Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Συνήγορος του Πολίτη: Παροπλισμένο το Πειθαρχικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ.

Εκκρεµούν ενώπιον του Συµβουλίου άνω των 60 υποθέσεων, από τις οποίες µόνο ελάχιστες έχουν ανατεθεί σε εισηγητές, καθιστώντας την παραγραφή τους την πιο πιθανή εξέλιξη.

Σοβαρές αρρυθμίες στην απόδοση πειθαρχικών ποινών από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ, διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η ανεξάρτητη αρχή διερεύνησε πρόσφατα καταγγελία, σύµφωνα µε την οποία δεν είχαν επιβληθεί σε γιατρό του ΕΣΥ πειθαρχικές ποινές ύστερα από αµετάκλητη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης διαπίστωσε γενική δυσλειτουργία στην διεκπεραίωση υποθέσεων εκ µέρους του Συµβουλίου, το οποίο εδρεύει στο υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνα, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε τα εξής: Εκκρεµούν ενώπιον του Συµβουλίου άνω των 60 υποθέσεων, από τις οποίες µόνο ελάχιστες έχουν ανατεθεί σε εισηγητές, καθιστώντας την παραγραφή τους την πιο πιθανή εξέλιξη.
Ο ρυθµός συνεδριάσεων είναι πολύ µειωµένος και η παραγωγικότητα ελάχιστη:
Τα µέλη του Συμβουλίου δεν έχουν αρκετό διαθέσιµο χρόνο για να προσέρχονται στις συνεδριάσεις, επειδή η ενασχόλησή τους µε το συγκεκριµένο όργανο δεν αποτελεί κύριο αντικείµενο της εργασίας τους, αλλά συµπληρωµατικό.

Αδύνατο

Συνεπώς, το Συµβούλιο είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόµο.
Ανασταλτικοί παράγοντες για την αποτελεσµατική λειτουργία του είναι επίσης η συχνή εναλλαγή προέδρων λόγω συνταξιοδότησης και η συχνή παραίτηση των εισηγητών που έχουν ήδη αναλάβει υποθέσεις.
Επιπλέον, η διοικητική οργάνωση και η γραµµατειακή υποστήριξη του Συµβουλίου είναι ελλιπής, επειδή οι υπάλληλοι που απασχολούνται εδώ έχουν άλλη κύρια εργασία, όπως και τα µέλη του Συμβουλίο.
Ο Συνήγορος έστειλε τον περασμένο Ιούλιο επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, γνωστοποιώντας τις διαπιστώσεις του, και προτείνοντας τις εξής βελτιώσεις στη λειτουργία του Συµβουλίου:
  • Άµεση ανάθεση όλων των υποθέσεων σε εισηγητές µε προθεσµία υποβολής της εισήγησης, ώστε να αποφευχθεί πιθανότητα παραγραφής.
  • Αύξηση του ετήσιου αριθµού συνεδριάσεων, ώστε να διεκπεραιώνονται σε σύντοµο χρόνο όλες οι υποθέσεις που εκκρεµούν και να µη συσσωρεύονται.
  • Ρύθµιση, ώστε τα µέλη (όλα ή ορισµένα από αυτά) και οι διοικητικοί υπάλληλοι που στελεχώνουν τη γραµµατεία του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της θητείας τους να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Πρόβλεψη ώστε να µην ορίζεται πρόεδρος του Συμβουλίου πρόσωπο του οποίου η συνταξιοδότηση επέρχεται σε χρονικό διάστηµα µικρότερο των τριών ετών.
  • Ρύθµιση για ασυλία στους εισηγητές, ώστε να µην αισθάνονται απειλή ή φόβο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η Αρχή παρατήρησε ότι το Κεντρικό Πειθαρχικό Συµβούλιο που είναι το ανώτατο πειθαρχικό όργανο των γιατρών ΕΣΥ είναι παροπλισµένο.

Προστασία

Συνεπώς, δεν διασφαλίζεται ούτε η προστασία των ασθενών, ούτε τα βασικά δικαιώµατα γιατρών που αδίκως κατηγορούνται.
Αντίθετα, µε τον παροπλισµό του συντηρείται η ατιµωρησία ενόχων και η απαλλαγή τους από πειθαρχικές ευθύνες (λόγω παραγραφής), συνεπώς ακυρώνεται κάθε διαδικασία απόδοσης πειθαρχικής ευθύνης στους κόλπους του ΕΣΥ.
Για τους λόγους αυτούς θεωρεί ότι επείγει η λήψη άµεσων µέτρων για την αξιόπιστη λειτουργία του Κεντρικού Πειθαρχικού Συµβουλίου.
Αυτό θα συµβάλλει στην ενίσχυση της εµπιστοσύνης των πολιτών στην ποιότητα των παρεχοµένων υπηρεσιών στα δηµόσια νοσοκοµεία και στις διαδικασίες εποπτείας τους που συνιστούν υποχρέωση της πολιτείας.
Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: