Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ.

        ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

                                              ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Καθημερινά ακούμε για την εκτίναξη της δαπάνης στις διαγνωστικές εξετάσεις. Ο ΕΟΠΥΥ δημοσιεύει τεράστια νούμερα για αξονικές τομογραφίες πάνω από ένα εκατομμύριο σε ένα χρόνο, μαγνητικές 581.000 και ούτω καθ’εξής . Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για μια εφιαλτική εικόνα αποδίδοντας τις υπερβάσεις σε προκλητή ζήτηση και στην χωρίς κανόνες συνταγογράφηση. Ένας παράγων σοβαρότατος που συνετέλεσε στην έκρηξη των εξετάσεων είναι η κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Επί υπουργίας Λυκουρέζου ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πρόθεση μερικής αποδέσμευσης των πληθυσμιακών κριτηρίων που θα αφορούσαν τα μηχανήματα χαμηλής όχλησης (μέτρηση οστικής πυκνότητας , μαστογραφία, πανοραμική) προς τούτο έγιναν επανειλημμένες συναντήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων με τους συμβούλους του υπουργού και εκεί καταλήξαμε.
 Ο επόμενος υπουργός Γεωργιάδης χωρίς κανένα διάλογο με φορείς δημοσίευσε την ισχύουσα υπουργική απόφαση καταργώντας το άρθρο 9 με πλήρη απελευθέρωση της αδειοδότησης όλων των μηχανημάτων. Δικαιολογία ήταν ότι ήθελε να φιλελευθεροποιήση το σύστημα έκδοσης αδειών απεικονιστικών μηχανημάτων. Εξ’άλλου η ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του κράτους είχε ήδη εκδώσει απόφαση κατά την οποία τα πληθυσμιακά κριτήρια ουδόλως εμπόδιζαν στην ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα. Ειρήσθω εν παραδώ ότι λίγους μήνες αργότερα ο ίδιος υπουργός επέβαλε το Σταλινικής έμπνευσης Clawback. Τα αποτελέσματα της κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων είναι 1) η δημιουργία μονοπωλίων στο χώρο της Υγείας και Διάλυση του υπάρχοντας συστήματος αφού από την έκδοση της υπουργική απόφασης μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί πάνω από 130 νέες άδειες που ως επί το πλείστον ανήκουν σε δύο ομίλους 2) μέσω της αναμενόμενης προκλητής ζήτησης για απόσβεση και κέρδος του μηχανήματος , γίνεται αύξηση της δαπάνης των απεικονιστικών εξετάσεων στα δυσθεώρατα νούμερα που αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ. 3) κατά παράβαση του Συντάγματος όπου ο υπουργός και ειδικά της Υγείας υποχρεούται να προασπίζει την Υγεία του Ελληνικού λαού αφήνει να γίνεται αλόγιστη διασπορά της ακτινοβολίας με σοβαρή επιβάρυνση στην υγεία των Ελλήνων Πολιτών.
Στην προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής ιοντιζούσων και μη Ακτινοβολιών μεθοδεύεται η χορήγηση και άλλων αδειών αξονικού, μαγνητικού και PET.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους ζητούμε την άμεση ΠΑΥΣΗ στην χορήγηση Νέας άδειας αξονικού, μαγνητικού τομογράφου και PET.

Ο Πρόεδρος

Θ. Γεωργακόπουλος.
medispin/newsnow.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: