Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Χάος με τις διαγνωστικές εξετάσεις! Στα σκοτάδια γιατροί-ασθενείς.

Και την ώρα που ο υπουργός Υγείας αναζητά ακόμη τον τρόπο να περάσουν ανώδυνα στην κοινωνία τα κουρέματα στις διαγνωστικές εξετάσεις και ο ΕΟΠΥΥ διορθώνει ακόμη τον κανονισμό παροχών του, γιατροί και ασθενείς ψάχνουν ποιες εξετάσεις μπορούν να γίνουν δωρεάν και ποιες ειδικότητες μπορούν να τις συνταγογραφήσουν.
 
Η απόλυτη σύγχυση επικρατεί σε γιατρούς και ασθενείς μετά τις πρωτοβουλίες Βορίδη να περιορίσει δραστικά τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 
Η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο καθώς από τη μία το υπουργείο Υγείας με απόφαση Βορίδη δεν επιτρέπει σειρά εξετάσεων και από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ προβλέπει κανονικά την πραγματοποίηση τους. 
Την ίδια ώρα στα…κάγκελα είναι πολλοί γιατροί καθώς με τις νέες ρυθμίσεις δεν τους επιτρέπεται να δώσουν πιστοποιητικά για εξετάσεις σε ασθενείς τους. Άλλωστε το κούρεμα των εξετάσεων στους ασφαλισμένους συνοδεύτηκε και από μπλόκο στους γιατρούς καθώς μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες μπορούν να γράψουν πια εξετάσεις. Και όσες μπορούν βέβαια έχουν το δικαίωμα σε συγκεκριμένο αριθμό. 
Μ αυτά και μ αυτά οι ασθενείς τις τελευταίες ημέρες τρέχουν από τη μία να βρουν γιατρό που να έχει δυνατότητα συνταγογράφησης εξετάσεων και από την άλλη αναζητούν τα πιστοποιητικά που να τους επιτρέπουν να κάνουν τις εξετάσεις δωρεάν. 
Και το ζήτημα είναι πως παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες από ενώσεις γιατρών και ασθενών, ο Μάκης Βορίδης δε δείχνει να κάνει πίσω…
Και δεν ήρθε ακόμη ο χειμώνας…
Δήμητρα Ευθυμιάδου/iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: