Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Αλλάζει το σύστημα των εφημεριών.

Νέο σύστημα εφημεριών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που έχει ήδη σταλεί στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Το σχέδιο προβλέπει τουλάχιστον 4 εφημερίες το μήνα για κάθε γιατρό στο ΕΣΥ, κατάργηση της ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης εφημεριών αλλά και των πρόσθετων εφημεριών.
Παράλληλα, προβλέπει 7ωρο ωράριο εργασίας, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο (Δευτέρα έως Παρασκευή) αλλά και δημιουργία Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Βασικό στοιχείο του σχεδίου είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων ειδικευμένων ιατρών στον εισαγωγικό βαθμό του Επιμελητή Β, ώστε να καλύπτουν όλες τις συνταξιοδοτήσεις και απομακρύνσεις ιατρών ΕΣΥ όλων των βαθμίδων στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και σταδιακή κάλυψη εντός 3ετίας των αναγκών των υποστελεχωμένων Τμημάτων, έτσι ώστε οι εφημερίες που πραγματοποιούν οι ιατροί να μην υπερβαίνουν στη τελική φάση τα οριζόμενα στο κοινοτικό δίκαιο.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο καθορισμός των προτεραιοτήτων για προσλήψεις γίνεται από Κοινή Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, «το όριο ηλικίας για πρόσληψη στο ΕΣΥ ορίζεται στα 50 έτη».
Επίσης, «ουδείς Ιατρός υποχρεούται να εφημερεύει πέραν των 4 ενεργών εφημεριών ανά μήνα χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή του». Εάν όμως «οι ανάγκες ασφαλούς εφημέρευσης οδηγούν σε πραγματοποίηση εφημεριών πέραν των 4 ενεργών 6 μικτών ή 8 ετοιμότητας, αυτές αμείβονται με προσαύξηση 25%».
Η ενεργός εφημερία συνεπάγεται την 24ωρη παραμονή του Ιατρού στο χώρο εργασίας του ενώ καθιερώνονται για τις αργίες εφημερίες μικτού τύπου. Οι ιατροί που βρίσκονται σε εφημερία μικτού τύπου υποχρεούνται σε 6ωρη πρωϊνή εργασία, 09.00–15.00 και εφημερία ετοιμότητας στη συνέχεια. Η αμοιβή καθορίζεται στο 70% της αντίστοιχης ενεργού εφημερίας.

Την επόμενη εργάσιμη ημέρα που ακολουθεί κάθε ενεργό εφημερία,παρέχεται στον ιατρό 24ωρη ανάπαυση. Μετά από συμφωνία υπουργείου Υγείας - ΟΕΝΓΕ η χορήγηση της 24ωρης ανάπαυσης δεν δίνεται απαραίτητα την επόμενη εργάσιμη ημέρα, αλλά υποχρεωτικά μέσα σε διάστημα 5 ημερών με αναγραφή στις καταστάσεις των αδειών.
Από την πλευρά της, η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων επικαλούμενη τον προγραμματισμό προσλήψεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο. Ζητά, μεταξύ άλλων, να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2015 επαρκείς πιστώσεις για τη σταδιακή κάλυψη των κενών στα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και την ουσιαστική βελτίωση των προγραμμάτων εφημεριών.
Πηγή: healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: