Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Σε θέση μάχης οι φαρμακοβιομήχανοι.

Σήμερα, στις 11.00 το πρωί συνεδριάζει στον 6ο όροφο του υπουργείου Υγείας, η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων και οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν λάβει θέση μάχης. Διεκδικούν για μία ακόμη φορά να γίνουν διορθώσεις σε αρκετές τιμές φαρμάκων και αυτή τη φορά έξω από την αίθουσα θα έχουν και τους δικηγόρους τους…
Επισήμως, βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι να δοθούν τιμές στα νέα σκευάσματα. Τις τελευταίες ημέρες, υπήρχε έντονη φημολογία ότι έχει δοθεί γραμμή στην Επιτροπή να μην τιμολογήσει όλα τα νέα σκευάσματα, αλλά ορισμένα εξ αυτών. Φήμες οι οποίες βάρυναν το ήδη τεταμένο κλίμα ειδικά στις μεγάλες, διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες βασίζουν τη δραστηριότητά τους στα νέα σκευάσματα.
Πηγές του υπουργείου Υγείας πάντως μου είπαν ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα η νομοθεσία και θα δοθούν τιμές σε όλα τα σκευάσματα , τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση τιμολόγησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων μέχρι και το Μάρτιο του 2014. Στη συνέχεια, γύρω στις αρχές του 2015 θα δοθούν τιμές στα σκευάσματα, που έχουν υποβάλει αίτηση από τον Απρίλιο μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Προσοχή! Το γεγονός ότι τα σκευάσματα αυτά θα λάβουν τιμή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ανανεωθεί ο ενιαίος κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων (λίστα). Και με δεδομένο ότι και φέτος τα οικονομικά περιθώρια είναι στενά, αυτό θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους!
Το εξοργιστικό είναι βέβαια ότι τα φάρμακα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε όσους θα έχουν χρήματα για να τα πληρώσουν από την τσέπη τους και φυσικά στους ξένους, που επισκέπτονται τη χώρα μας…
Οι φαρμακοβιομήχανοι βρίσκονται επί ποδός και για ένα άλλο ζήτημα: Τις διορθώσεις λαθών στις τιμές δεκάδων σκευασμάτων. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν γίνει δεκάδες λάθη, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν διορθωθεί μετά από… προφορική εντολή του εκάστοτε υπουργού Υγείας υπό το φόβο μήπως και αυξηθούν οι δαπάνες υγείας.
Ορισμένα από τα λάθη είναι τόσο σοβαρά, που υπάρχουν σκευάσματα, η τιμή των οποίων είναι κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης – γεγονός που αντιβαίνει στην ίδια τη νομοθεσία, που έχουν ψηφίσει στην κυβέρνηση. Η κατάσταση αυτή εκτός των άλλων δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις σε διεθνές επίπεδο καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για πολύ μεγάλες αγορές, όπως Τουρκία κλπ.
Μάλιστα, μερικές ξένες φαρμακοβιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν διορθωθούν τα λάθη, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποσύρουν τα προϊόντα τους από την ελληνική αγορά!
Τις τελευταίες ημέρες, διαρρέουν πληροφορίες ότι θα υπάρξουν ορισμένες διορθώσεις τιμών αλλά μόνο για τα προϊόντα η τιμή των οποίων είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα σκευάσματα αυτά θα λάβουν τιμή τη χαμηλότερη τιμή. Ωστόσο, αυτό αντιβαίνει σε σχετική απόφαση του ΣτΕ από την προηγούμενη δεκαετία!
Πολλές εταιρείες έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα σε υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ. Ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Δημ. Λυντζέρης δέχεται τα παράπονα των εταιρειών, αλλά ρίχνει την ευθύνη στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από την άλλη, οι ένοικοι της Αριστοτέλους νίπτουν τας χείρας των, λέγοντας ότι οι εισηγήσεις του ΕΟΦ είναι ότι δεν υφίστανται τόσα λάθη και πως υπάρχει πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.
Η ουσία είναι ότι δυστυχώς το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς. Εφόσον σε αρκετά σκευάσματα οι τιμές είναι πλασματικά χαμηλές, οι ασθενείς υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους αδίκως μεγαλύτερη συμμετοχή. Για να μην αναφέρω ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού…
Με λύπη μου διαπιστώνω ότι παρά τις αρχικές προσδοκίες, ο Μάκης Βορίδης δεν δείχνει διατεθειμένος να ενσκήψει στα προβλήματα της καθημερινότητας και ουσιαστικά νίπτει τας χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος. Τακτική η οποία μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ, καθώς πολλές φαρμακοβιομηχανίες έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά…
Αιμίλιος Νεγκής/virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: