαστηριακές δομές της χώρας που αμείβονται με τριτοκοσμικούς όρους και αναγκάζονται να διαθέτουν προδιαγραφές Πανεπιστημιακού ιδρύματος, κάτι που δεν υπάρχει ούτε στις υποχρηματοδοτούμενες δημόσιες νοσοκομειακές δομές, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών υγείας. Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τακτική αυτή απορρέει από πιθανή διάθεση πριμοδότησης συγκεκριμένων αλυσίδων διαγνωστικών κέντρων !
3. Οι κλινικοί ιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν πληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 ενώ οι εργαστηριακοί ιατροί μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, όντας πολύ πίσω από τις αντίστοιχες πληρωμές άλλων παρόχων! Εκτός αυτού η πρόσφατη αιφνιδιαστική παράνομη απόφαση “κουρέματος” τεσσάρων μηνών των ληξιπρόθεσμών οφειλών, από τις οποίες δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ, έχει εξοργίζει το σύνολο του Ιατρικού κόσμου. Το έργο της οικονομικής εξαθλίωσης των ιατρών εξακολουθεί να διαδραματίζεται με οργανωμένο σχέδιο και εξαιρετικό πείσμα.
Για το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμμ.
Γ. Ελευθερίου Χ. Παπασιδέρης

Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ Γ.Ελευθερίου στο iatropedia: “Κόβουμε τις δωρεάν εξετάσεις αν...” 

Για όλους και για όλα μίλησε ζωντανά στο iatropedia ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου.
Σε σκληρές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ εάν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν αποπληρώσουν άμεσα ληξιπρόθεσμες και τρέχουσες οφειλές προς τους γιατρούς, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) Γιώργος Ελευθερίου μιλώντας ζωντανά από το studio του iatropedia.gr.
Ο κ.Ελευθερίου δήλωσε ότι εκβιάζονται οι γιατροί να αποδεχθούν το κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ διαφορετικά δε θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Όσο για τις αμοιβές υπογράμμισε ότι αυτές κινούνται στα 6,5 ευρώ ανά ιατρική εξέταση γεγονός που θυμίζει Ελλάδα της δεκαετίας του 90.
Κάνοντας μάλιστα μια εξαιρετικά γκρίζα πρόβλεψη ο πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι αν δεν αποπληρωθούν τα εργαστήρια και ειδικά τα μικρά, σε λίγο καιρό τα 2/3 αυτών θα βάλουν λουκέτο.
Σε ότι αφορά τους συμβεβλημένους γιατρούς ο Γ.Ελευθερίου ανάφερε ότι δεν ξεπερνούν τις 4.000 γι αυτό και ειδικά στην περιφέρεια δεν υπάρχουν ειδικότητες όπως καρδιολόγοι., παιδίατροι, οφθαλμίατροι, χειρουργοί κ.α.
Ίσως γι αυτό και πάνω από 10.000 νέοι γιατροί να έχουν αποχωρήσει τελικά από τη χώρα με προορισμό το εξωτερικό και ένα καλύτερο μέλλον, όπως ανέφερε ο κ.Ελευθερίου. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr