Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ: Ταφόπλακα στο δημόσιο ΕΣΥ η ΕΣΑΝ Α.Ε.

Μετά την ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με την οποία ο Σύλλογος στηρίζει την διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση την οποία έχουν κηρύξει για την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), την στήριξή της στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών της χώρας μας εκφράζει την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου με ανακοίνωσή της και η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η διήμερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει την διαμαρτυρία των υγειονομικών για την σύσταση της ΕΣΑΝ Α.Ε. και τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ο οποίος, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, "αποτελεί την ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας".

Στην ανακοίνωσή της, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ τονίζει μεταξύ άλλων:

"Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει και ενισχύει τον αγώνα των υγειονομικών για τη διασφάλιση του Δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας. Οι μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας πενταετίας με επίκεντρο τη νεοφιλελεύθερη λογική για συρρίκνωση του Δημοσίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις στον πυρήνα του Κοινωνικού Κράτους (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Αυτοδιοίκηση κ.ά.). Η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας, με μειώσεις δαπανών που υπερβαίνουν το 50% σε όλα τα επίπεδα, έχει στερήσει από τις Δημόσιες Υπηρεσίες τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση λόγω και της οικονομικής κρίσης. Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ, ακυρώνεται με χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς, ακόμη και οι ασφαλισμένοι. Η Κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από το «περιττό» γι' αυτήν κόστος της περίθαλψης και να το μεταφέρει στις πλάτες των πολιτών. Η συμμετοχή στο φάρμακο, στις εξετάσεις, αλλά και στη νοσηλεία που προετοιμάζεται με τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσηλεία) είναι τα πρώτα βήματα στην πορεία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η υποστελέχωση λόγω των μνημονιακών πολιτικών έχει ενταθεί, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει 20.000 γιατροί, νοσηλευτές και γενικότερα εργαζόμενοι στο χώρο Υγείας, οδηγώντας το σύστημα σε μαρασμό και υποβάθμιση. Προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2009, καταστρατηγώντας ακόμα και τον κανόνα του 1/10. Το κλείσιμο μικρών Νοσοκομείων, η κατάργηση μέσω των νέων οργανισμών 10.000 κλινών -προς ανάπτυξη-, η κατάργηση του 1/3 των ιατρικών και νοσηλευτικών τμημάτων (από 2.100 σε 1.300) βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, για να υπηρετήσουν το στόχο για συρρίκνωση των Υπηρεσιών και διψήφιο αριθμό Νοσοκομείων με το τέλος των μνημονίων (από 136 σε 85). Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ είναι τα βασικά εργαλεία της κυβερνητικής πολιτικής για τη διάλυσή του. Το λιγοστό ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, παρά την εντατικοποίηση, τη διαρκή κινητικότητα, την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία, η οποία παραμένει και απλήρωτη. Το υγειονομικό υλικό είναι λιγοστό και οι πολίτες καλούνται να το προμηθεύσουν ενίοτε μόνοι τους. Η ταφόπλακα του ΕΣΥ μπαίνει με την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, μια ανώνυμη εταιρία που θα αναλάβει να διαχειρίζεται τους πόρους του κλάδου Υγείας στο σύστημα. Σκοπός της εταιρίας είναι τα αποθεματικά του ΕΟΠΠΥ να κατευθύνονται με προνομιακό τρόπο στα ιδιωτικά Νοσοκομεία και κλινικές, διευκολύνοντας την πολιτική κλεισίματος δημοσίων δομών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια παρά τις αντιδράσεις των κινημάτων που αντιστέκονται σε αυτή την προοπτική".
Βασίλης Βενιζέλος/ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: