Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Υπ. Μεταφορών: Ενημέρωση για αμοιβές ιατρών Α΄θμιας επιτροπής εξέτασης υποψηφίων οδηγών & κατανομή κονδυλίων αποζημίωσης ιατρών Α΄ τριμήνου 2013.

Δείτε το έγγραφο του Υπουργείου: ΕΔΩ

ΙΣ Πατρών
ΕΟΠΥΥ: Δελτίο Τύπου για την χορήγηση δωρεάν φαρμάκων απο τα φαρμακεία του Οργανισμού (κοινωνικά φαρμακεία), σε ασφαλισμένους επιλεγμένους με συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

Δείτε το Δελτίο Τύπου: ΕΔΩ
Τη Δευτέρα στο Μαξίμου ο Άδωνις με Σαμαρά και Τρόικα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα προσέλθει τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 12.00 το μεσημέρι, ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής της Τροικας και τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του νέου υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Η συμμετοχή του Άδωνι Γεωργιάδη στη σύσκεψη αφορά τα θέματα του μεγάλου ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επικεφαλής της Τρόικας θα ζητήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο 4-5 μικρών νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.
Βασίλης Βενιζέλος, ygeia360.gr
Αιφνιδιαστική επίσκεψη υπ. Υγείας σε νοσοκομεία τη νύχτα! Τι είπε ο ίδιος μέσω twitter.

«Νυχτερινή έφοδο», όπως ο ίδιος την ονομάζει, πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς. Τι διαπίστωσε και τι ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω twitter.
 
Ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά σε εφημερίες επιχείρησε να διαπιστώσει ο νέος υπουργός Υγείας με μια επίσκεψη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας Γεώργιος Γεννηματάς.
Προβλήματα που δεν είναι και λίγα αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υλικών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε κατά τις 9 το βράδυ το νοσοκομείο χωρίς να ειδοποιήσει τους επικεφαλής του και έκανε βόλτες σε αρκετά τμήματα. Διαπίστωσε βέβαια ότι οι εργαζόμενοι έτρεχαν και δεν έφθαναν καθώς δεκάδες ασθενείς περίμεναν να εξυπηρετηθούν. Συνομίλησε με αρκετούς από αυτούς ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους.
Βέβαια αμέσως μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο νοσοκομείο μέσω twitter, κατά την προσφιλή του τακτική.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Μόλις ολοκλήρωσα την πρώτη μου νυχτερινή έφοδο σε νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο Γ.Γεννηματάς. Το προσωπικό μάχεται σκληρά. Τους ευχαριστώ».
Πληροφοριες του iatropedia.gr αναφέρουν ότι ανάλογη τακτική θα ακολουθηθεί και το επόμενο διάστημα με αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα νοσοκομεία και χωρίς να ανακοινώνονται πριν αλλά μετά μέσω twitter.
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr
Λουκέτα εν μέσω θέρους! Ποια νοσοκομεία πάνε για κλείσιμο.

Ανοικτά πλέον η κυβέρνηση λέει ότι θα βάλει λουκέτα σε νοσοκομεία καθώς ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζει ξεκάθαρα ότι αν χρειαστεί να κλείσει νοσοκομεία θα το πράξει. Κάτι βέβαια που γνώριζαν εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ γι αυτό και βρίσκονται επί ποδός.
 
Στο στόχαστρο των στελεχών του υπουργείου Υγείας μπήκαν για τα καλά πια τα νοσοκομεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της τρόικας. Εκείνα δηλαδή που δε θεωρούνται αποδοτικά, δεν έχουν μεγάλη πληρότητα και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από άλλα. Ήδη από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποσαφηνισθεί σε ποια θα μπει λουκέτο και το σχέδιο θα υλοποιήσει πλέον ο νέος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Άλλωστε ανοικτά παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής ότι «Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω».
Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αυτών θα μετακινηθούν σε άλλα ενώ το σκεπτικό είναι να εργάζονται σε όσα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από προσωπικό. Βέβαια το πρόβλημα εστιάζεται στην περιφέρεια όπου εάν κλείσει ένα νοσοκομείο, το προσωπικό θα αναγκάζεται να αλλάζει ακόμη και πόλη για να εργασθεί.
Πάντως με βάση το σχεδιασμό αλλά και τις πληροφορίες του iatropedia.gr, τα νοσοκομεία που θα εξαφανισθούν από το χάρτη είναι: Το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα από όπου έχουν ήδη κουρευτεί πολλές κλινικές και μεγάλα τμήματα του προσωπικού έχουν μεταφερθεί στο Αττικόν.
Λουκέτο θα μπει επίσης άμεσα στην Πολυκλινική της Ομόνοιας. Θα διατηρηθούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία ώστε να παρέχεται επείγουσα βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά του κέντρου της Αθήνας τα οποία όμως θα διακομίζονται άμεσα σε νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα θα κλείσει και το Νοσοκομείο Πατησίων καθώς θεωρήθηκε ότι οι ανάγκες της περιοχής μπορούν να καλυφθούν από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη» θα μετατραπεί άμεσα σε ίδρυμα για χρονίως πάσχοντες για μόνιμη φιλοξενία προκειμένου όσοι ασθενείς παρουσιάζουν ανίατα νοσήματα να μπορούν να νοσηλεύονται εκεί και όχι σε απλά νοσοκομεία όπου ουσιαστικά δεν μπορούν να τους παρασχεθούν υπηρεσίες φροντίδας.
Πάνω πάνω στη λίστα του υπουργείου Υγείας είναι και το νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης καθώς θεωρήθηκε πολυέξοδο (υπερβολικά ενοίκια) χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες.
Μόλις ολοκληρωθούν τα λουκέτα στην Αθήνα σειρά θα πάρουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στα τρίγωνα Άργους, Ναυπλίου, Κυπαρισσίας, Κρεστένων, Καλαμάτας μια που εκτιμάται ότι σε μικρή απόσταση υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που καλύπτουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες.
 Δήμητρα Eυθυμιάδου, iatropedia.gr
Αλλαγές εξπρές στους διοικητές των νοσοκομείων! Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ.

Πρόσωπα, συμβάσεις, προμήθειες αλλά και δαπάνες αναμένεται να αλλάξει άμεσα ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Από κόσκινο θα περάσει τις επόμενες ημέρες όλες τι προμήθειες των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ο νέος υπουργός Υγείας ενώ στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξει και τους διοικητές που δε θεωρούνται αποδοτικοί.
Τι σημαίνει δεν είναι αποδοτικοί; Όσοι δηλαδή δεν τήρησαν κατά γράμμα τους προϋπολογισμούς και εμφανίζουν να έχουν κάνει αγορές και έξοδα πάνω από τα προβλεπόμενα.
Άλλωστε με βάση και τις οδηγίες της τρόικας το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ψαλιδιστούν άλλα 300 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του ΕΣΥ πράγμα εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι τα περισσότερα νοσοκομεία ήδη υπολειτουργούν καθώς δε διαθέτουν ούτε τα απαραίτητα υλικά για να λειτουργήσουν.
Έτσι όσοι κριθούν ότι δεν πληρούν τις προυποθέσεις θα δούνε την πόρτα εξόδου. Ο υπουργός Υγείας μιλά για αλλαγές τις επόμενες 15 μέρες στις διοικήσεις των νοσοκομείων στο Έθνος της Κυριακής. Άλλωστε η λίστα με τα νέα πρόσωπα είναι ήδη έτοιμη από την περίοδο του Ανδρέα Λυκουρέντζου. Αλλαγές ωστόσο θα υπάρξουν καθώς αναμένεται να μπει και η …πινελιά του Άδωνι Γεωργιάδη καθώς αναμένεται και εκείνος να διαλέξει ορισμένα από τα πρόσωπα.
Εξάλλου από τη λίστα των ονομάτων των νέων διοικητών έχουν ήδη αφαιρεθεί τα ονόματα που είχαν δοθεί από τη ΔΗΜΑΡ πριν τον ανασχηματισμό και οι θέσεις αυτές είχαν μείνει κενές. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr
Νέα γενόσημα φάρμακα έρχονται στην αγορά! Τι θα γίνει με τα καινοτόμα.

Κοντά στα 384 γενόσημα φάρμακα θα πάρουν πλέον τιμή και θα κυκλοφορούν κανονικά στην αγορά. Τι θα γίνει με τα νέα που μπορεί να σώσουν ζωές ασθενών.
Κυκλοφορούν επίσημα από σήμερα Δευτέρα 384 νέα γενόσημα φάρμακα που πήραν τιμή (μετά από σχετικές διορθώσεις). Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι μόνο ένα τμήμα από τα περίπου 1000 και πλέον που είχαν κάνει αίτηση για τιμολόγηση το προηγούμενο διάστημα και τελικώς ορίσθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.
Αντίστοιχα, δεκάδες καινοτόμα φάρμακα βρίσκονται ακόμη στις «αποθήκες» καθώς δεν έχει ορισθεί από την πολιτεία η τιμή τους. Το επόμενο διάστημα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει το θέμα καθώς ο φόβος εστιάζεται στο γεγονός ότι μπορεί να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Όμως το θέμα που φαίνεται να προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το ζήτημα της λεγόμενης δυναμικής τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων βάση της οποίας τα νέα σκευάσματα παίρνουν τιμή μειούμενη κατά 10% κλιμακωτά ανάλογα με το πότε παίρνουν τιμή.
Μια διαδικασία που υποστηρίζεται δεόντως από την τρόικα η οποία πιέζει να ακολουθηθεί.
Ωστόσο η δυναμική τιμολόγηση φαίνεται ότι θα βλάψει τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες καθώς τα φάρμακα που θα παίρνουν τιμή θα είναι όλο και φθηνότερα ενώ αυτά που θα τιμολογηθούν τελευταία θα έχουν σχεδόν μηδενική τιμή.
Παρ αυτά η τρόικα επιμένει και όλα δείχνουν πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε θα μπορέσει να αποφύγει το σκόπελο.
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr