Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Τις παράνομες χρεώσεις ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ για το 2013 παρουσίασαν οι Βορίδης, Λοβέρδος, Λυκουρέντζος και Άδωνις.

Για μία "θεσμική κατάκτηση, προϊόν συλλογικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας" έκανε την Τρίτη 7 Οκτωβρίου λόγο σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου τον οποίον διενήργησαν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε χρεώσεις οι οποίες αφορούν το 2013. Το πρώτο μέρος του ελέγχου ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, αφορά τις χρεώσεις που έγιναν για κλειστή περίθαλψη (νοσηλεία), και αντιπροσωπεύει το 91% των χρεώσεων.

Τα στοιχεία παρουσίασαν ο Μάκης Βορίδης και οι πρώην υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ ο Μάκης Βορίδης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι εξετάζει το θεσμικό πλαίσιο για να επεκταθεί ο έλεγχος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν χρεώσεις που αφορούν 444.041 περιστατικά νοσηλείας κλειστής περίθαλψης, που αναλογούν σε 286,16 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό ποσό των προτεινόμενων περικοπών ανέρχεται σε 36,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους οι οποίες είτε δεν είναι συμβατές με τον Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, είτε έχουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτές αφορούν το ποσόν που προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές βρήκαν παράνομες νοσηλείες σε διαφορετικά Νοσοκομεία την ίδια χρονική περίοδο για ίδιο ασφαλισμένο. Επίσης, κλινικές χρεώναν εξωτερικές υπηρεσίες σε ασθενείς που νοσηλεύονταν ή επέβαλαν πρόσθετες χρεώσεις για υπηρεσίες που καλύπτονταν από το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ).

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, κάθε περίπτωση θα εξεταστεί και όπου συντρέχουν παραβατικές περιπτώσεις θα διαβιβαστούν φάκελοι στον εισαγγελέα. «Το ελάχιστο μέτρο», πρόσθεσε, «θα είναι η διακοπή της συμβάσεως».

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος είχε δεχθεί προπηλακισμούς, βίαιες ενέργειες και ύβρεις εκ μέρους "αυτών των κυρίων" οι οποίοι ελέγχθησαν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι "ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει την προσπάθεια για έλεγχο στις χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ και μίλαγε για ιδιωτικοποίηση του συστήματος", ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε μεταξύ άλλων λόγο για ελέγχους οι οποίοι θεσμοθετήθηκαν και διενεργήθηκαν "σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και κατεστημένες συμπεριφορές".
Βασίλης Βενιζέλος/ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: