Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Το κυλικείο - πρόκληση στο νοσοκομείο Γεννηματάς...

Προ δυο μηνών, βρέθηκα στο νοσοκομείο Γεννηματας Αθηνών. Εκεί η περιέργεια του δημοσιογράφου με οδήγησε σε μία απίστευτη υπόθεση, που δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε μια χώρα μπουρ...λο!
Κάποια στιγμή χρειάστηκε να πιω καφέ. Ετσι, επισκέφτηκα ενα απο τα δυο κυλικεία του νοσοκομείου. Μου έκανε εντύπωση ο χώρος γιατι ηταν τεράστιος σε αντίθεση με τα κυλικεία - τρύπες, που υπάρχουν σε άλλα νοσοκομεία. Μάλιστα, το δεύτερο και παλαιότερο κυλικείο είναι πολύ μικρό και προφανώς έχει λιγότερη πελατεία, ειδικά όταν κάνει κρύο, καθώς δεν έχει χώρο για να κάτσεις.
Είπα μέσα μου: "Να και ένας τομέας που προοδεύει στο ΕΣΥ"... Το είπα χαριτολογώντας και σε ένα γνωστό μου που εργάζεται στο νοσοκομείο. "Που να ξερες", μου είπε με νόημα! "Ψάξτο λίγο και θα εκπλαγείς", μου πέταξε...
Δεν χρειάστηκε να πει κάτι περισσότερο. ´Ήταν σαν να έριξε λίγες σταγόνες αίμα σε έναν καρχαρία, αφήνοντας υπονοούμενα σε δημοσιογράφο. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησα να ξετυλίγω το κουβάρι. Το αποτέλεσμα δικαίωσε έναν παλαιό συνδικαλιστή που μου είχε πει κάποτε "στα νοσοκομεία, όποια πέτρα και να σηκώσεις, από κάτω θα κρύβεται σκάνδαλο".
Από πού να ξεκινήσω; Λοιπόν το κυλικείο είναι ο ορισμός της παρανομίας και έχει έσοδα που κάποιοι εκτιμούν σε 3.000 ημερησίως. Δηλαδή, τα ετήσια έσοδα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ (3.000 επί 30 ημέρες επί 12 μήνες = 1.080.000). Το νοσοκομείο ωστόσο δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ!
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στεγάζεται σε ένα χώρο - που έχει κλειστεί εκ των υστέρων με στέγαστρα και τζαμαρίες όπως πολλές καφετέριες - με συνολική επιφάνεια πάνω από 200 τ.μ., ενώ η άδεια λειτουργίας είναι μόνο για 15 τ.μ.!! Είναι απορίας άξιον, δε, πως εκδόθηκαν άδειες από την Πολεοδομία και τον οικείο δήμο...
Επίσης όσο και να έψαξα στα αρχεία του νοσοκομείου δεν βρήκα απόφαση κάποιου οργάνου, του διοικητή ή του Δ.Σ., η οποία να εγκρίνει την επέκταση των χώρων. Θα μας βοηθούσε στο σημείο αυτό η μαρτυρία του τότε διοικητή του νοσοκομείου (2006-2009) κ. Αντώνη Αυγερινού, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε σύμβουλος του Λυκουρεντζου και του Άδωνη και εσχάτως φέρεται να έχει ενταχθεί στο επιτελείο της Κατερίνας Παπακώστα.
Ψάχνοντας περισσότερο πάντως βρήκα ένα άρθρο του στην εφημερίδα Παρόν με ημερομηνία 25-7-2010, στο οποίο ο κ. Αυγερινός αφού εντοπίζει πηγές σπατάλης και αναποτελεσματικότητας στα νοσοκομεία, κάνει ειδική αναφορά στα κυλικεία των νοσοκομείων:
"Η εκμετάλλευση των κυλικείων των δημοσίων νοσοκομείων από "αναπήρους πολέμου", οι οποίοι όμως τα επινοικιάζουν σε "τρίτους" που θησαυρίζουν είναι εντελώς παράλογη πρακτική. Είναι αδιανόητο με τις σημερινές τεράστιες οικονομικές ανάγκες των νοσοκομείων, να χάνονται ανυπολόγιστα χρηματικά ποσά για κομματικές εξυπηρετήσεις".
Νομίζω ότι ο κ. Αυγερινός τα είπε όλα μέσα σε μερικές αράδες. Θα βοηθούσε πολύ λοιπόν να μας πει ποιες κομματικές σκοπιμότητες εξυπηρέτησε το "αυθαίρετο" κυλικείο που στήθηκε επί των ημερών του στο νοσοκομείο και ποιος τον ανάγκασε να κάνει τα στραβά μάτια – όπως σήμερα όλοι στο νοσοκομείο θεωρούν ότι συνέβη...
Μα θα μου πει κάποιος: Εδώ ο κόσμος καίγεται, τι κάθεσαι και ασχολείσαι με ένα κυλικείο νοσοκομείου; Εύλογο το ερώτημα. Η απάντηση είναι πάντως πολύ απλή: η υπόθεση αυτή - όσο ανούσια και να φαίνεται - συμπυκνώνει όλα τα κακά που εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου. Αδιαφάνεια, εξυπηρετήσεις ημετέρων, κομματικές σκοπιμότητες και φυσικά....μπόλικο χρήμα!
Επίσης δεν είναι δυνατόν να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα, να αντιμετωπίσουμε τη σπατάλη, να χαράξουμε εθνική στρατηγική για την υγεία, να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας, αν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα "μικρά". Γιατί συνήθως στα "μικρά", στις λεπτομέρειες, κρύβεται η ουσία και ποιότητα.

Υ.Γ. Ειρήσθω εν παρόδω, ο νυν Διοικητής του νοσοκομείου Χρ. Τσάμης έχει κινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας του κυλικείου, ώστε επιτέλους το νοσοκομείο να έχει έσοδα από την όλη ιστορία. Θα παρακολουθώ την υπόθεση και θα σας ενημερώσω...
Αιμίλιος Νεγκής/virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: