Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Τι ζητάνε οι γιατροί, τι τους δίνει ο Βορίδης.

Μείωση ωραρίου των γιατρών του ΠΕΔΥ, καταβολή δεδουλευμένων και επίσπευση της αξιολόγησης των γιατρών που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τον Υπουργό Υγείας, σε έκτακτη συνάντηση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Τι απάντησε ο Μ. Βορίδης.

Ανοικτός σε μια σειρά θεμάτων εμφανίστηκε ο Υπουργός Υγείας κατά τη συνάντηση με τον ΙΣΑ, παρέχοντας, μάλιστα, και σχετικές διαβεβαιώσεις. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωση του, στο αίτημα για μείωση του εξαντλητικού ωραρίου των ιατρών που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι είναι κατ' αρχήν υπέρ της ομογενοποίησης του ωραρίου τους με αυτό των ιατρών του ΕΣΥ και θα εξετάσει άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα προκειμένου να επιτευχθεί.
Μέσα σε δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ιδιαίτερα για τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ, διευκρίνισε ο Υπουργός στο αίτημα του ΙΣΑ για επίσπευση της διαδικασίας, ώστε να λαμβάνουν και την ανάλογη αμοιβή.
Επιπλέον, ο Σύλλογος ζήτησε την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΟΠΥΥ ή το Υπουργείο Υγείας για τους μόνιμους ιατρούς και όσους είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου με το πρώην ΙΚΑ και οι οποίοι συνέχισαν το ελευθέριο επάγγελμα και δεν κατέθεσαν αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ. Ο Υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει πως θα διερευνήσει άμεσα το ζήτημα διαβιβάζοντας το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Παράλληλα, οι επικεφαλής του ΙΣΑ ζήτησαν τη μονιμοποίηση των επί θητεία ιατρών του ΕΣΥ και ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται από την Βουλή.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ και ειδικευομένων και την ανάγκη πληρωμής τους στην ώρα τους, ο Μ. Βορίδης δεσμεύτηκε για την προώθηση της σχετικής διαδικασίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι απαράδεκτο.
Αντίστοιχα, ο Υπουργός υποστήριξε πως θα προωθήσει αίτημα των ιατρών για αποπληρωμή των δεδουλευμένων των κλινικοεργαστηριακών και εργαστηριακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ έως και τον Απρίλιο μήνα.
Ο ΙΣΑ ζήτησε να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ όλοι οι γιατροί που το επιθυμούν με υπογραφή από τους ιατρικούς συλλόγους προτύπων συμβάσεων. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τη συγκεκριμένη πρόταση, την οποία αποτίμησε θετικά.
Για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ) ο ΙΣΑ τόνισε την ανάγκη αδειοδότησης τους από τους Ιατρικούς Συλλόγους, καθώς διαθέτουν την εμπειρία όσο και την τεχνογνωσία για την άμεση χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων λειτουργίας τους. «Ο Υπουργός αποτίμησε θετικά την πρόταση αυτή καθότι μέχρι σήμερα οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν φανεί αντάξιοι στην αρμοδιότητα τους για τη χορήγηση αδειοδότησης των φορέων ΠΦΥ», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος.
Βασιλική Αγγουρίδη/Virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: