Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΙΣ Πειραιά: "Ξέχασαν" την υποχρεωτική χορήγηση φαρμάκων με ιατρική συνταγή.

Το μέτρο εφαρόζεται διεθνώς, με σκοπό να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία από την αλόγιστη χρήση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Διαιωνίζεται, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, η επικίνδυνη πρακτική να χορηγείται οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.
Κάτι τέτοιο απαγορεύεται αυστηρά σε όλες τις ευρωπαϊκές και τις υγειονομικά προηγμένες χώρες, καθώς οδηγεί σε σπατάλες και κακή χρήση των φαρμάκων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής μικροβιακών στελεχών στα αντιβιοτικά.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ).
Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά (φωτό) τονίζει ότι το υπουργείο έχει περιλάβει μία σειρά απαράδεκτων συνταγογραφικών οδηγιών προς τους γιατρούς, στις πρόσφατες αποφάσεις (ΦΕΚ 2243/τ΄ Β/18-8-2014).
Η κ. Ανεμοδουρά καταγγέλλει ότι, για άλλη μία φορά, ούτε σε αυτές τις Υπουργικές Αποφάσεις δεν ρυθμίζεται η εφαρμογή της αρχής ότι κανένα φάρμακο δεν χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Διεθνώς 

Το μέτρο – σημειώνει – ισχύει διεθνώς προκειμένου να προστατεύεται η Δημόσια Υγεία και το υπουργείο Υγείας έχει την υποχρέωση να το εφαρμόσει:

“Διερωτώμεθα και θέλουμε να πληροφορηθούμε αν στη σύνταξη των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων συμμετείχαν ιατροί ή έστω ένας εκπρόσωπος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) ή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ή κάποιου Ιατρικού Συλλόγου ή ιατρικού φορέα”, αναφέρει η πρόεδρος του ΙΣΠ.
Η κ. Ανεμοδουρά ζητεί την αλλαγή των εν λόγω αποφάσεων, τονίζοντας ότι η υγεία των πολιτών είναι στοιχείο ευαίσθητο και σαφώς πρέπει να υπερέχει της ευημερίας των αριθμών:
“Η σύγκρουση αυτών, μπορεί να επιφέρει επιδείνωση της ατομικής Υγείας, μη ασφαλή Δημόσια Υγεία, αύξηση της θνησιμότητας και μείωση του προσδόκιμου ζωής”.
Δ.Κ./iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: