Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

«Χτίζεται» ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή.

Στην πορεία δημιουργίας του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, από το βήμα της 3ης Συνάντησης του Ελληνικού Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας.
Η ελληνική ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα των Βαλκανίων, υπογράμμισε ο Γ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στους δύο πυλώνες της ΗΔΙΚΑ, στον τομέα της Υγείας. Πέρα από την e-prescription, η ΗΔΙΚΑ θα αναλάβει και τη διαχείριση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ, μέσα στον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εγκρίνει τις παραμέτρους για τη σύσταση τέτοιων Φακέλων, πανευρωπαϊκά. Παράλληλα, στα σκαριά είναι σχετικό έργο, που χρηματοδοτείται από τη ΓΓΕΤ. Ήδη «καταστρώνεται» πιλοτικό και πειραματικό σχέδιο, που δεν δεσμεύει, όμως, το Υπουργείο Υγείας να το υιοθετήσει, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο.
Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και της ψηφιοποίησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μ. Βλασταράκος.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Λ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες υγείας διεθνώς, λόγω του υψηλού κόστους και των ακριβών τεχνολογιών, την ώρα που αυξάνεται σημαντικά και ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού.
«Γνωρίζοντας τα οφέλη αυτών των εφαρμογών για τους ασθενείς, και ιδίως τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει θέσει ως προτεραιότητα στην ατζέντα της, την ανάπτυξη των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, ενώ παράλληλα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, τις ευρύτερες προσπάθειες για την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», δήλωσε από το 3ο συνέδριο «E-government conference», η Υφυπουργός, Κ. Παπακώστα.
Στη σημασία της αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής εποχής αναφέρθηκε στη Συνάντηση του Ελληνικού Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δ. Λιντζέρης, υπογραμμίζοντας πως η τηλεϊατρική μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στην ΠΦΥ για κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι έχει καθυστερήσει -ως μη όφειλε- η πλήρης ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση πόρων.
Στα επόμενα βήματα, μετά τη διαπιστωμένη πρόοδο στον τομέα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδης, τονίζοντας πως έχουν γίνει και λάθη. «Θα πρέπει να τελειώνουμε με τα θέματα μείωσης των τιμών και να επικεντρωθούμε στον έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης των φαρμάκων», υπογράμμισε.
Θετικό ήταν το μήνυμα του προέδρου του European Connected Health Alliance, Brian O’ Conor, ο οποίος έκανε λόγο για προόδους που προκαλούν το θαυμασμό άλλων χωρών και τόνισε πως η κρίση είναι ευκαιρία.
Βασιλική Αγγουρίδη/virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: