Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Και άλλα πεταμένα λεφτά στην Υγεία.

Προ ημερών, σας είχα αποκαλύψει πως κάποιοι στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να πετάξουν 20 εκατ. ευρώ για ένα άχρηστο έργο: Να «σκανάρουν» το αρχείο με τους φακέλους ασθενών μερικών επαρχιακών νοσοκομείων! Σήμερα, θα σας αποκαλύψω πως υπάρχουν και άλλα πεταμένα λεφτά στην Υγεία…
Και όχι λίγα. Το ποσό ξεπερνά τα 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που έχει ξεκινήσει το Μάιο του 2012 και αφορά την εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος σε 30 νοσοκομεία όλης της χώρας, μέσω του ΕΣΠΑ.
Μα θα μου πείτε εύλογα: Γιατί είναι πεταμένα λεφτά, αφού όλοι γνωρίζουν πόσο αναγκαία είναι η πληροφορική στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Εύλογο το σχόλιο. Μόνο που τα συγκεκριμένα 30 νοσοκομεία που έχουν επιλεγεί για να αγοράσουν πληροφοριακά συστήματα, έχουν ήδη τέτοια συστήματα, τα οποία αγοράστηκαν επίσης με κοινοτικά κονδύλια και στα περισσότερα ήδη λειτουργούν αποδοτικά.
Π.χ. ανάμεσά τους είναι το νοσοκομείο Άγιος Σάββας, το οποίο διαθέτει σχεδόν πλήρη μηχανογράφηση, που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία SIBASOFT και γι’ αυτό το λόγο έχει χαρακτηριστεί και νοσοκομείο πιλότος για την πληροφοριακή του υποδομή!
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν νοσοκομεία, τα οποία έχουν ενημερώσει εγγράφως την ΗΔΙΚΑ (που είναι υπεύθυνη για το διαγωνισμό) ότι τα συστήματα που έχουν λειτουργούν αποδοτικά και πως δεν έχουν ανάγκη από νέα συστήματα! Μάλιστα, το Κράτος έχει υπογράψει και βρίσκονται σε ισχύ συμβόλαια συντήρησης των υπαρχόντων συστημάτων…
Τι σημαίνουν όλα αυτά με απλά λόγια; Ότι όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού και αναδειχθεί ανάδοχος, τότε πρακτικά θα «ξηλωθούν» τα υπάρχοντα πληροφοριακά συστήματα για να εγκατασταθεί το νέο. Και ουσιαστικά θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων όσα έγιναν επί μία δεκαετία για να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν μηχανογραφικά συστήματα στα ελληνικά νοσοκομεία.
Θέλετε και το καλύτερο όλων; Η ΗΔΙΚΑ που διενεργεί το διαγωνισμό, έχει η ίδια εγκαταστήσει πληροφοριακά συστήματα σε πολλά από τα νοσοκομεία, τα οποία περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό! Μύλος…
Ας έλθουμε τώρα στο ψητό. Όπως είπαμε ο διαγωνισμός ξεκίνησε επί Ανδρέα Λοβέρδου και πρόσφατα ολοκληρώθηκε το στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης, που έφερε στην πρώτη θέση με σημαντική διαφορά τη λύση που έχει προτείνει η INTRASOFT– παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμπειρία στην ανάπτυξη ERPνοσοκομείων.
Αντιθέτως, οι λύσεις εταιρειών όπως CIBASOFT, ComputerSolutions, ComputerTeam, που έχουν αναπτύξει τα υπάρχοντα συστήματα είτε τέθηκαν εκτός είτε δεν έχουν καμία τύχη πλέον. Βέβαια, έχουν υπάρξει προσφυγές ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαγωνισμός έχει ακόμη πολύ ψωμί…
Για το θέμα έχει παρέμβει και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας, ο οποίος έχει καταγγείλει στον Άδωνι Γεωργιάδη ότι η κατάσταση «δημιουργεί τοπίο έλλειψης ανταγωνισμού διαμορφώνοντας πιθανές μονοπωλιακές πρακτικές στην συγκεκριμένη αγορά σε μια εποχή που η καινοτομία, η πρόοδος και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εθνικών εξελίξεων».
Τι είχες Γιάννη μου τι είχα πάντα… Για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι το Κράτος δεν έχει στρατηγική ούτε σχεδιασμό για την εισαγωγή, χρήση και αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων στο ΕΣΥ.
Παρά το γεγονός ότι έχουν ξοδευτεί ένας σκασμός λεφτά από την εποχή ακόμη των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, η Ελλάδα δεν διαθέτει ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα σε όλα τα νοσοκομεία. Και τα έργα διαμορφώνονται όχι ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, αλλά των εθνικών προμηθευτών…
Αιμίλιος Νεγκής/virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: