Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Έρχονται τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ! Πόσo θα πληρώνουν οι ασθενείς.

Ανοίγουν τις πύλες τους το Σεπτέμβριο τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, στα πρότυπα των απογευματινών ιατρείων.
Έτσι όσοι ασθενείς πρέπει να χειρουργηθούν άμεσα και δεν μπορούν να περιμένουν σε λίστες αναμονής ενώ επιθυμούν να επιλέξουν και τον γιατρό που θα τους χειρουργήσει, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και το απόγευμα καταβάλλοντας τη σχετική αμοιβή.
Το νομοσχέδιο που είχε συνταχθεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη προωθείται αντίστοιχα και από τον Μάκη Βορίδη και προβλέπει να μπορούν  ασθενείς που θα επιλέγουν να πάνε στο ΕΣΥ και όχι στον ιδιωτικό τομέα να χειρουργούνται απόγευμα αλλά με αμοιβή.
Πρόκειται για μια ρύθμιση που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και φαίνεται πως τώρα θα γίνει πράξη από τον Σεπτέμβριο.
Πάντως οι αμοβές των γιατρών θα προκαθοριστούν και θα καταβάλλονται από τους ασθενείς που θα επιλέγουν το νοσοκομείο και το γιατρό, είτε με την ιδιωτική τους ασφάλεια είτε με χρήματα από την τσέπη τους. 
Αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία όπου οι ασθενείς για να δούνε συγκεκριμένο γιατρό πληρώνουν με δικά τους χρήματα. 
Οι αμοιβές των χειρουργών, οι όροι συμμετοχής του προσωπικού και οι προϋποθέσεις της ολοήμερης λειτουργίας των χειρουργείων θα καθορισθούν με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Βέβαια είναι και πολλά τα αγκάθια που προκύπτουν. 
 
Τα αγκάθια 
-Τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δε διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό για την πρωινή τους λειτουργία.
-Για να ανοίξουν απόγευμα χειρουργικές αίθουσες θα πρέπει να παραταθούν βάρδιες γιατρών, νοσηλευτών και άλλων απαραίτητων εργαζομένων γεγονός που σημαίνει επιπλέον κόστος για το ΕΣΥ. Όμως σήμερα δεν μπορούν καλά καλά να πληρωθούν οι εφημερίες και οι υπερωρίες.
-Είναι άγνωστο πως θα γίνει ταυτόχρονη χρέωση του χειρουργείου με ιδιωτικά κριτήρια (καταβολή κόστους από ασθενή) αλλά και χρέωση Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ), που συνήθως γίνεται στο ΕΣΥ όταν υπάρχει νοσηλεία ασθενούς.
-Τι θα γίνει με όσους δε διαθέτουν χρήματα να χειρουργηθούν με διαδικασίες εξπρές το απόγευμα, δεδομένου πως υπάρχει η εκτίμηση ότι οι χειρουργοί θα ρίξουν όλο το βάρος τους στους ιδιωτικούς ασθενείς. 
-Η πώληση ελκυστικών πακέτων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να περιλαμβάνει και το απαραίτητο δωμάτιο Α' θέσης, γεγονός που αποκλείει όλους τους υπόλοιπους από μια καλύτερη φιλοξενία. 
-Πως θα πληρώνονται όσοι συμμετέχουν στην απογευματινή διαδικασία. Και το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους χειρουργούς που θα μπαίνουν στα χειρουργεία αλλά και το λοιπό προσωπικό.
-Ποιες θα είναι οι δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην γίνεται είσπραξη μαύρου χρήματος από γιατρούς που θα επισπεύδουν τα χειρουργεία για τους έχοντες και είναι πιθανό να τους χειρουργούν τις πρωινές ώρες;
-Την ώρα που σήμερα δεν επαρκούν τα κρεβάτια και πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, πως θα διατηρούνται κενές κλίνες για να νοσηλεύονται όσοι πληρώνουν και χειρουργούνται το απόγευμα;
Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: