Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΙΣ Αθηνών: Η διαφήμιση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο χώρο της υγείας.

Πρόσφατα είδαν το φώς της δημοσιότητας στα ΜΜΕ αλλά και το διαδίκτυο νέες μορφές διαφήμισης, προσπάθειες προσέλκυσης πελατείας και αθέμιτου ανταγωνισμού που καλούν τους πολίτες να πραγματοποιήσουν ιατρικές εξετάσεις, να λάβουν ιατρικά πιστοποιητικά που απαιτούνται για διάφορους σκοπούς, σε εξευτελιστικές για το ιατρικό λειτούργημα τιμές.
Ο ΙΣΑ έχει δημοσίως καταδικάσει τα φαινόμενα αυτά που απάδουν της αξιοπρέπειας του ιατρικού λειτουργήματος.
Συνάδελφοι, Σας καλούμε να είστε προσεκτικοί, να μην συμμετέχετε σε τέτοιες ευτελείς για το λειτούργημά μας διαδικασίες, αλλά και να είστε επίσης πολύ προσεκτικοί στις εμφανίσεις σας στα τηλεοπτικά μέσα, γιατί κινδυνεύετε, ως επιστήμονες, από εκμετάλλευση και διασυρμό, όταν ευστόχως η από μέρους σας επιστημονική συζήτηση ή ανάλυση ιατρικού ζητήματος μπορεί να προβληθεί τελικά σαν μία από μέρους σας προσπάθεια προβολής ιατρικών προϊόντων ή βοηθημάτων, ή συμπληρωμάτων διατροφής.
Ο ΙΣΑ, που ήδη κατά τη θητεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου συνέστησε επιτροπή η οποία συνέταξε πόρισμα αλλά και συγκεκριμένη πρόταση για τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα συνεχίσει να μάχεται κατά της εμπορευματοποίησης της υγείας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                             ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΕΟΠΥΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Τρίμηνη παράταση των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων με τους ιατρούς.


Δείτε την ανακοίνωηση του ΕΟΠΥΥ: ΕΔΩ

Έρχονται γιατροί part time στο ΠΕΔΥ! Τι θα γίνει με τους οικογενειακούς.

Προσλήψεις με το σταγονόμετρο αλλά και με ημερομηνία λήξης κάνει για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας. 
Μέσα σε έντονο προεκλογικό κλίμα και εφόσον οι μονάδες του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν εδώ και καιρό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοινώνει πως θα προσλάβει 900 επικουρικούς γιατρούς οι οποίοι θα ενισχύσουν τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Ήδη οι γιατροί μπορούν να βρουν τις σχετικές πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας www.moh.gov.gr.
Εκτός αυτού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει να στήσει το δίκτυο των οικογενειακών γιατρών χωρίς βέβαια προς στιγμήν να έχει κανένα απολύτως σχέδιο αφού ακόμη βρίσκεται σε συνεννόηση και συζητήσεις με την επιστημονική εταιρεία των οικογενειακών γιατρών αναμένοντας και τις προτάσεις του κλάδου.
Όπως είχε γράψει εκτενώς σε ρεπορτάζ του το healthreport.gr (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) οι πρώτοι οικογενειακοί γιατροί που θα συνάψουν σύμβαση θα είναι 1000 χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφές πως, που και πότε θα απασχοληθούν.
Εξάλλου μέχρι στιγμής δεν είναι καν προγραμματισμένο σε ποιους ασθενείς και σε ποιες περιοχές θα απευθύνονται οι οικογενειακοί γιατροί.
Όμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε πως: «Εντός των επόμενων εβδομάδων εξάλλου θα υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα αφορούν τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής οικογενειακών ιατρών με στόχο, εντός τους έτους, να προσληφθούν με συμβάσεις 1.000».
Δωροθέα Γαληνού/healthreport.gr

Εντός Οκτωβρίου, η κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες.

Εντός Οκτωβρίου θα ξεκινήσει πρόγραμμα παραδόσεως φαρμάκων κατ’ οίκον για τις ευπαθείς ομάδες πασχόντων. Το πρόγραμμα σε πρώτη φάση αφορά ογκολογικούς ασθενείς, και θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε κάποιες περιοχές, μέχρι το τέλους του έτους.
Στην συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και θα αφορά ηλικιωμένους, άτομα με κινητικά προβλήματα, ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και πάσχουν από σοβαρά και σπάνια νοσήματα.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα πιστοποιήσει τις εταιρίες που θα αναλάβουν την παράδοση των φαρμάκων. Το κόστος θα το αναλάβουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.
Ο ΕΟΠΥΥ θα είναι σε συνεννόηση με τους ίδιους τους ασθενείς, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και παραπέμπουν είτε σε άλλο νοσοκομείο είτε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε εφαρμογή του προγράμματος εντός της εβδομάδας.
Πηγή: healthview.gr

Στον αέρα η προκήρυξη για τους 900 επικουρικούς γιατρούς στο ΠΕΔΥ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου.

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη 900 επικουρικών ιατρών, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα αφορούν τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής οικογενειακών ιατρών με στόχο, εντός τους έτους, να προσληφθούν με συμβάσεις 1.000.
Οι αιτήσεις για τις 900 θέσεις θα υποβάλλονται από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη που επισυνάπτεται.
Δείτε την προκήρυξη: ΕΔΩ

Πηγή: iatronet.gr

 

ΠΑΣΙΔΙΚ: Πιστώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Οίκο Ναύτου.

   Αθήνα , 30/09/2014
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

      Σας ενημερώνουμε ότι χθες Δευτέρα 29/09/2014 ο Οίκος Ναύτου πίστωσε στους λογαριασμούς των παρόχων εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια) την ληξιπρόθεσμη οφειλή μηνός Αυγούστου 2011 και σε όσους δεν είχε πιστώσει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
   Ως εκ τούτου, αναζητείστε στους λογαριασμούς σας τις αντίστοιχες πιστώσεις.

       Ο  Πρόεδρος                                  Ο Γεν. Γραμματέας
Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας                          Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος                                     Βιοχημικός

Υπουργείο Υγείας: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη 900 θέσεων επικουρικών ιατρών.


Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώθηκε σήμερα η επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη 900 επικουρικών γιατρών, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Εντός των επόμενων εβδομάδων εξάλλου θα υπογραφούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις , οι οποίες θα αφορούν τα κριτήρια και τον τρόπο επιλογής οικογενειακών γιατρών με στόχο εντός τους έτους να προσληφθούν με συμβάσεις 1.000.  

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας www.moh.gov.gr.

ΠΕΕΒΙ: Περί Βιοδεικτών και ΕΟΠΥΥ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο ΕΟΠΥΥ έβγαλε μια ανακοίνωση για τους ΒΙΟΔΕΙΚΤΕΣ
Προς ενημέρωσή σας περί βιοδεικτών σας παραθέτουμε το σχετικό ΦΕΚ ΠΑΤΏΝΤΑΣ ΕΔΩ

Ο Πρόεδρος           Η  Γ.  Γραμματέας
Σ. Κραμποβίτης       Μ. Καλαμάρη

Συνάντηση του Προέδρου του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκου και του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με τις Διοικήσεις και το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων Σισμανογλείου και ΚΑΤ.

Επίσκεψη στα Νοσοκομεία Σισμανόγλειο και ΚΑΤ πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κος Μιχάλης Βλασταράκος, προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για τα προβλήματα και τις ελλείψεις των νοσηλευτικών αυτών ιδρυμάτων.
Στις συναντήσεις που είχαν οι κ.κ. Πατούλης και Βλασταράκος με τις Διοικήσεις και το ιατρικό προσωπικό συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί κατά την άσκηση της ιατρικής επιστήμης.
Ο κος Πατούλης με την ιδιότητα του υποψηφίου Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με το συνδυασμό «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ (ΔΗ.Κ.Ι.) στις προσεχείς εκλογές στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2014, παρότρυνε τους γιατρούς- μέλη του Συλλόγου να συμμετέχουν αθρόα στην εκλογική διαδικασία και με συνείδηση για το παρόν και το μέλλον, επισημαίνοντας την ατομική ευθύνη όλων.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι υγειονομικές αλλαγές που συντελούνται την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας πρέπει να γίνονται μέσα από κόκκινες γραμμές, που εμείς έτσι και αλλιώς έχουμε ήδη θέσει. Γι’ αυτό – πρόσθεσε- πέρα από λαϊκισμούς και ανθρώπους χωρίς ιστορία, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και με ανθρώπους που διαθέτουν γνώση και ιστορία, ώστε οι αλλαγές να γίνονται προς όφελος του Έλληνα ασθενή και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του Έλληνα γιατρού.
Η απήχηση εξ μέρους των παριστάμενων υπήρξε θετική, ενώ θα συνεχισθούν οι επαφές με τις Διοικήσεις και τον ιατρικό κόσμο και των άλλων δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.          
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.

ΣΕΥΠ ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ: Ο αγώνας μας συνεχίζεται.

E-mail: seyp.eopyy.att@gmail.com    
Μενάνδρου 34, Αθήνα  ΤΚ 104 31
 Τηλ.:210-5239243 Fax 2105237280
                                                                                                                                  Αθήνα 28/9/2014
                                                                                                        Αρ. Πρωτ. : 75
  Συνάδελφοι, η μαζικότατη  Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε 27/9/2014 έδειξε περίτρανα ότι η ΕΝΟΤΗΤΑ μας είναι δεδομένη. Το μεγαλύτερο σωματείο των γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ  με τους αγώνες του έχει καταξιωθεί. Οι συνάδελφοι μας έστειλαν το μήνυμα ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται .
 Η κυβερνητική πολιτική για δημιουργία γιατρών πολλαπλών ταχυτήτων και «πολυδιάσπαση συμφερόντων» δεν έχει περάσει στη συνείδηση της πλειοψηφίας. Η στενή συντεχνιακή αντίληψη δεν έχει θέση ανάμεσα μας. Με την επιχειρούμενη πλήρη κατάρρευση του Δημόσιου συστήματος γνωρίζουμε όλοι πια, ότι θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα και η επιστημονική και επαγγελματική θέση του αυτοαπασχολούμενου και του γιατρού που εργάζεται στις Δημόσιες δομές του συστήματος.
 Οι όψιμοι συνδικαλιστές-διασπαστές του κινήματος θα λάβουν απάντηση σύντομα από το σύνολο των συναδέλφων, γιατί η ωριμότητα μέσα από τους αγώνες είναι το όπλο μας για τη διεκδίκηση της αξιοπρέπειας. Είναι το όπλο μας για την προάσπιση του Δημόσιου συστήματος. Είναι το όπλο μας για να διεκδικήσουμε μαχητικά την ελεύθερη πρόσβαση όλων στο σύστημα Υγείας ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κατάσταση.
 Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αποκρούσουν τις προσπάθειες για δημιουργία σωματείων που είναι προάγγελοι παγίωσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο μας.
 Ο ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ Αττικής τον ένα χρόνο της λειτουργίας του έγραψε την ιστορία του και θα συνεχίσει να προασπίσει με πάθος τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των συναδέλφων μελών του και την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                              ΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Πηγή: ygeianet.gr

Το πιο κρίσιμο ραντεβού Βορίδη με την τρόικα.

Υπ' ατμόν βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το κρίσιμο ραντεβού που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και η διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία, δεν επιτρέπουν στραβοτιμονιές από τα συμφωνηθέντα και γι αυτό το λόγο ο κ. Μ. Βορίδης επιβλέπει ο ίδιος την πορεία της συγκέντρωσης των στοιχείων που θα παρουσιάσει στην τρόικα.
Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας είχε χθες το απόγευμα συνάντηση μακράς διάρκειας (σχεδόν 4 ωρών) με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου να γίνει η προετοιμασία όσο τον δυνατόν καλύτερα και συντονισμένα. Μάλιστα ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου αργά το βράδυ προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση που θα έχει η συνάντηση, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι η διαπραγμάτευση θα πάει καλά.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας- ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τους δανειστές ενώ τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα συναντηθούν το πρωί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη- εκτιμά ότι η πορεία των μέτρων είναι στα επιθυμητά επίπεδα αφού έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, κάτι που ζητούν έντονα οι δανειστές.
Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 360 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των οφειλών, ενώ ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε για την εκταμίευση επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τους προμηθευτές ιατρικής τεχνολογίας.
Σε ότι αφορά την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από τον στόχο των 2 δις ευρ, αλλά ο υπουργός Υγείας θέλει να ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση το 2015, αν και κάτι τέτοιο έχουν αποκλείσει οι εκπρόσωποι της τρόικας. Φυσικά οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ζητούν διακαώς διόρθωση και όχι αύξηση - όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά - για την φαρμακευτική δαπάνη, στα επίπεδα των 2,3 εκατ, ευρώ
Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, το οποίο είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Απρίλιο να ξανασυζητηθεί το Σεπτέμβριο. Την περίοδο αυτή, το IMS αξιολογεί τον ανταγωνμισμό στην εν λόγω αγορά, και έχει δοθεί περιθώριο μέχρι τέλος του χρόνου. Εάν λειτουργήσει ο ανταγωνισμός τελικά και οι τιμές πέσουν προς τα κάτω, τότε τα ΜΥΣΥΦΑ είναι πιθανόν να μην περάσουν στην διάθεση των Σούπερ Μάρκετ. Η αγωνία ωστόσο των φαρμακοποιών για την τελική έκβαση της κατάστασης είναι έκδηλη.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μάκης Βορίδης αναμένεται να θέσει επιτακτικά υπόψιν της τρόικας, το θέμα της αύξησης των δαπανών υγείας για το 2015, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο ίδιος ο υπουργός. Ο κ. Βορίδης, επιθυμεί να συνδέσει το όνομά του με την αύξηση αυτή (όπως και με τις προσλήψεις που έχουν ξεκινήσει άλλωστε) καθώς η υποχρηματοδότηση σήμερα στο ΕΣΥ είναι δραματική, όπως και η υποστελέχωση, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων βαίνουν διαρκώς μειούμενοι.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki

ΕΟΠΥΥ: Έλεγχος στον… έλεγχο των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών.

Νέα πατέντα επινόησε ο ΕΟΠΥΥ για τους ελέγχους των απαιτήσεων που έχουν οι πάροχοι από τον Οργανισμό.
Αφού επέβαλε στους παρόχους υπηρεσιών υγείας να πληρώσουν οι ίδιοι Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες για να ελέγξουν τα δικαιολογητικά που υποβάλουν προκειμένου να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, τώρα συστήνει επιτροπή που θα ελέγχει τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ προχωρά στη συγκρότηση Ομάδας Ελεγκτών Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα έχει ως σκοπό τον έλεγχο των πορισμάτων των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΕΟΠΥΥ, η ομάδα θα αποτελείται από 10 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα εργάζονται στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και θα απασχολούνται με τον έλεγχο των πορισμάτων των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο από την Επιτροπή Βέλτιστης Πρακτικής.
Και ο έλεγχος του ελέγχου δε σταματά εδώ.
Οι αποφάσεις της Ομάδας Ελεγκτών Γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα εξετάζονται από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ το οποίο θα αποφασίζει οριστικά για την αποδοχή των δικαιολογητικών που έχουν καταθέσει οι πάροχοι προκειμένου να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy

Αν θέλουν έλεγχο, ας ξεκινήσουν από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αν πράγματι στην κυβέρνηση ενδιαφέρονται τόσο για τη νομιμότητα των προσλήψεων ας ξεκινήσουν από τα ρετιρέ: το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκεί επί σειρά ετών γινόταν το έλα να δεις με τις μετατροπές συμβάσεων και τις μετατάξεις στο Δημόσιο από το παράθυρο με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ…
Η πιο καραμπινάτη περίπτωση έγινε το 2005 επί υπουργίας Νικ. Κακλαμάνη. Αφορούσε τη μονιμοποίηση από το παράθυρο 150 υπαλλήλων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)! Για την ακρίβεια ήταν 133 διοικητικοί, έξι γιατροί, τέσσερις βιολόγοι, μία οικονομολόγος-κοινωνιολόγος, ένας κτηνίατρος, δύο κλητήρες και μία ψυχολόγος.
 Όλοι τους προσλήφθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο από την 1η Μαρτίου έως και τις 26 Μαΐου του 2005 με σύμβαση ορισμένου χρόνου (από έναν έως και μερικούς μήνες). Στις 27 Μαΐου 2005, λοιπόν, η σύμβασή τους μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν δηλαδή κάποιοι, που προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου μία μόλις ημέρα πριν η σύμβασή τους μετατραπεί σε αορίστου χρόνου!
Μάλιστα, ανάμεσα στους μονιμοποιηθέντες, περιλαμβάνονταν και λίγοι υπάλληλοι, που είχαν προσληφθεί επίσης από το παράθυρο επί ΠΑΣΟΚ!  Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο… Να θυμίσουμε δε, ότι εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αφήσει στα κρύα του λουτρού δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους, στους οποίους προεκλογικώς είχε υποσχεθεί να τους μονιμοποιήσει.
Την υπόθεση είχα αποκαλύψει με ρεπορτάζ μου το Δεκέμβριο του 2005 στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ. Υπήρξε παρέμβαση της Δικαιοσύνης και εξ όσων γνωρίζω η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει. Έχουν αθωωθεί όλα τα μέλη του τότε Δ.Σ. ενώ απ' όσα έχω πληροφορηθεί συνεχίζεται η δίωξη για τον τότε πρόεδρο, καθηγητή κ. Άγγελο Χατζάκη.
Για την ιστορία να αναφέρω ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε δηλώσει τότε ότι οι προσλήψεις έγιναν για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη πανδημία της γρίπης – η οποία δεν ήρθε ποτέ, αλλά οι υπάλληλοι μας έμειναν αμανάτι. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν είχαν καν πτυχία πανεπιστημίου. Απόφοιτοι λυκείου και ΤΕΙ ήταν οι ημέτεροι...
Τα ίδια βέβαια γινόταν και παλαιότερα. Την περίοδο 1996-2000, που αρμόδιος για το κέντρο ήταν ο τότε υφυπουργός Υγείας Θόδωρος Κοτσώνης, είχαν διοριστεί από το «παράθυρο» 38 διοικητικοί υπάλληλοι.
Όλοι τους προέρχονταν από την Κορινθία, την εκλογική περιφέρεια του κ. Κοτσώνη! Πολλοί απ’ αυτούς αμέσως, μετά το 2000 και την αποχώρηση του κ. Κοτσώνη, μετατάχθηκαν σε νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες της Κορινθίας…
Τέτοιου είδους προσλήψεις φέρονται να έχουν γίνει και από άλλους υφυπουργούς και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια «φάμπρικα» φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και επί ΝΔ, θεωρώντας  ότι δεν θα αποκαλυφθούν, εφόσον τα ίδια γίνονταν και επί ΠΑΣΟΚ!
Την υπόθεση του 2005 γνωρίζει καλά και από πρώτο χέρι ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος. Μετά το δημοσίευμά μου, μαζί με άλλους 8 συναδέλφους του (Ε. Χριστοφιλοπούλου, Μ. Σκουλάκη, Ε. Νασιώκα, Μ. Καρχιμάκη, Γρ. Νιώτη. Μ. Φραγκιουδάκη, Ν. Σλαγιάννη και Κ. Σπηλιόπουλο) είχε καταθέσει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Εσωτερικών.
Όπως ανέφεραν στην ερώτηση, «πριν από 2 μήνες εμφανίστηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ δεκάδες συμβασιούχοι γιατροί, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, που οι περισσότεροι περιέργως «αποσπάστηκαν» ή διατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Κατά τον προγραμματισμό των αδειών για τα Χριστούγεννα, οι συμβασιούχοι αυτοί, αν και βρίσκονταν μόνο 2 μήνες στο κέντρο, εμφανίστηκαν να δικαιούνται πάνω από 2 ημέρες άδεια, ισχυριζόμενοι ότι έχουν υπογράψει σύμβαση από το Μάιο, χωρίς όμως να δικαιολογήσουν την απουσία τους για το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου 2005».
Καλά καταλάβατε. Πρόκειται για τους 150 συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν μονιμοποιηθεί από το παράθυρο το Μάιο. Προφανώς, επειδή δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας για να απασχοληθούν, τους είχαν στείλει σπίτι τους μέχρι να τους ειδοποιήσουν… Αίφνης όμως τα Χριστούγεννα εμφανίστηκαν να δικαιούνται μεγαλύτερη άδεια…
Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Έχει και συνέχεια και μάλιστα διακομματική. Αύριο θα σας παρουσιάσω, τι έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Τώρα που το βλέπω, τόσα χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μόνο όσον αφορά στο  ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν κοινή πολιτική στην Υγεία! Τυχαίο; Δεν νομίζω...
Αιμίλιος Νεγκής/virus.com.gr

Πρόεδρος ΕΟΦ στο iatropedia: «Δε θα διορθώσω τιμές στα φάρμακα»! Τι λέει για τις εταιρείες και τα αιτήματα.

Παρά τα συνεχή αιτήματα των φαρμακευτικών εταιρειών για αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων που τιμολογήθηκαν λανθασμένα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρης Λιντζέρης δηλώνει πως δε θα κάνει αλλαγές. Τι λέει για τα αιτήματα που υποβλήθηκαν.
 
Σε κανένα φάρμακο δεν πρόκειται να αλλάξει τιμή το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης όπως δηλώνει στο iatropedia.gr.
Ο κ.Λιντζέρης υπογραμμίζει πάντως πως ελάχιστα αιτήματα έχουν γίνει από φαρμακευτικές εταιρείες για αλλαγές σε συγκεκριμένα σκευάσματα, ενώ τονίζει πως οποιαδήποτε αλλαγή δεν είναι σύμφωνη με το νόμο.
Όπως σημειώνει στο iatropedia: «Μόνο για 11 φάρμακα υπάρχει αίτημα για αλλαγή στην τιμή επειδή έχει γίνει λάθος. Και αυτά όμως δεν μπορούν να διορθωθούν εάν δεν αλλάξει η σχετική υπουργική απόφαση. Άλλωστε με βάση το νόμο δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση σε τιμή. Πάντως έχουν γίνει εμπρόθεσμα μόνο 11 αιτήσεις για αλλαγή στην τιμή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα σκευάσματα. Απλά εμπρόθεσμα έγιναν μόνο 11 αιτήσεις».
Να σημειωθεί ότι με βάση το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπάρχουν τουλάχιστον 277 φάρμακα που τιμολογήθηκαν λανθασμένα ενώ εξαιτίας της λανθασμένης τιμολόγησης αναμένεται να αποσυρθούν σκευάσματα από την ελληνική αγορά.
Πάντως ο κ.Λιντζέρης δηλώνει πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αίτηση γνωστοποίησης στον ΕΟΦ πως θα αποσυρθούν φάρμακα. 
Να σημειωθεί πως όταν μία εταιρεία θέλει να αποσύρει προϊόν της από την ελληνική αγορά θα πρέπει να υποβάλει αίτηση 3 μήνες νωρίτερα.
Δήμητρα Ευθυμιάδου/iatropedia.gr

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Γ. Ελευθερίου: Έφτασε η ώρα των ιατρών στον ΙΣΑ!

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η στιγμή που θα δώσουμε την απάντησή μας σε όλα όσα μας υπέβαλλαν τα τελευταία χρόνια ΕΦΤΑΣΕ ! Ζήσαμε άθλιες στιγμές εκφοβισμού, απειλών και αποπροσανατολισμού, κάποιους μάλιστα από εμάς τους έστειλαν στα πειθαρχικά επειδή έκαναν νόμιμη σύμβαση με το Κράτος ! Πολλούς από εμάς μας συκοφάντησαν και συνεχίζουν να το κάνουν! Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που μας καλούσαν να κλείσουμε τα ιατρεία μας κραυγάζοντας “κανείς στον ΕΟΠΥΥ” τώρα φωνάζουν ΟΛΟΙ στον ΕΟΠΥΥ, είναι οι ίδιοι που κάνανε σύμβαση ενώ παραπλανούσαν τους συναδέλφους και τους καλούσαν να κάνουν το αντίθετο! Είναι αυτοί που τώρα ζητάνε να διαπραγματευθούν για αυτούς που τους έστειλαν με απόφαση της ΓΣ του ΠΙΣ στο πειθαρχικό!
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προσπάθησε με ήρεμη φωνή και αποφασιστικότητα να αναδείξει πάνω από όλα το δικαίωμα στην αυτοδιαχείριση και το νόμιμο δικαίωμα οι συνάδελφοι να αποφασίζουν για το επαγγελματικό τους μέλλον. Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε το αυτονόητο, να δοθεί η δυνατότητα να κάνουν σύμβαση ΟΛΟΙ όσοι το επιθυμούν.
Στην πορεία αυτή έγιναν λάθη, ποιος δεν κάνει άλλωστε, αλλά η δράση μας είχε πάντα ένα και μόνο ένα στόχο, την προάσπιση των επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των ιατρών. Θέλω να πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό προστατέψαμε τους συναδέλφους μας και αναδείξαμε επαρκώς τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Γνωρίζω ότι σε ένα κλίμα φτωχοποίησης, απαξίωσης και αποπροσανατολισμού δεν είναι δυνατόν πολλές φορές να αναδειχθούν οι πραγματικές προθέσεις καθώς πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα διαφωνήσουν ή θα αποπροσανατολίσουν. Δεν πειράζει το δικαίωμα στην διαφωνία είναι ιερό.
Αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αντιστοιχεί, θέλω όμως να σας πω ότι το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αισθάνεται δικαιωμένο για την βασική του πολιτική θέση ότι ΟΛΟΙ πρέπει να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές στους ιατρικούς συλλόγους και στον ΙΣΑ, σας κάνω κάλεσμα ΕΝΟΤΗΤΑΣ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε ΠΟΤΕ ξανά τις αθλιότητες του παρελθόντος, στο χέρι μας είναι να απομονώσουμε όλους εκείνους που χρησιμοποιούν τους συλλόγους ως προσωπικό εφαλτήριο στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν ακόμη περισσότερες καρέκλες και αξιώματα, στο χέρι μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία για μία ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ενότητας απαλλαγμένοι απο τους μικροπολιτικούς του παρελθόντος που οδήγησαν την ιατρική κοινότητα και τη χώρα στην χρεοκοπία!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ
ΣΤΙΣ 12&13/10 ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
Σας ζητώ να μεταφέρετε το μήνυμα της ΝΙΚΙ-ΙΣΑ στους συναδέλφους ! Στις 13/10 μία ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ αρχίζει για ΟΛΟΥΣ
Γ. Ελευθερίου
Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Επικεφαλής ΝΙΚΙ-ΙΣΑ (www.niki-isa.gr)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσεων από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών 29-9-2014


Δείτε τον πίνακα: ΕΔΩ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Ανακοίνωση σχετικά με την από 22-9-2014 πρόσκληση ενδιαφέροντος για κάλυψη θέσεων από τους καταλόγους των επικουρικών ιατρών.

Στην υπ’αριθ.πρωτ.Υ10α/Γ.Π.77102/22-9-14 (ΑΔΑ ΩΘΛΩΘ-ΛΣ1) «πρόσκληση ενδιαφέροντος» προστίθεται μία θέση ειδικότητας Ψυχιατρικής στο ΓΝ Ρόδου. Η θέση προκηρύσσεται για τρία (3) έτη.
Η προθεσμία υποβολής συμπληρωματικών αιτήσεων για τη συγκεκριμένη θέση ισχύει από 29/9/2014 έως 14/10/2014

Δείτε τον πίνακα: ΕΔΩ

ΕΟΠΥΥ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΙΟΔΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.


Δείτε την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ: ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε την Υπεύθυνη Δήλωση: ΕΔΩ

Επιστολή Λουράντου σε υπ. Υγείας και ΕΟΠΥΥ για 5 καυτά ζητήματα.

Την πρώτη του επιστολή ως πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, απέστειλε ο κ. Κων. Λουράντος, προς τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ζητά άμεση συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να τους εκθέσει την κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και κυρίως για τα επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς.
Ο κ. Κ. Λουράντος θέτει τα εξής αιτήματα των φαρμακοποιών:
1.Εξόφληση όλων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ για χρέη από το 2011.
2.Άρση των αδικιών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως η αύξηση της συμμετοχής , η επιβολή φόρων
3.Σαφές πλαίσιο του ωραρίου των φαρμακείων, γιατί αν δεν οριστεί τότε οι Σύλλογοι θα σταματήσουν την κοινοποίηση διημερευόντων και διανυκτερευόντων ωραρίων.
4.Τα φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα να χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία.
5.Σταθερή ημερομηνία της πληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία.
Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako

Κενή μία στις τρεις οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι κενές θέσεις προσωπικού ανέρχονται σε 33.000, ενώ τα τελευταία χρόνια, έχουν συνταξιοδοτηθεί 15.000 εργαζόμενοι και άλλοι 5.000 αποχωρούν έως το τέλος του έτους.

Μία παρατεταμένη παρακμή βιώνουν οι δημόσιες μονάδες υγείας.
Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 60% την τελευταία πενταετία και τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
Έχουν καταργηθεί 880 κλινικές και τμήματα, 10.000 κρεβάτια και 30.000 οργανικές θέσεις, ενώ 11 νοσοκομεία παραμένουν κτίρια – κουφάρια.
Οι κενές θέσεις προσωπικού ανέρχονται σε 33.000. Τα τελευταία χρόνια, έχουν συνταξιοδοτηθεί 15.000 εργαζόμενοι και άλλοι 5.000 αποχωρούν έως το τέλος του έτους.
Τη δεινή αυτή εικόνα παρουσιάζουν οι Ομοσπονδίες νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Οι δύο Ομοσπονδίες διοργανώνουν συλλαλητήρια την 1η Οκτωβρίου και πανελλαδική απεργία στις 2 Οκτωβρίου.
Με τον τρόπο αυτό, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την υποβάθμιση των νοσοκομείων και την αντίθεσή τους στη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού.

Κενά

Οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας και της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννακός εκτιμούν ότι μία στις τρεις οργανικές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό είναι κενή.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για 2.900 προσλήψεις, έκαναν λόγο για “σταγόνα στον ωκεανό”, τονίζοντας ότι οι εν λόγω θέσεις δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί.
Ο κ. Βαρνάβας ανέφερε ότι υπάρχουν 6.500 κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.
Η χώρα μας – είπε - απειλείται με πρόστιμο ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα όρια στα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από το κανονικό.
Δ.Κ./iatronet.gr

 

Η μεγάλη πληγή της Υγείας!

Του Αιμίλιου Νεγκή: Γενικός Διευθυντής του www.virus.com.gr και του Pharma and Health Business (www.phb.com.gr)
Όχι δεν είναι η παραοικονομία. Ούτε η έλλειψη προσωπικού ή χρημάτων. Η μεγάλη πληγή της Υγείας είναι η ίδια η... πολιτική υγείας της χώρας. 
 Εξηγούμαι: Κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής υγείας είναι η ασυνέχειά της. Στα σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης, είχαμε 28 υπουργούς υγείας με μέσο όρο ''ζωής'' μόλις 16,28 μήνες! 
Σε ένα φυσιολογικό δυτικοευρωπαϊκό κράτος αυτό δεν θα ήταν και τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εδώ το Βέλγιο λειτούργησε επί μήνες χωρίς κυβέρνηση. Δυστυχώς, εδώ είναι... Βαλκάνια. Στην Ελλάδα και δη στην Υγεία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όλες σχεδόν οι αποφάσεις λαμβάνονται σε υπουργικό επίπεδο, ακόμη και οι μετακινήσεις του προσωπικού, θέμα που κάλλιστα θα μπορούσε να λυθεί σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας. Φευ, όμως, παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού προφανώς γιατί έτσι αυτός καλλιεργεί τις πελατειακές σχέσεις του...

Οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας εδώ και χρόνια έχουν πρακτικά ευνουχιστεί. Η τριακονταετής κυριαρχία των αναξιοκρατικών και κομματικών επιλογών στις προαγωγές και ανάδειξη των Διευθυντών, μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση.

Οι διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας καλούνται να χαράξουν πολιτική όσον αφορά στη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων υγείας, άλλα στελεχώνονται από υπαλλήλους, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν καμία γνώση για το πώς λειτουργούν τα νοσοκομεία. Έτσι, συχνά, εκδίδονται εγκύκλιοι, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες...

Δεν θα ξεχάσω το εξής περιστατικό: εν έτει 2000 και υπουργίας Αλέκου Παπαδοπούλου, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ζήτησε από τους Διευθυντές του Υπουργείου του να του καταθέσουν ενημερωτικό σημείωμα, περιγράφοντας του ποια είναι τα τρία βασικά προβλήματα της αρμοδιότητας τους και τι έχουν να προτείνουν ώστε αυτά να επιλυθούν..

Το αποτέλεσμα έκοψε τα φτερά του Αλέκου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι υπήρχαν σημειώματα μιας σελίδας, γραμμένα χειρόγραφα στο πόδι σε χαρτί λερωμένα με καφέ. Όσο για το περιεχόμενο τους...

Ο ίδιος άλλωστε έλεγε χαριτολογώντας ότι στο υπουργείο Υγείας μπορεί να δουλέψει παραγωγικά μόνο όταν απεργούν οι υπάλληλοι!Βέβαια αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι οι περισσότεροι υπουργοί με πρόσχημα την ένδεια εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τις υπηρεσίες του uπουργείου Υγείας προσέλαβαν στρατιές συμβούλων.

Μάλιστα πολλοί εξ αυτών είναι τόσο άσχετοι, που πιο πολύ... πεθαίνεις.Αναφέρω ένα ακόμη περιστατικό: επί υπουργίας Λοβέρδου, κάθε Δευτέρα απόγευμα γινόταν μια επιτελική συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων: ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΗΔΙΚΑ Κ.Ο. Συνολικά σε κάθε σύσκεψη έπαιρναν μέρος 20-30 άτομα.

Σε μια σύσκεψη είχαν θέμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα προβλήματα της (από τις πολλές για το ίδιο θέμα). Ποιο ήταν το κύριο πρόβλημα; Ο υπουργός καλούνταν να λάβει αποφάσεις με βάση εισηγήσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες όμως προέρχονταν από ανθρώπους που δεν έκαναν χρήση του συστήματος! Δεν θα ξεχάσω λοιπόν ότι ο Ανδρέας έφερε στη σύσκεψη τη φαρμακοποιό της γειτονιάς του, προκειμένου να ενημερώσει τους συμβούλους του και λοιπούς ειδικούς για τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετώπιζε η Φαρμακοποιός...

Συνεπώς, για να επουλωθούν οι πληγές του ΕΣΥ μια είναι η λύση: η αλλαγή της πολιτικής υγείας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Η οικοδόμηση ενός συστήματος Διοίκησης του ΕΣΥ και στελέχωση του με ικανά στελέχη, τα οποία να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα.

Μπορεί το 1981 όταν ιδρύθηκε το ΕΣΥ να μην είχαμε τέτοια στελέχη. Ούτε είχαμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή πληροφοριακά συστήματά στα νοσοκομεία. Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν δεκάδες νέοι, οι οποίοι έχουν ακόμη και μεταπτυχιακά στη διοίκηση και στα οικονομικά της υγείας. Πλέον, υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, που επαρκούν για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Ας τα αξιοποιήσουμε...
Πηγή: helathreport.gr

Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ: Ταφόπλακα στο δημόσιο ΕΣΥ η ΕΣΑΝ Α.Ε.

Μετά την ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με την οποία ο Σύλλογος στηρίζει την διήμερη πανελλαδική κινητοποίηση την οποία έχουν κηρύξει για την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), την στήριξή της στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών της χώρας μας εκφράζει την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου με ανακοίνωσή της και η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η διήμερη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει την διαμαρτυρία των υγειονομικών για την σύσταση της ΕΣΑΝ Α.Ε. και τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ο οποίος, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, "αποτελεί την ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας".

Στην ανακοίνωσή της, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ τονίζει μεταξύ άλλων:

"Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει και ενισχύει τον αγώνα των υγειονομικών για τη διασφάλιση του Δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας. Οι μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας πενταετίας με επίκεντρο τη νεοφιλελεύθερη λογική για συρρίκνωση του Δημοσίου, έχουν δραματικές επιπτώσεις στον πυρήνα του Κοινωνικού Κράτους (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Αυτοδιοίκηση κ.ά.). Η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας, με μειώσεις δαπανών που υπερβαίνουν το 50% σε όλα τα επίπεδα, έχει στερήσει από τις Δημόσιες Υπηρεσίες τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση λόγω και της οικονομικής κρίσης. Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ, ακυρώνεται με χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς, ακόμη και οι ασφαλισμένοι. Η Κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από το «περιττό» γι' αυτήν κόστος της περίθαλψης και να το μεταφέρει στις πλάτες των πολιτών. Η συμμετοχή στο φάρμακο, στις εξετάσεις, αλλά και στη νοσηλεία που προετοιμάζεται με τα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσηλεία) είναι τα πρώτα βήματα στην πορεία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την παράδοσή του στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η υποστελέχωση λόγω των μνημονιακών πολιτικών έχει ενταθεί, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει 20.000 γιατροί, νοσηλευτές και γενικότερα εργαζόμενοι στο χώρο Υγείας, οδηγώντας το σύστημα σε μαρασμό και υποβάθμιση. Προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2009, καταστρατηγώντας ακόμα και τον κανόνα του 1/10. Το κλείσιμο μικρών Νοσοκομείων, η κατάργηση μέσω των νέων οργανισμών 10.000 κλινών -προς ανάπτυξη-, η κατάργηση του 1/3 των ιατρικών και νοσηλευτικών τμημάτων (από 2.100 σε 1.300) βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, για να υπηρετήσουν το στόχο για συρρίκνωση των Υπηρεσιών και διψήφιο αριθμό Νοσοκομείων με το τέλος των μνημονίων (από 136 σε 85). Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ είναι τα βασικά εργαλεία της κυβερνητικής πολιτικής για τη διάλυσή του. Το λιγοστό ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, παρά την εντατικοποίηση, τη διαρκή κινητικότητα, την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία, η οποία παραμένει και απλήρωτη. Το υγειονομικό υλικό είναι λιγοστό και οι πολίτες καλούνται να το προμηθεύσουν ενίοτε μόνοι τους. Η ταφόπλακα του ΕΣΥ μπαίνει με την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, μια ανώνυμη εταιρία που θα αναλάβει να διαχειρίζεται τους πόρους του κλάδου Υγείας στο σύστημα. Σκοπός της εταιρίας είναι τα αποθεματικά του ΕΟΠΠΥ να κατευθύνονται με προνομιακό τρόπο στα ιδιωτικά Νοσοκομεία και κλινικές, διευκολύνοντας την πολιτική κλεισίματος δημοσίων δομών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια παρά τις αντιδράσεις των κινημάτων που αντιστέκονται σε αυτή την προοπτική".
Βασίλης Βενιζέλος/ygeia360.gr

Βορίδης: Κάθε 3 χρόνια το τεστ Παπ τελικά, και όχι κάθε χρόνο!

Η υπουργική απόφαση που βάζει όριο στη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια είναι σε ισχύ και δεν έχει αλλάξει, παρά τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας.
«Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος του τεστ Παπανικολάου για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάθε 3 χρόνια. Η απόφασή μας δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, ο γιατρός αν μπορεί να τεκμηριώσει επιστημ,ονικά για μία ασφαλισμένη πρέπει να το κάνει πιο συχνά, εμείς δεν θα πούμε όχι. Απλά, όταν κληθεί να απαντήσει σε σχετικό έλεγχο, θα πρέπει να έχει επιχειρήματα».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη τη Δευτέρα το πρωί στο Mega, τονίζοντας ότι υπήρξε μία μεγάλη αναστάτωση για τον περιορισμό της εξέτασης αυτής, αλλά «εμείς εφαρμόζουμε τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες».
Πολλοί νομίζουν ότι η απόφαση αυτή έχει αλλάξει σε ότι αφορά το τεστ Παπανικολάου, αλλά εμείς δεν έχουμε αλλάξει τίποτα, συνέχισε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι οι σημερινές εξετάσεις είναι πολύ πιο εξελιγμένες και καλύπτουν τη γυναίκα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy

Πώς θα πληρώνουν ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου οι επαγγελματίες.


Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους, έρχονται από την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου ενώ σε πλήρη εφαρμογή θα τεθούν από την αρχή του έτους. Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν ΦΠΑ όταν το τιμολόγιο πληρωθεί, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής του.

Η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του.

 Πλέον η πληρωμή του ΦΠΑ θα γίνεται μετά την είσπραξή του, ήτοι όταν μια επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, θα είναι υποχρεωμένη για την καταβολή του ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί. Το σύστημα θα επιτρέψει στους φορολογούμενους με κύκλο εργασιών μικρότερο από 500.000 ευρώ να αναβάλουν την καταβολή ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που θα πληρώσει ο πελάτης τους.
Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ήτοι κάθε μήνα ή τρίμηνο ανεξάρτητα με το εάν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα. Πιο απλά μια επιχείρηση σήμερα υποχρεούται να πληρώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ στις ανωτέρω ημερομηνίες ακόμα και αν δεν τον έχει εισπράξει.
Ουσιαστικά, όποιος δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή του, είτε με το Δημόσιο Όποιος δεν έχει πληρωθεί τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή του, είτε με το Δημόσιο είτε με ιδιώτες, δεν θα είναι υποχρεωμένος και να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιοείτε με ιδιώτες, δεν θα είναι υποχρεωμένος και να τον αποδώσει μέχρι να εξοφληθεί το σχετικό τιμολόγιο. Η συγκεκριμένη διάταξη σε πρώτη φάση θα αφορά σε όσους έχουν τζίρο έως 500.000 ευρώ και μόνο για συναλλαγές χονδρικής.
Το νέο σύστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να το δοκιμάσουν και αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει θα μπορούν να βγουν από αυτό στην επόμενη διαχειριστική περίοδο. Αν όμως ενταχθούν, θα πρέπει να εκδώσουν φορολογικά στοιχεία στα οποία θα αναγράφεται η ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής φόρου παρά τον χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής», ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενο τους ότι μπορεί να εκπέσει τον ΦΠΑ κατά το χρόνο πληρωμής.
Θα πρέπει επίσης να προσαρμόσουν τα λογιστικά τους συστήματα ώστε να καταγράφονται με σαφήνεια εισπράξεις και πληρωμές ιδίως ως προς τον ακριβή χρόνο και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για την εξόφληση του οφειλόμενου ΦΠΑ.
Στις γενικές εξαιρέσεις από τον κανόνα του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ προβλέπεται ότι δεν μπορούν να ενταχθούν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, εισαγωγές αγαθών, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ είναι ο λήπτης, λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εξωτερικό.
Το νέο σύστημα θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποκόψει το κύμα λουκέτων στην αγορά εξαιτίας της αδυναμίας απόδοσης του ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες.
Πηγή: zougla.gr

Συνάντηση Βορίδη-Χαρδούβελη πριν την άφιξη της τρόικας.

Λίγες ώρες πριν την άφιξη της τρόικας στη χώρα μας, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης συναντάται σήμερα Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδουβελη για να προετοιμάσουν το έδαφος.
Ο κ. Μ. Βορίδης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας μέσα στην εβδομάδα και από αυτές τις συναντήσεις θα κριθούν πολλά για το χώρο της Υγείας.
Ο κ. Γ. Χαρδούβελης αναμένεται να συναντηθεί με τους τροικανούς αύριο Τρίτη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους άλλους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν ανοικτά μέτωπα.
Στη σημερινή συνάντηση Βορίδη – Χαρδούβελη, ο υπουργός Υγείας θα ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, τις δαπάνες των νοσοκομείων και βέβαια για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.
Βέβαια, στη συνάντηση θα τεθεί και το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ζήτημα το οποίο είχε συμφωνηθεί την Άνοιξη με την τρόικα να το συζητήσουν τον Σεπτέμβριο.
Μετά τη δίωρη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη και του Γιάννη Βρούτση, κορυφαίος παράγοντας υπουργείου εργασίας εμφανιζόταν αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης που ξεκινά.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki

ΕΟΠΥΥ: «Φραγή» σε συνταγές και εξετάσεις ανά ΑΜΚΑ, βάζει η ΗΔΙΚΑ από σήμερα.

«Κόφτης» μπαίνει από σήμερα στις διαγνωστικές εξετάσεις ανά ΑΜΚΑ και ανά γιατρό, ενώ κόβεται η συνταγογράφηση σε όσους δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα.
Η ΗΔΙΚΑ, γίνεται ο "Μεγάλος Αδελφός", τα βλέπει πλέον όλα και βάζει "φραγή" στους γιατρούς που θα γράψουν συνταγές σε ασφαλισμένους που δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα ή παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που είναι πάνω από το όριο που έχει τεθεί.
Συγκεκριμένα από το απόγευμα της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου, δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση σε άμεσα ασφαλισμένους οι οποίοι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης "ΑΤΛΑΣ". Αν ο ασφαλισμένος έχει ασφαλιστική ικανότητα, θα πρέπει να επισκεφθεί το αρμόδιο υποκατάστημα του Φορέα του με σκοπό να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία του.
Διαφορετικά, αν δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, τότε μπορούν να του συνταγογραφήσουν φάρμακα μόνο νοσοκομειακοί ιατροί ή γιατροί των ΠΕΔΥ.
Από σήμερα Δευτέρα ξεκινά και επίσημα η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης 2243/18-8-2014 η οποία έθεσε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων.
Με το νέο σύστημα, ο γιατρός θα γράφει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων και με βάση την ειδικότητά του στον ίδιο ασφαλισμένο την ίδια ημερομηνία και μέχρι τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά.
Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα "βλέπει" το ΑΜΚΑ του ασθενούς και την ειδικότητα του γιατρού οπότε αυτόματα θα επιτρέπει ή όχι τη συγκεκριμένη εξέταση.
Οι ασφαλισμένοι θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις μόνο εφόσον αυτές έχουν συνταγογραφηθεί από τον σχετικό με την ειδικότητα γιατρό.
Γιατροί αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων, δηλαδή βιοπαθολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα συνταγογράφησης.
Ποιες εξετάσεις επιτρέπεται να συνταγογραφούνται ανά ειδικευμένο γιατρό
Τα όρια συνταγογράφησης είναι συγκεκριμένα για κάθε ιατρική ειδικότητα.
Οι παθολόγοι-ογκολόγοι μπορούν να συνταγογραφούν 12 βιοχημικές εξετάσεις ανά ασθενή και ανά ΑΜΚΑ τον μήνα και έξι εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα στο ίδιο διάστημα.
Οι παθολόγοι δεν θα συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ εξετάσεις ορμονικές, ανοσολογικές, ορθοπεδικές, νεφρολογικές, εγκυμοσύνης και εξετάσεις στειρότητας και τοξικολογικές.
Οι καρδιολόγοι, θα συνταγογραφούν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, καρδιογράφημα, υπέρηχο, σπινθηρογράφημα, μαγνητική τομογραφία, αγγειογραφία, ακτινογραφία, με πλαφόν μία εξέταση ανά ασθενή τον μήνα.
Οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες μπορούν να συνταγογραφούν μέχρι δύο ακτινογραφίες σε κάθε ασφαλισμένη ή ασφαλισμένο και μία μαγνητική τομογραφία ανά μήνα. Εχουν όμως ευρύτερο πεδίο σε ό,τι αφορά τις αιματολογικές, ανοσολογικές, βιοχημικές (ΕLISA), ορμονικές και παθολογοανατομικές εξετάσεις.
Η μαγνητική τομογραφία θα συνταγογραφείται μόνο από νευρολόγους-ψυχιάτρους, παθολόγους- ογκολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, ρευματολόγους και με ανώτατο αριθμητικό όριο μία ή δύο τον μήνα ανάλογα με την πάθηση και τον ασθενή, ενώ δεν επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί από ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, πλαστικούς χειρουργούς, αλλεργιολόγους, νεφρολόγους.
Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy

Νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές μόνο με πράσινο φως ελεγκτή! Πως θα δίνονται οι εγκρίσεις.

Με ειδικά “συνεργεία” που θα αποτελούνται κυρίως από γιατρούς θα πραγματοποιούνται οι επιτόπιοι έλεγχοι στις νοσηλείες των ασθενών στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

 Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στα παραστατικά και τις οικονομικές απαιτήσεις των κλινικών θα έλθει ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο.
Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο ενώ οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να έλθει και ο Δεκέμβριος.
Πάντως με βάση το σχεδιασμό Βορίδη, θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική όπως στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες όπου είτε ένας γιατρός εγκαθίσταται μέσα στο νοσοκομείο, είτε ειδικές ομάδες μεταβαίνουν στις κλινικές και ελέγχουν τις νοσηλείες από την αρχή έως το τέλος.
Στο μεταξύ όμως θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου- σύμφωνα με τον υπουργό υγείας - να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα διαγνωστικά κέντρα ώστε να διαπιστωθεί και εκεί εάν έχουν γίνει υπερχρεώσεις ή αν οι οικονομικές απαιτήσεις είναι αυτές που πρέπει.
Να σημειωθεί πάντως πως η τακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα είναι πως ο ελεγκτής-γιατρός θα πρέπει ουσιαστικά να εγκρίνει όλη την ιατρική διαδικασία, τη χρήση φαρμάκων ή θεραπειών ώστε αυτές να μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου/iatropedia.gr

Άρχισαν οι ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια! Ποια απουσιάζουν.

Με το κιάλι ψάχνουν πια ορισμένα φάρμακα οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς καθώς άρχισαν ήδη οι ελλείψεις.
 
Γνωστά φάρμακα όπως για τη χοληστερίνη αρχίζουν και κάνουν φτερά από τα ράφια των φαρμακείων. Ο κίνδυνος για εξαφάνιση γνωστών σκευασμάτων είχε επισημανθεί καιρό τώρα από παράγοντες της αγοράς χωρίς ωστόσο να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία.
Αιτία κυρίως οι χαμηλές τιμές που έχουν δοθεί σε ορισμένα φάρμακα με συνέπεια αυτά να εξάγονται με στόχο καλύτερες τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ή να αποσύρονται ακόμη και από την Ελλάδα λόγω μη συμφέρουσας τιμής.
Για το ζήτημα είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) όσο και φαρμακοποιοί (ΠΦΣ).
Μεταξύ άλλων λείπουν νευρολογικά φάρμακα που έχουν αποσυρθεί, φάρμακα για καρδιαγγειακό σύστημα ενώ τελευταίως ακόμη και γνωστό εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα έχει κάνει φτερά.
Να σημειωθεί ότι προσφάτως ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κώστας Φρουζής είχε δηλώσει πως ήδη εταιρείες έχουν αποσύρει φάρμακα από τη χώρα μας ενώ αναμένεται να αποσύρουν κι άλλα εξαιτίας της λανθασμένης τιμολόγησης .
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Καραγεωργίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που δήλωσε πως η χώρα μας έχει οδηγηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα για έλλειψη 5 φαρμάκων.
Βέβαια ο ΕΟΦ από την πλευρά του αρνείται πως υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου/iatropedia.gr

Το νέο πλαφόν στα διαγνωστικά.

Επιστρέφει από αρχές Οκτωβρίου το πλαφόν στις εξετάσεις που μπορούν να διενεργούν τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτή τη φορά, το πλαφόν δεν αφορά στον αριθμό των εξετάσεων που επιτρέπονται αλλά στη μηνιαία «ατομική» δαπάνη που έχει προϋπολογίσει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε εργαστήριο και διαγνωστικό κέντρο.

Στην περίπτωση που το πλαφόν έχει «κλείσει» οι ασφαλισμένοι έχουν τρεις επιλογές:

  • να επιστρέψουν για τις εξετάσεις τους τον επόμενο μήνα όταν θα ξανα- ανοίξει το πλαφόν.
  • να προσφύγουν σε άλλο εργαστήριο που δεν έχει συμπληρώσει το μηνιαίο πλαφόν.
  • να πληρώσουν τις εξετάσεις από την τσέπη τους!

Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να υπογράψουν και δήλωση ότι: «από καθαρά δική μου επιλογή και από εμπιστοσύνη στο παρόν εργαστήριο, επιθυμώ να διενεργήσω σήμερα, εδώ τις συγκεκριμένες εξετάσεις μου, καταβάλλοντας εξ ιδίων την αξία τους».

Αυτό τουλάχιστον προτρέπει η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΕΕΒΙ) τα μέλη της για να είναι νομικά κατοχυρωμένα. Διευκρινίζει μάλιστα ότι εφ’ όσον παρ’ όλα αυτά ο ασθενής επιθυμεί την εκτέλεση των εξετάσεων στο εργαστήριο που έχει συμπληρώσει το πλαφόν του, τότε η οικονομική διαπραγμάτευση μεταξύ τους είναι ελεύθερη.
Πηγή: healthview.gr

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΔΙΚΑ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ




Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Κυριακή 28/9/2014 και από ώρα 8:45 πμ έως και 11:15 πμ ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των servers του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και η εφαρμογή λειτουργεί κανονικά.

Κώστας Λουράντος στο ygeia360.gr: Κλειστά φαρμακεία μέχρι τις εκλογές, εάν πάνε τα ΜΥΣΥΦΑ στα supermarket.


Την κατηγορηματική διαβεβαίωση σύμφωνα με την οποία ο κλάδος των φαρμακοποιών θα προχωρήσει σε πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που η κυβέρνηση απελευθερώσει τα δίκτυα διανομής για τα ΜΥΣΥΦΑ, παρέχει την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, μέσω του ygeia360.gr, ο νέος Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος.
«Εάν η κυβέρνηση τολμήσει να δώσει τα ΜΥΣΥΦΑ στα supermarket, τότε να ξέρει ότι θα πάει μέχρι τις εθνικές εκλογές με κλειστά τα φαρμακεία όλης της χώρας», δηλώνει χαρακτηριστικά στο ygeia360.gr ο Κώστας Λουράντος.
Βασίλης Βενιζέλος

Έως το 2025, Έλληνες διευθυντές σε 40 γερμανικές κλινικές νοσοκομείων!

Ένας από τους λόγους που οι Έλληνες γιατροί προτιμούν τη Γερμανία, είναι διότι εκεί δεν χρειάζονται ειδικές εξετάσεις και γραφειοκρατεία για την άσκηση επαγγέλματος και την αναγνώριση των πτυχίων.

Πολύ ισχυρή είναι η ελληνική ιατρική κοινότητα στη Γερμανία, όπου εργάζονται 2.847 γιατροί από τη χώρα μας.
Μόνο στο κρατίδιο Ρηνανίας – Βεστφαλίας, εργάζονται ήδη 1.200 Έλληνες γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, αποτελώντας το 12% των αλλοδαπών γιατρών του κρατιδίου.
Όπως επισημαίνει ο Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, ιδιώτης ακτινολόγος στην Κολωνία και αντιπρόεδρος του ελληνογερμανικού επιχειρηματικού συνδέσμου, μέχρι το 2025 τουλάχιστον 40 κλινικές στη Γερμανία θα έχουν Έλληνα διευθυντή.
Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής”.
Οι Έλληνες γιατροί – σημειώνεται – γίνονται ανάρπαστοι στη Γερμανία, όπου οι διευθυντές των κλινικών μιλούν με τα καλύτερα λόγια.
Το γερμανικό σύστημα υγείας έχει αρκετές ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά διαθέτει και τα απαραίτητα κονδύλια για να το χρηματοδοτήσει.
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μία μοναδική ευκαιρία για τους γιατρούς από τη χώρα μας, οι οποίοι αναζητούν μία καλύτερη τύχη μακριά από την Ελλάδα της παρακμής.

Γραφειοκρατία

Ένας από τους λόγους που προτιμούν τη Γερμανία, είναι διότι εκεί δεν χρειάζονται ειδικές εξετάσεις και γραφειοκρατεία για την άσκηση επαγγέλματος και την αναγνώριση των ελληνικών πτυχίων.
Υπάρχει, δε μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης, σε ένα σύστημα που λειτουργεί αξιοκρατικά.
Τονίζουν, πάντως, ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Τα ωράρια είναι απαιτητικά. Ξεκινούν από τις 7 το πρωί και πολλές φορές φτάνουν μέχρι τις 9 το βράδυ.
Σε μία κανονική ημέρα, προβλέπονται 9 έως 10 εργάσιμες ώρες.

Επάρκεια

Τα νοσοκομεία, όμως, έχουν επάρκεια σε υλικά και διαγνωστικά μέσα.
Είναι συνεπή με τα μισθολογικά ζητήματα και έτσι οι γιατροί μπορούν να ασχοληθούν απερίσπαστοι με την εργασία τους.
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ευγενικοί, ενώ ακόμα και οι διευθυντές των κλινικών, που στην αρχή εμφανίζονταν επιφυλακτικοί, είναι πλέον πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία τους.
Πηγή: iatronet.gr

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: 3η Συνάντηση του Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας.

Σας προσκαλούμε στην 3η Συνάντηση του Ελληνικού Οικοσυστήματος Ηλεκτρονικής Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 30-09-2014 και 01-10-2014, στην αίθουσα «Απόλλων» του Ξενοδοχείου “ΤΙΤΑΝΙΑ”, Πανεπιστημίου 52, από τις 9:30πμ έως 5:00μμ.


Η θεματολογία της πρώτης ημέρας είναι αφιερωμένη στη παρουσίαση της ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου και ειδικότερα στη συγκρότηση των δύο οργάνων διακυβέρνησης Ηλεκτρονικής Υγείας (Εθνικό Συμβούλιο και Εθνικό Δίκτυο), όπως αυτά προβλέπονται από την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Δικαιώματα των Ασθενών στη Διασυνοριακή Περίθαλψη, με το Νόμο 4213/2013.
Μετά την μεγάλη επιτυχία του eHealth Forum 2014 στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας τον περασμένο Μάϊο, στόχο μας αποτελεί η παράλληλη ενδυνάμωση και επέκταση της χρήσης εργαλείων ηλεκτρονικής Υγείας, αλλά και η διαρκής ανάδειξη των πολλαπλών δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει στη μεταρρύθμιση του  Υγειονομικού μας Συστήματος.
Η ενεργητική συμμετοχή των εμπλεκομένων σ’ αυτό το εγχείρημα φορέων στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκτυο Οικοσυστημάτων αποτελεί, επομένως, μια διαρκή πρόκληση για την ανταλλαγή αμοιβαία χρήσιμων εμπειριών, υποδειγμάτων “καλών πρακτικών” και κυρίως για τη δημιουργία μιας προωθημένης αντίληψης “ψηφιακής κουλτούρας” και συμφιλίωσης με την καινοτομία.
Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων Υπηρεσιών Υγείας, η διασφάλιση ισοτιμίας στην πρόσβαση και στη συνέχεια της φροντίδας, όπως και η ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας με ενδυνάμωση του ρόλου των χρηστών-ασθενών και με ιδιαίτερη έμφαση σε ηλικιωμένους και χρόνιους πάσχοντες, αποτελούν θεμελιώδεις στόχους της Ευρωπαϊκής πολιτικής Υγείας.
Αυτοί οι στόχοι συγκλίνουν με τις πολλαπλές αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα οι καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές στην Υγεία και βασίζονται στις δυναμικές συνέργειες Δημοσίων φορέων, Αγοράς, Βιομηχανίας, ασθενών και Ακαδημαϊκού τομέα.
Η διημερίδα αφορά ολόκληρο το φάσμα ψηφιακών εργαλείων, που ενδιαφέρουν σήμερα το σύνολο των Επαγγελμάτων Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιούς, διοικητικούς πληροφορικής κ.ά.), ενώσεις ασθενών, Ερευνητικές ομάδες και Επιχειρηματικούς φορείς, εφ΄ όσον  στοχεύει στην ανάδειξη θεμάτων αιχμής για την ελληνική πραγματικότητα, όπως η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, η ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντηρίων οδηγιών και η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους και χρόνιους ασθενείς.
Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει την παρουσίαση του σχεδιασμού των Δράσεων του  νεοσύστατου Ελληνικού Θεματικού Δικτύου για την Ενεργή Υγιή Γήρανση και τα Χρόνια Νοσήματα, που συγκροτήθηκε κατά τα πρότυπα του EIP on AHA (European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing) και των αντίστοιχων “Ομάδων Θεματικών Δράσεων” (Action Groups).
 Στα πλαίσια αυτής της ενότητας θα παρουσιαστούν επιλεγμένες, ενδεικτικές δραστηριότητες παροχής Καινοτόμων Υπηρεσιών και εφαρμογών κλινικής διακυβέρνησης από Ιατρικές ομάδες και συμπράξεις πρωτοβουλίας προερχόμενες από φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, από Ερευνητικά Ιδρύματα, από Ενώσεις Ασθενών, Δημόσια Νοσοκομεία και από την αγορά ψηφιακών εφαρμογών.
Η συμμετοχή στη Διημερίδα είναι ελεύθερη και η πρόσκληση απευθύνεται στο σύνολο των Διοικήσεων και του προσωπικού που προαναφέραμε. Παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο δικτυακό τόπο: https://third-ecosystem-meeting.eventbrite.co.uk

Δείτε το πρόγραμμα: ΕΔΩ

Πηγή: Υπουργείο Υγείας

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου ΠΦΣ για την εκλογή προεδρείου.

Το τιμόνι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αναλαμβάνει από σήμερα ο Κώστας Λουράντος. 

Στη διαδικασία εκλογής προεδρείου από το Σώμα της Γενικής συνέλευσης, ο κος Λουράντος έλαβε 86 ψήφους έναντι 76 του Κυριάκου Θεοδοσιάδη.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του ΠΦΣ έχει ως εξής:


Α΄ αντιπρόεδρος: Απόστολος Βαλτάς

Β΄ αντιπρόεδρος: Ανδρέας Σοφιανόπουλος

Γ΄ αντιπρόεδρος: Ιωάννης Δαγρές

Γεν. Γραμματέας: Γιάννης Μακρυγιάννης

Ταμίας : Ηλίας Χαλιγιάννης

Αναπληρωτής Γραμματέας: Ιωάννης Τσικανδηλάκης



Ο. κ. Λουράντος παραμένει πρόεδρος στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΙΣ Κοζάνης: Οδηγίες για συνταγογράφηση και εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ  ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ:

ΦΕΚ 2243/Β΄/18-08−2014 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ/ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β' - (Κλικ εδώ για άνοιγμα σε νέο παράθυρο).

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΕΚ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Υπουργείο Υγείας: Νέος πίνακας υποψηφίων για πλήρωση θέσεων της υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ10α/Γ.Π. οικ. 63654/17-7-14 (ΑΔΑ Ψ4ΖΖΘ-ΗΩΘ) πρόσκλησης ενδιαφέροντος (Επικουρικοί Ιατροί).


Δείτε τον νέο πίνακα Επικουρικών Ιατρών: ΕΔΩ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συνέχιση των κινητοποιήσεων γιατρών.

                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                                            ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26-9-2014
Μετά τη διεξαγωγή της Γενικής μας Συνέλευσης στης 26-9-2014 αποφασίστηκαν τα εξής:
1)Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μας μέχρι την Τρίτη 30-9-2014 ( κλείσιμο εισπρακτικού μηχανισμού, 
 στάση εργασίας ειδικών γιατρών Δευτέρα και Τρίτη 30-9-2014 8:00 με 12:00 το πρωί, επίσχεση εργασίας ειδικευομένων.
2)Την Τρίτη 30-9-2014 νέα Γενική Συνέλευση στις 12:00 το πρωί
3)Συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας, καθώς και με άλλα Νοσοκομεία της 
Θεσσαλονίκης για κοινές δράσεις με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας.
4)Απαιτούμε κατάργηση του Νόμου για την ΕΣΑΝ ΑΕ και θα αγωνιστούμε γι αυτό.
5)Απευθύνουμε κάλεσμα στους φορείς του Νομού ( Δήμοι – Περιφέρεια ) να πάρουν θέση σχετικά με τα 
προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και του Νοσοκομείου μας
6)Καταγγέλλουμε την παράνομη αλλοίωση των προγραμμάτων εφημέρευσης παρελθόντων μηνών με 
περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών εκ μέρους της Διοίκησης
7)Συμμετέχουμε στην απεργία της Πέμπτης 2-10-2014 και απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη της 
Κωνσταντινουπόλεως του νοσοκομείου την ίδια μέρα στις 10:00 το πρωί.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΓΝ Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο   
Πηγή: ygeianet.gr

Εκτός λειτουργίας η Ηλεκτρ. Συνταγογράφηση την Κυριακή λόγω πλαφόν.

Εκτός λειτουργίας θα τεθεί για μερικές ώρες την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Όπως ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ, την Κυριακή 28/9/2014 και από ώρα 8:30 έως 13:00 η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση θα είναι εκτός λειτουργίας λόγω αναβάθμισης του συστήματος.
Ωστόσο, δεν θα είναι μία απλή αναβάθμιση, καθώς η ΗΔΙΚΑ πρόκειται να ενσωματώσει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription το αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό και ανά κατηγορία θεραπευτικών πράξεων, για κάθε ιατρική ειδικότητα.
Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα "βλέπει" το ΑΜΚΑ του ασθενούς και την ειδικότητα του γιατρού οπότε αυτόματα θα επιτρέπει ή όχι τη συγκεκριμένη εξέταση.
Με το νέο σύστημα, ο γιατρός θα γράφει συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων και με βάση την ειδικότητά του στον ίδιο ασφαλισμένο την ίδια ημερομηνία και μέχρι τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά.
Πηγή: http://www.onmed.gr/farmako

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται οι νέες περικοπές στον αριθμό των εξετάσεων.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης e-prescription και το αριθμητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό και ανά κατηγορία θεραπευτικών πράξεων, για κάθε ιατρική ειδικότητα.
Με το νέο σύστημα θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός εξετάσεων ανά ασφαλισμένο και ανά 4 ημέρες, ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού και την πάθηση του ασθενούς.
Προκειμένου να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις, θα πρέπει να έχουν συνταγογραφηθεί από κατάλληλο γιατρό. Δεν μπορεί για παράδειγμα ένας γυναικολόγος να συνταγογραφήσει εξέταση για καρκίνο του προστάτη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, ο ασφαλισμένος θα ενημερώνεται ότι οι εξετάσεις του δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και θα επωμίζεται ο ίδιος όλο το κόστος τους.
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφήσει κάθε γιατρός θα περιορίζεται πλέον, ανάλογα με την ειδικότητά τους. Για παράδειγμα ένας ογκολόγος - παθολόγος θα έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει έως και 12 εξετάσεις και θα αφορά συγκεκριμένη περίπτωση. Το αντίστοιχο όριο για έναν δερματολόγο θα διαμορφωθεί στις 5 εξετάσεις ανά ασφαλισμένο.
Όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον συγκεκριμένο αριθμό που θα ορίζει το σύστημα του ΗΔΙΚΑ, θα γίνονται δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία ή στο ΠΕΔΥ, χωρίς τη συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον θα διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους υγείας.
Το οριζόμενο όριο εξετάσεων ανά παραπεμπτικό θα ισχύει για όλα τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημερομηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά.
Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy/item

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΔΙΚΑ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 26/9/2014 και ώρα 16:00 δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση σε Άμεσα ασφαλισμένους οι οποίοι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης "ΑΤΛΑΣ". Αν ο ασφαλισμένος έχει ασφαλιστική ικανότητα, θα πρέπει να επισκεφθεί το αρμόδιο υποκατάστημα του Φορέα του με σκοπό να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία του. Διαφορετικά, αν δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, τότε μπορούν να του συνταγογραφήσουν φάρμακα μόνο νοσοκομειακοί ιατροί ή ιατροί των ΠΕΔΥ. Σ' αυτήν την περίπτωση ο νοσοκομειακός ιατρός ή ο ιατρός του ΠΕΔΥ πρέπει να εισάγει στα ασφαλιστικά του στοιχεία τον Φορέα "Δικαιούχοι φαρμακευτικής περίθαλψης Ν.4270/2014", ένδειξη Άμεσου/Έμμεσου «Άμεσος» και Αριθμό Μητρώου τον ΑΜΚΑ του ασθενή.

ΗΔΙΚΑ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 28/9/2014 και από ώρα 8:30 έως 13:00 η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση θα είναι εκτός λειτουργίας λόγω αναβάθμισης του συστήματος.

ΙΣΑ: Πρόσκληση σε συνέντευξη τύπου με θέμα:Οι σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια υγεία από τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και οι Σύλλογοι Ασθενών σας προσκαλούν σε Συνέντευξη Τύπου με θέμα:

«Οι σοβαρές επιπτώσεις στη Δημόσια υγεία από τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα».
Στο πλαίσιο της Συνέντευξης θα παρουσιαστούν σημαντικά στοιχεία από τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Γιατρών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η Συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου στις 11.30 π.μ.
στα γραφεία του ΙΣΑ (Σεβαστουπόλεως 113)
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                           ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Ελλείψεις προσωπικού και υποχρηματοδότηση νοσοκομείων, καταγγέλλουν οι υγειονομικοί- Απεργούν 1 και 2 Οκτωβρίου.

Αθήνα

Για «κατάρρευση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, κάνουν λόγο γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι δηλώνουν αντίθετοι στη διαδικασία αξιολόγησης. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου, στις 1 και 2 Οκτωβρίου.
Οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, και της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, μίλησαν για προϋπολογισμούς στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και οι λειτουργικές δαπάνες από το 2009 έως σήμερα να έχουν μειωθεί κατά 60%. 
«Μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί 11 νοσοκομεία, τα οποία, παρά τις δεσμεύσεις για αλλαγή του ρόλου τους, παραμένουν κτίρια-κουφάρια. Συνολικά καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις», υποστηρίζουν οι επικεφαλής των δύο ομοσπονδιών.
Το σκηνικό «κατάρρευσης» του ΕΣΥ συμπληρώνεται από την έλλειψη προσωπικού, καθώς μία στις τρεις οργανικές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό είναι κενή. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ, τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό ανέρχονται σε 33.000. Επιπλέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν αποχωρήσει προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί και έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000.
Σχολιάζοντας, μάλιστα, την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για 2.900 προσλήψεις, οι δύο πρόεδροι τις χαρακτήρισαν «σταγόνα στον ωκεανό», οι οποίες, όπως είπαν, δεν έχουν ακόμα προκυρηχθεί.
Ο κ.Βαρνάβας επανέλαβε ότι 6.500 γιατροί λείπουν από το ΕΣΥ και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή παραβιάζει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα όρια στα ωράρια εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από το κανονικό.
«Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για το μέλλον που επιφυλάσσει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, προετοιμάζοντας έτσι τη μετατροπή του συστήματος σε ανταποδοτικό-ανταγωνιστικό», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννακός. 
Τέλος, αναφερόμενος στην ίδρυση της ΕΣΑΝ Α.Ε. ο κ. Βρνάβας προέβλεψε ότι «ο ανταγωνισμός θα είναι στα όρια της αιματοχυσίας, μεταξύ μεγάλων και μικρών νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών κλινικών, καθώς η κυβέρνηση με τη δημιουργία της Εταιρίας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, η οποία θα διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους για την Υγεία, εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εμπορευματοποιεί την υγεία, με στόχο το κέρδος - και στην περίπτωση που δεν υπάρχει θα οδηγηθούμε στα "αιματηρά εξιτήρια"».

Απεργιακό διήμερο, 1 και 2 Οκτωβρίου
Την αντίδραση των υγειονομικών προκαλεί επίσης και η διαδικασία της αξιολόγησης, την οποία ο κ. Γιαννακός χαρακτηρίζει «εργαλείο για την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας και «μέσο για τη δημιουργία δεξαμενής απολύσεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών, το 95% των υγειονομικών αρνούνται ενυπόγραφα τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.
Οι ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συγκροτούν κοινό μέτωπο κινητοποιήσεων ξεκινώντας με συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την 1η Οκτωβρίου και προκηρύσσοντας 24ωρη πανυγειονομική πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 2 Οκτωβρίου.
Πηγή: ygeianet.gr