Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Σε «θολά νερά» η τιμολόγηση.

«Στα τυφλά» βαδίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της Αριστοτέλους για τη διόρθωση των λαθών στην τιμολόγηση, ακόμη και μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής. Ελάχιστα λάθη αναγνωρίζει το Υπουργείο.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων της προηγούμενης εβδομάδας ήταν για άλλη μια φορά μαραθώνια. Επί περίπου 9 ώρες, όπως πληροφορούμαστε, από τις 11 το πρωί της Πέμπτης έως τις 8 το βράδυ οι εκπρόσωποι των κατέθεσαν έγγραφα και επιχειρήματα τόσο για την τιμολόγηση νέων φαρμάκων όσο και για τη διόρθωση λαθών στις τιμές.
Στο κομμάτι της τιμολόγησης νεών σκευασμάτων τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρα, αφού στις προθέσεις της Αριστοτέλους είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Ωστόσο, για την πλειονότητα των εταιρειών τα νέα φάρμακα είναι η κορυφή του παγόβουνου (φαίνεται πως δεν ξεπερνούν τα 20). Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η διόρθωση των εκατοντάδων λαθών στην τιμολόγηση φαρμάκων, που «κολλάει» στην «απαγόρευση» αύξησης των τιμών που έχει εφαρμοστεί με Υπουργική Απόφαση.
Από τους 277 κωδικούς που φέρουν λάθη στις τιμές, βάσει του κανόνα του μ.ο. των τριών χαμηλοτέρων τιμών της Ευρώπης, η Αριστοτέλους αναγνωρίζει μόλις 11! Πρόκειται για σκευάσματα η τιμή των οποίων είναι χαμηλότερη και από τη χαμηλότερη της Ευρώπης.
Για τις φαρμακευτικές εταιρίες, όμως, εξίσου παράνομες είναι και οι τιμές που πέφτουν κάτω από το μ.ο. των τριών χαμηλοτέρων.
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την αγορά είναι η απουσία βούλησης και αποφασιστικότητας του Υπουργείου Υγείας, να λύσει τα ζητήματα. Η λήψη όποιων αποφάσεων φαίνεται να ακολουθεί «πολιτικό χρόνο», αφού δεν λαμβάνουν συγκεκριμένη απάντηση για τις προθέσεις της Αριστοτέλους, που μοιάζει να αναμένει τις όποιες πολιτικές εξελίξεις, με τα σενάρια περί ανασχηματισμού ή εκλογών να πλανώνται σαν απειλή…
Η φαρμακοβιομηχανία, όμως, είναι διατεθειμένη να παλέψει. Έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση της να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον των Υπουργικών Αποφάσεων που δυναμιτίζουν, σύμφωνα με τις εταιρείες, τη διαδικασία τιμολόγησης. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα δικαιωθούν, βασιζόμενες σε προηγούμενες αποφάσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ετοιμάζεται να συνεδριάσει και πάλι, πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα (ακούγεται για την Τετάρτη), για να καταθέσει την πρόταση της για την τιμολόγηση στον ΕΟΦ, αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου, που θα πρέπει να δώσει «κατευθυντήριες οδηγίες».
Θα πρέπει, όμως, να αναφέρουμε πως, με ανακοίνωση του το Τμήμα Τιμολόγησης του ΕΟΦ, ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της επικείμενης τιμολόγησης θα τιμολογηθούν τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα μέχρι και 15/10/2014.
Πάντως, αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα χρέη ενός έτους από ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία προς τις εταιρείες, αλλά και το υψηλό clawbackπου θα κληθούν να καταβάλλουν οι εταιρείες στο τέλος του χρόνου, για να επιτευχθεί ο στόχος της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως οι σχέσεις Αριστοτέλους – Φαρμακευτικών Εταιριών εισέρχεται σε σκοτεινά νερά.
Βασιλική Αγγουρίδη/virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: