Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Σουηδία: Δρομολογούν την διάθεση της παρακεταμόλης μόνο από τα φαρμακεία λόγω αύξησης των δηλητηριάσεων.

Μόνο από τα φαρμακεία πρότεινε να διατίθενται τα χάπια παρακεταμόλης στη Σουηδία ο Οργανισμός Φαρμάκων της χώρας (MPA), μετά από αύξηση του αριθμού των δηλητηριάσεων που παρατηρήθηκε στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια από την συγκεκριμένη δραστική ουσία, όπου σύμφωνα με τον MPA σχετίζεται με την αυξημένη προσβασιμότητα των ασθενών σε αυτή.
Από το Νοέμβριο του 2009, που η παρακεταμόλη πωλείται στη Σουηδία εκτός φαρμακείων, ο αριθμός των κλήσεων προς το σουηδικό το Κέντρο Δηλητηριάσεων (Giftinformationscentralen, GIC) που οφείλεται σε δηλητηρίαση παρακεταμόλης έφτασε στα 4.400 το 2013 από 2.500 που ήταν περίπου το 2006.
Από αυτές τις περιπτώσεις, υπήρχαν 529 που κατέληξαν σε νοσοκομείο το 2006 ενώ το 2013 ο αριθμός εκτοξεύθηκε σε 1.161, και σύμφωνα με τον MPA η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2014.
Με αυτά τα δεδομένα ο σουηδικός ο Οργανισμός Φαρμάκων πρότεινε ότι τα χάπια παρακεταμόλης θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μόνο στα φαρμακεία.
Η πρόταση αφορά μόνο τα δισκία με παρακεταμόλη. Ακεταμινοφαίνη, για παράδειγμα σε υγρή μορφή, δισκία και αναβράζοντα δεν επηρεάζονται.
Η παρακεταμόλη είναι φάρμακο που ανήκει στα Μη Υποχρεωτικός Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) με αναλγητική και αντιπυρετική δράση, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς στη Σουηδία αλλά και στην χώρας μας χωρίς να απαιτείται συνταγή γιατρού.
Όταν λαμβάνεται σωστά, είναι ένα ασφαλές φάρμακο, αλλά σε υπερδοσολογία είναι ένας κίνδυνος πολύ σοβαρών παρενεργειών που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή θάνατο.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λόγοι που πρέπει να περιοριστεί η διαθεσιμότητα της παρακεταμόλης ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία», αναφέρει ο εκπρόσωπος του MPA κ. Anders Carlsten σε σχετικό δελτίο τύπου του Οργανισμού.
Παράλληλα ο κ. Carlsten διευκρινίζει ότι « ότι τα χάπια παρακεταμόλης αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης, και αυτός είναι ο λόγος που ο Οργανισμός περιορίζει την προσβασιμότητα μόνο στην συγκεκριμένη μορφή χορήγησης της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας.»
Ο MPA έχει στείλει επίσημη πρόταση του στις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν σκευάσματα παρακεταμόλης οι οποίες έχουν τρεις εβδομάδες στην διάθεση τους για να εκφράσουν τις ενστάσεις τους.
Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή/ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: