Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Βορίδης & Παπακώστα επιμένουν στην μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν «τα λαμόγια», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης των διαγνωστικών εξετάσεων, για το οποίο έχει ξεσηκωθεί ο ιατρικός κόσμος.
Ακόμη και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, δήλωσε ότι δεν τηρήθηκαν αυτά που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ γιατρών και υπουργείου Υγείας, κατακευρανώνοντας ουσιαστικά τον ίδιο τον υπουργό.
Να σημειώσουμε ότι όπως τόνισε και την Τρίτη ο κ. Βορίδης, ο στόχος στην περίπτωση αυτή, δηλαδή του περιορισμού των εξετάσεων, δεν είναι οι ασθενείς, αλλά οι γιατροί, να προστατευτούν δηλαδή οι έντιμοι γιατροί που υπάρχουν πολλοί. Επίσης όπως σημείωσε, η δαπάνη ήδη για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έχει ξεφύγει σημαντικά και εάν δεν λαμβάνονταν αυτά τα περιοριστικά μέτρα, τότε η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του έτους θα έφθανε στα 700 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός για τον κωδικό αυτό.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ΕΟΠΥΥ δεν εκδόθηκαν αυθαιρέτως, αλλά κατόπιν οδηγιών επιστημονικών εταιριών.
Εξάλλου, μιλώντας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε:
«Αν χρειαστεί, θα γίνουν αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ», προσθέτοντας ωστόσο, ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι συγκεκριμένος και έτσι δεν υπάρχουν οικονομικοί λόγοι για τους αυστηρούς περιορισμούς στις διαγνωστικές εξετάσεις, παρά μόνον η ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος και η καταπολέμηση της αλόγιστης συνταγογράφησης».
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: