Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Βορίδης αμφισβητεί τις δηλώσεις του - Το ygeia360.gr παραθέτει τον επίμαχο διάλογο για την ΕΣΑΝ Α.Ε. στην συνέντευξη Τύπου.

Επειδή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ισχυρίσθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου στην Βουλή ότι ο συντάκτης του ygeia360.gr παρανόησε την τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου σχετικά με την ΕΣΑΝ Α.Ε. και κατέληξε δήθεν λανθασμένα στο συμπέρασμα ότι ενδέχεται να κλείσουν μικρά περιφερειακά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας, τα οποία δεν θα αντέξουν στον ανταγωνισμό, το ygeia360.gr παραθέτει αυτολεξί και επακριβώς το επίμαχο απόσπασμα του διαλόγου του συντάκτη μας με τον υπουργό Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ιδού:

"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Υπάρχει το εξής θέμα. Κοστολογικά στοιχεία δεν έχουμε, αλλά τα υποπτευόμαστε. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε με υποψίες βέβαια, καλώς κάνετε αυτό.
Ο ανταγωνισμός θα επέλθει και μεταξύ δημοσίων νοσοκομείων και είναι προφανές ότι ο «Ευαγγελισμός» θα πατήσει κάτω το νοσοκομείο Κρεστένων και δεν θα μπορέσει να επιβιώσει το νοσοκομείο Κρεστένων με αυτό το σύστημα.
Εδώ είναι το θέμα το βασικό και θέλω να μας πείτε εάν τίθεται θέμα. Όχι για τα Κρέστενα, για τα μικρά νοσοκομεία, τα πολύ μικρά, αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν με αυτό το σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είναι στο θέμα αυτό στον ανταγωνισμό και σε σχέση με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Δύο παρατηρήσεις. Είπατε ότι στο μισθολογικό κόστος θα συνυπολογισθεί και το μισθολογικό κόστος. Εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ένα επιπλέον φόρτο σε σχέση με τα ιδιωτικά. Παρέχουν ειδικότητα στους γιατρούς, που σημαίνει ότι αυξάνει το κόστος το μισθολογικό και δεύτερον εφημερεύουν. Εφημερεύουν και κάνουν και ειδικές θεραπείες, δηλαδή υπάρχουν ειδικά νοσοκομεία, όπως τα ογκολογικά, όπως τα ορθοπεδικά και ούτω καθεξής.
Αυτό αυξάνει το κόστος και καθιστά τον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα άδικο.
Και η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ας δεχτούμε ότι θα λύσετε και αυτό το πρόβλημα, αυτό το τεχνικό πρόβλημα, και θα πάμε, θα τα εξομοιώσουμε όλα, θα είναι συγκρίσιμα απολύτως, ιδανικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας.
Ξέρετε όμως ότι εάν συνυπολογισθεί το μισθολογικό κόστος που τώρα το επωμίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να αυξηθεί το νοσήλιο; Υπάρχει και αυτό το θέμα. Δηλαδή, τι θα γίνει; Ο ΕΟΠΥΥ θα μπορέσει να πληρώσει το κόστος αυτό, που τώρα δεν εμφανίζεται στα δημόσια νοσοκομεία;
Κος BOΡΙΔΗΣ:
Γιατί, τώρα ποιος το πληρώνει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το Κράτος.
Κος BOΡΙΔΗΣ:
Και γιατί να μην το πληρώνει και μετά;
Πάλι για αυτό λέω, η συζήτηση μου φαίνεται ότι ενδεχομένως δεν τα εξηγώ καλά. Αυτή τη στιγμή, κάποιος τα πληρώνει όλα αυτά. Έτσι δεν είναι; Και τους μισθούς κάποιος τους πληρώνει και το φάρμακο στο νοσοκομείο κάποιος το πληρώνει και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα κάποιος τα πληρώνει και την παροχή υπηρεσίας που δίνει ο ΕΟΠΥΥ κάποιος την πληρώνει. Κάπως πληρώνονται όλα αυτά, έτσι δεν είναι; Κάπως πληρώνονται.
Το πώς πληρώνονται είναι μια πολύ βαθειά πολιτική συζήτηση κυρίως. Το πώς πληρώνονται. Πληρώνονται από τον προϋπολογισμό; Πληρώνονται μόνο από τους ασφαλισμένους; Πληρώνονται και από τους δύο; Πόσο από τον έναν, πόσο από τον άλλον; Καθόλου από τον έναν, όλα από τον άλλον; Είναι μια συζήτηση.
Αυτή η συζήτηση τι σχέση έχει με την κοστολόγηση; Μία σχέση έχει. Παράδειγμα Κρέστενα. Ας πούμε λοιπόν ότι πράγματι βγαίνει ότι το μικρό νοσοκομείο, για να μην αδικούμε και κανέναν και λέμε τώρα τα Κρέστενα, πιάσαμε τα Κρέστενα, ένα μικρό νοσοκομείο λοιπόν πράγματι δεν μπορεί να έχει την οικονομική αποτελεσματικότητα που έχει ένα μεγάλο. Σωστά;
Σε μια ορισμένου τύπου λογική θα μπορούσε να πει κανένας να κλείσει το νοσοκομείο. Σε μια άλλου τύπου λογική θα μπορούσε να πει κάποιος άλλος όχι, να το χρηματοδοτήσει ο προϋπολογισμός το νοσοκομείο αυτό, γιατί παρέχει κοινωνική υπηρεσία στην περιοχή του και εμείς θέλουμε να την έχουμε. Πόσο κάνει; Τόσο. Την πληρώνω.
Σας αποσυνδέω τα εξής και θέλω να το καταλάβετε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δεν υπάρχει αυτή η διαδικασία.
Κος BOΡΙΔΗΣ:
Βεβαίως και υπάρχει. Είναι αυτή που στην πραγματικότητα γίνεται τώρα, μόνο που γίνεται αδιαφανώς και χωρίς να ξέρουμε το τι πληρώνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δεν υπάρχει διαδικασία.
Κος BOΡΙΔΗΣ:
Είναι πάρα πολύ απλό. Τα Κρέστενα τα πληρώνουμε σήμερα; Αύριο λοιπόν θα πούμε, επειδή τώρα τι έχετε στα Κρέστενα εσείς; Έχετε απλώς έναν προϋπολογισμό Χ των Κρεστένων. Μπορεί να ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα, μπορεί και όχι. Γιατί; Γιατί σήμερα δεν έχετε επαρκή κοστολογικό μηχανισμό. Αύριο, θα ξέρετε τι ακριβώς πληρώνετε και θα έχετε τη δυνατότητα με οργανωμένο και σοβαρό τρόπο να κάνετε την όποια κοινωνική πολιτική.
Αύριο το πρωί, λέμε αν, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην εξουσία. Θα μπορεί, έχοντας έναν οργανωμένο κοστολογικό μηχανισμό να πει, εγώ επιλέγω να διατηρήσω ένα, δύο, τρία, πέντε, εφτά, δεκαπέντε νοσοκομεία γιατί τα πιστεύω, γιατί μου αρέσουν και θέλω να ανοίξω..
Ναι, μια άλλη Κυβέρνηση..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η άλλη Κυβέρνηση θα το κάνει;
Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:
Αν θα τα διατηρήσει; Μα δεν της φταίει η ΕΣΑΝ τότε, της φταίει η επιλογή της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Θα τα διατηρήσει;
Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:
Πού να ξέρω τι θα κάνει η Κυβέρνηση που θα βγει αύριο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είναι ανοιχτό το θέμα, κύριε Υπουργέ.
Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:
Βεβαίως και είναι. Τώρα μου λέτε κάτι άλλο ως πονηρός σκεπτόμενος. Τι μου λέτε, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος έχοντας ακριβή κοστολογικά στοιχεία να μου βγουν δεδομένα τα οποία στην πραγματικότητα δεν θα θέλω να επωμιστώ το κόστος της επιλογής τους για αυτό να μην έχω κοστολογικά στοιχεία. Ε, όχι".
Βασίλης Βενιζέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: