Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Χωρίς διορθώσεις και το νέο δελτίο τιμών.

Το «φάσμα» της αύξησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης φαίνεται πως καθοδήγησε τις αποφάσεις της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, που κατέληξε στο νέο Δελτίο Τιμών, χωρίς αυξήσεις ή βασικές αλλαγές.

Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων έδωσε τελικά χθες το «πράσινο φως» στο Νέο Δελτίο Τιμών, χωρίς, όμως, να κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε αύξηση και επιπλέον, φέρεται για πολλοστή φορά να μην αποδέχθηκε τη διόρθωση λαθών, υπό το φόβο της αύξησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ήταν ομόφωνη και παρά τις 200 ενστάσεις, καμία αύξηση δεν έγινε. Κύκλοι της Αριστοτέλους υποστηρίζουν ότι κάποιες διορθώσεις έγιναν, αλλά παράγοντες της αγοράς ξεκαθαρίζουν πως για ακόμη μια φορά, έμειναν ως έχουν στρεβλώσεις που γεννούν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ο φόβος αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης καθοδήγησε τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο να μη προχωρήσουν, για πολλοστή φορά, βασικά λάθη στην τιμολόγηση σκευασμάτων, παρά και τις ρητές αναφορές (τουλάχιστον 3) για διορθώσεις στην τελευταία Υπουργική Απόφαση.
Πάντως, κατά την Αριστοτέλους, με το «νέο» δελτίο τιμών φαρμάκων θα εξοικονομηθούν 50 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, η εξοικονόμηση θα ανέλθει στα 150 εκατομμύρια.

Βασιλική Αγγουρίδη/Virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: