Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχεται φρένο στα «δωράκια»-«ταξιδάκια» των γιατρών δια χειρός φαρμακοβιομηχανίας! Τι ετοιμάζεται.

Ποιος δε γνωρίζει το περίεργο «πάρε-δώσε» μεταξύ φαρμακευτικών επιχειρήσεων και γιατρών που γίνεται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Πολυτελή ταξίδια μετά τέκνων και συζύγων, δωράκια κάθε λογής, αλλά και διευκολύνσεις που μόνο αθώες δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Για χρόνια φαρμακευτικές εταιρείες έδιναν το …κατιτίς τους σε γιατρούς για να έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση τα φάρμακα τους. Να συνταγογραφούνται δηλαδή με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι του ανταγωνιστή.
Το παιχνίδι έκανε καλό και στις δύο πλευρές. Οι μεν φαρμακευτικές εταιρείες έβλεπαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται με τις πωλήσεις των φαρμάκων, οι δε γιατροί έβλεπαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να «φουσκώνουν».
Μάλιστα μέσα στα δωράκια που απολάμβαναν και σε κάποιες περιπτώσεις απολαμβάνουν ακόμη και σήμερα, ήταν και τα πολυτελέστατα ταξίδια στο εξωτερικό με τη συνήθη δικαιολογία των συνεδρίων.
Βέβαια υπήρχαν και εκείνα που είχαν ως προκάλυμμα μια …επιστημονική συνάντηση η οποία τύχαινε όμως να πραγματοποιείται σε κάποιον εξωτικό προορισμό.
Μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο είχε προκληθεί σάλος όταν αποκαλύφθηκε πως γνωστή εταιρεία είχε οργανώσει ένα τέτοιο …επιστημονικό ταξίδι στις …φτωχικές Σεϋχέλλες.
Οι γιατροί που συμμετείχαν (περίπου 20) αφού περιηγήθηκαν στις …επιστημονικές παραλίες των Σεϋχελλών, ενημερώθηκαν και για τα φαρμακευτικά δρώμενα της εταιρείας.
Για να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, στην Ευρώπη ελήφθησαν μέτρα.
Ήδη ο EFPIA ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει αυστηρές οδηγίες για τις παροχές προς τους γιατρούς.
Αντίστοιχα αναμένεται να κινηθεί υποχρεωτικά και ο ελληνικός ΣΦΕΕ, αφού ετοιμάζεται σχέδιο για τον περιορισμό των παροχών προς τον ιατρικό κόσμο.
Ειδικότερα από 1.1.2015 θα ξεκινήσει επίσημα η καταγραφή όλων των παροχών σε γιατρούς και φορείς, όπως συμμετοχές σε συνέδρια, χρηματοδοτήσεις, επιστημονικά δώρα κ.α.
Όλα τα δεδομένα θα αποθηκεύουν σε βάση δεδομένων και από 1.1.2016 θα δημοσιοποιηθούν. Αντίστοιχα θα συμβαίνει από κει και πέρα κάθε μήνα.
Στα στοιχεία θα έχουν πρόσβαση οι πάντες καθώς θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα με το ονοματεπώνυμο του γιατρού και την παροχή που του δόθηκε καθώς και το όνομα της φαρμακευτικής εταιρείας.
Πάντως ήδη από την προηγούμενη χρονιά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είχαν βάλει φρένο στις ανεξέλεγκτες συχνά απαιτήσεις των γιατρών, αφού με κώδικα δεοντολογίας απαγορεύεται μεταξύ άλλων πια η φιλοξενία σε «πεντάστερα» ξενοδοχεία και σε προορισμούς τουριστικούς.
Δωροθέα Γαληνού/healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: