Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο απόλυτος «διπολισμός»: Γιατροί Χρυσαυγίτες…

Τις τελευταίες ημέρες έχουν φθάσει στα email των ιατρικών συντακτών δελτία τύπου και ανακοινώσεις παρατάξεων ιατρών, οι οποίοι, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές του κλάδου, διαμαρτύρονται για τη συμμετοχή πρωτοεμφανιζόμενου συνδυασμού αποτελούμενου από μέλη της Χρυσής της Αυγής. Πέρα, όμως, από το αντικείμενο των ενστάσεων, η απορία που γεννάται είναι μια: Πως μπορεί να συνδυάζεται το ιατρικό λειτούργημα με τη φασιστική ιδεολογία;
Η εν λόγω συζήτηση έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, με αφορμή τον ψυχίατρο του Δαφνίου, που ήταν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή και οποίος φέρεται να είχε εκδώσει και πιστοποιητικά καταλληλόλητας οπλοφορίας για άλλα μέλη της οργάνωσης.
Το ερώτημα, λοιπόν, επιστρέφει, με αφορμή κάποιες άλλες εκλογές αυτές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), στις οποίες όπως φαίνεται θα συμμετάσχει συνδυασμός μελών της ΧΑ. Αν το ζητούμενο είναι γιατί τους επετράπη η συμμετοχή στις εκλογές το ερώτημα για τους περισσότερους από εμάς είναι, μάλλον, πιο βασικό. Πως είναι δυνατόν να είσαι γιατρός και ρατσιστής;
Πέρα από το θεσμοθετημένο κώδικα δεοντολογίας των ιατρών, που απορρίπτει τέτοιου είδους θέσεις, ο όρκος του Ιπποκράτη (αρχαίος Έλληνας και αυτός, θα πρέπει να σημειώσουμε), στον οποίο ορκίζονται οι γιατροί, βασίζεται στην αρχή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Πως μπορεί να συμβιβαστεί η ιατρική ιδιότητα με τις φασιστικές ιδέες; Πως μπορεί ένας «γιατρός», ο οποίος υποτίθεται ότι πρέπει να έχει ως γνώμονα τη διαφύλαξη της υγείας και τη ζωής του ασθενούς του, να εξετάζει άτομα όταν είναι μάλλον αναμενόμενο ότι τα προσωπικά του κριτήρια (που κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους βάσει της καταγωγής τους, του χρώματος τους δέρματος του και των προσωπικών του επιλογών) θα βαρύνουν τις όποιες αποφάσεις του;
Φαίνεται, λοιπόν, οξύμωρο σχήμα ο χαρακτηρισμός «χρυσαυγίτης γιατρός», αφήνοντας, μάλλον, ενδείξεις «διπολισμού» παρά «υγιούς» επιλογής.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση γεννάται και άλλο ένα ερώτημα: πρόκειται για «διπολικούς» γιατρούς ή για μια «διπολική κοινωνία», που δέχεται, δικαιολογεί και σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις στηρίζει και προτιμάει αυτούς τους «γιατρούς»; Μήπως τελικά πάσχουμε από κοινωνικό διπολισμό»;
Οι εκλογές
Στο προκείμενο πάντως, το κίνημα νέων ιατρών, με ανακοίνωση του, καταδίκασε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την απόφαση του νυν Δ.Σ. του ΙΣΑ να επιτρέψει σε συνδυασμό προερχόμενο από μέλη της ΧΑ, να συμμετέχει στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου.
Τα μέλη του Κινήματος επεκτείνουν τα παραπάνω ερωτήματα και διερωτώνται «πως μπορεί να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκλογές συνδυασμοί που δεν αποδέχονται την ισότητα της ιατρικής περίθαλψης προς όλους τους ανθρώπους, διαχωρίζοντας τους βάση εθνικότητας χρώματος, φυλής και απόψεων;» και ζητούν να ανακληθεί η απόφαση.
Ο ΙΣΑ, όμως, «πετάει το μπαλάκι» στους γιατρούς μέλη του. Σε ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι «η Δημοκρατία δεν φοβάται τους εκπροσώπους του μίσους και του ρατσισμού» και δηλώνει την εμπιστοσύνη του στην κρίση των ιατρών- μελών του. «Διαφωνούμε με τη λογική του αποκλεισμού παρατάξεων από τις εκλογές , σε όποιο χώρο κι αν ανήκουν», σημειώνει και εξηγεί:
«Πιθανός αποκλεισμός από τις εκλογές θα στείλει λανθασμένα το μήνυμα ότι φοβόμαστε την συγκεκριμένη παράταξη. Ο αποκλεισμός τους θα τους δώσει το δικαίωμα να ισχυριστούν ότι φοβόμαστε και έμμεσα παραδεχόμαστε πως έχουν μεγάλη επιρροή στο ιατρικό σώμα , την οποία θέλουμε να εμποδίσουμε να αποτυπωθεί στις εκλογές του Συλλόγου μας», αναφέρει και προσθέτει πως «η νεοεμφανιζόμενη αυτή παράταξη δεν έχει καμία δυναμική και καμία απήχηση ανάμεσα στους ιατρούς συναδέλφους μας. Δεν έχει καν τη δυνατότητα να εμφανίσει μεγάλο αριθμό υποψηφίων στο ψηφοδέλτιό της, όπως αποδείχθηκε από την κατάθεση των ονομάτων που παρουσίασαν. Μόλις έξι υποψήφιοι συμμετέχουν σε αυτή την ακραία παράταξη, όταν στις υπόλοιπες συμμετέχουν δεκάδες».
Παράλληλα, όμως, επικαλείται και νομικούς λόγους, καθώς αν αποκλείονταν από τις εκλογές, ήταν πολύ πιθανόν να προσπαθούσαν με ενστάσεις να ακυρώσουν τις εκλογές. Πιθανή ακύρωση των εκλογών ουσιαστικά θα σήμαινε ότι ο Σύλλογος θα ήταν για περισσότερο από έξι μήνες χωρίς εκλεγμένη Διοίκηση. Επιπλέον, ο ΙΣΑ εκφράζει την άποψη ότι η λογική του αποκλεισμού από τις εκλογές είναι από μόνη της φασιστική επιλογή.
Β.Α./virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: